Nyt kun monille on tullut entistä enemmän aikaa olla koneella kotoa käsin, on tullut myös esille uusia tarpeita, joita ei aiemmin ole ollut. Minkälaisia nämä tarpeet sitten saattavat olla, ja mistä löytyy ratkaisuja tarpeisiin, maksuttomia tai maksullisia.

Suurin osa tarpeista tulee yllätyksenä. Yksi yleisimmistä tarpeista tai ongelmista ovat kadonneet tiedostot ja valokuvat, jotka ovat vahingossa tulleet poistetuiksi eikä kuvia ole ladattuna pilvipalvelimien arkistoihin.  Uusia ja tarvittavia sovelluksia voi ladata tietokoneelle itsekin, kunhan ensin on tarkastanut, mitä ohjelmistot oikeasti tekevät. Ladattaessa uutta ohjelmaa mistä päin nettiä tahansa, on hyvä tutkia ensin Googlen kautta, mitä muut sanovat kyseisestä ohjelmasta. Ohjelma saattaa kyllä toimia, mutta parempiakin voi olla saatavilla, joten aina uusia sovelluksia tai ohjelmistoja asennettaessa, on hyvä katsoa ensin kuin sitten joutua katumaan myöhemmin.

Muistirosvo vai pieni ja joustava

Tarjolla voi olla samaan tehtävään isoja ja raskaita ohjelmistoja, joiden pelkkään lataamiseen menee jo pitkä aika, tai sitten voi löytyä vastaavan työn tekevä pienempi ohjelma, joka antaa ratkaisun juuri käsillä olevaan ongelmaan, antamatta samalla kymmeniä sellaisia toimintoja, joita ei kenties tarvita.

Yksi tällainen tarve on kuvien käsittely. Kun ostat tietokoneen, saat harvoin sen mukana minkäänlaista kuvankäsittely ohjelmaa, jollaista kuitenkin tarvitset heti, jos ajattelit käyttää tietokonetta kuvien jakamiseen netissä. Jopa nykyaikaisissa älypuhelimissa on erilaisia kuvankäsittelymahdollisuuksia ja vielä erikseen eri sosiaalisen median julkaisemisen yhteydessä on puhelimissa ovat editointiohjelmansa – näitä ei kuitenkaan ole tietokoneella, vaan tietokoneelle pitää ladata ja asentaa ovat kuvankäsittelyohjelmat. Ammattilaisten ohjelmat ovat nykyään saatavilla kuukausilaskutuksella keskimäärin 50 euron kuukausimaksua vastaan, mutta maksuttomiakin ohjelmistoja löytyy. Maksullisen ja maksuttoman ohjelman välillä on luonnollisesti eroja, mutta useasti jo maksuton ohjelma pystyy tarjoamaa käyttäjälle toiminnot, jotka riittävät.

Monella sivustolla tarjotaan parhaaksi maksuttomaksi kuvankäsittelyohjelmaksi ohjelmaa nimeltä Gimp, ja se tarjoaakin hyviä vaihtoehtoja ja paljon mahdollisuuksia, mutta siinä on myös paljon opeteltavaa, se siis tarjoaa paljon mutta samalla vaatii, että ohjelma pitää ensin opetella. Nykyaikainen netti- ja mobiilikäyttäjä on opetettu pitkälti siihen, että ohjelmat ovat käytettävissä ilman opettelua. Esimerkiksi jos kyse on vain valokuvien käsittelystä ja optimoinnista voi kokeilla Fotoria ja Photo Pos Prota, uusia vaihtoehtoja kuitenkin löytyy ja kannattaa kysellä myös sosiaalisen median kautta, mitä muut käyttävät kuviensa muokkaamiseen.

Tiedot katosivat, mikä avuksi?

Kuva, joka sisältää kohteen näyttökuva
Kuvaus luotu automaattisesti

Tosiaankin tuo alussa mainittu tietojen tuhoaminen vahingossa aiheuttaa harmaita hiuksia ja netissä onkin tarjolla kymmeniä ohjelmistoja, joiden avulla tuhotut tiedostot saadaan kaivettua esille.  Varsinkin tietokoneiden kanssa tuhotut tiedostot tai kadonneet tiedostot voivat vielä olla löydettävissä. Syy tähän on se, että poistamalla tiedostot käytöstä eli heittämällä ne roskakoriin ja sieltä poistamalla, ei vielä oikeasti poisteta tiedostoja, ne vain merkataan käyttäjältä piiloon ja niiden käyttämä tila tietokoneen kovalevyllä vapautetaan muuhun käyttöön. Jos siis käy niin, että käyttäjä huomaa kohtuullisen ajan kuluessa, että tiedostoja on vahingossa poistettu, voi yhä olla, että ne tiedostot ovat saatavilla kovalevyllä, mutta ne ovat vain piilossa. Tässä vaiheessa pitäisi tietokone ja kovalevy viedä jollekin sellaiselle taholle, jolla on ohjelmisto käytössä, mikä auttaa tiedostojen takaisin saamisessa. Nimittäin jos itse asentaa samalle kovalevylle tiedostojen palautusohjelman, voi se asennusohjelma asentaa itsensä juuri niiden pelastettavien tiedostojen päälle, eikä silloin siitä ohjelmasta ole mitään apua – harvalla nimittäin on sitä ohjelmistoa kuitenkaan valmiina koneella. Siksi onkin suositeltavaa pitää omasta koneesta ja sen tiedostoista, ainakin niistä oikeasti tärkeistä tiedostoista varmuuskopioita.

Varsinkin jos tietokoneella tehdään töitä, tietojen varmuuskopiointi on tärkeätä, ettei vain sen koneen rikkoutuminen tai kovalevyn hajoaminen pysäytä koko firman toimintaa. Kovalevy sinällään ei maksa välttämättä kuin pari sataa euroa.

Tila loppuu, mikä avuksi?

Monet kotiin ostetut tietokoneet eivät ole mitenkään suuria tietovarastoltaan, eli ahkera valokuvaaja ja erilaisten ohjelmistojen käyttäjä voi pikaisesti huomata, että tietokoneen kovalevyn muisti vähenee. Vastaukseksi tulee silloin ulkoisen muistin ostaminen, jolle voi siirtää sitten valokuvat ja muut tiedostot, mutta varsinaiset ohjelmat pitäisi pitää siinä tietokoneen omalla kovalevyllä, mutta käytätkö kaikkia ohjelmistoja, ja mitä ohjelmistoja koneella oikeasti on?

Esimerkiksi jos koneesi on Windows käyttöjärjestelmällinen, kannattaa avata tehtävienhallinta: CTRL + Vaihto + ESC. Laajentamalla sitten näkymän lisätieto-vaihtoehdosta saat näkyville, mitä tietokoneesi itseasiassa tekee koko ajan. Itselläni tätä kirjoittaessa on käytössä viisi sovellusta ja 121 taustaprosessia (!). Suoritin ei ole kuin alle 10% käytössä, mutta muistia on käytössä yli 50% ja siitä suuri osa avoimina olevasta nettiselaimesta ja muutamasta taustalla toimivasta ohjelmasta. Näitä taustaohjelmia voi sitten tästä listauksesta pysäyttää, jos on tarpeellista vapauttaa resursseja. Ongelma on kuitenkin enemmmän varsinaisesta tietokoneen omasta kovalevytilasta, joka on loppumassa ja silloin on vapautettava tilaa.

Vinkki tietokoneen lisätilan saamiselle

Kuva, joka sisältää kohteen näyttökuva
Kuvaus luotu automaattisesti

Jos selkein vinkki oli jo aiemmin kerrottu ulkoisen kovalevyn hankkiminen tai tiedostojen siirtäminen pilvipalveluihin, niin toinen vinkki on turhien tiedostojen poistaminen omalta tietokoneelta, niitä nimittäin siellä varmasti on. Jos et ole esimerkiksi koskaan käyttänyt vielä tietokoneesi levyn uudelleenjärjestämistä, se kannattaa tehdä ensimmäiseksi, nimittäin sillä todennäköisesti vapautuu paljon tilaa kovalevyltä. Toinen selkeä tehtävä on poistaa tarpeettomat sovellukset, joita olet asentanut koneelle, tai joita on tullut koneelle sen ensiasennuksen yhteydessä.

Varmista kuitenkin tietoturvallisuus

Sitä mukaa kun internetin käyttö lisääntyy, lisääntyvät myös mahdolliset uhat, jotka tulevat sitä kautta kotikoneillekin. Eikä ole lainkaan huono vaihtoehto asentaa omalle kotikoneellekin virustorjunta, se voi olla maksuton Avast, tai sitten vaikka maksullinen kotimainen F-Secure, tai jokin muu – kunhan koneessa on jonkinlainen suojaus. Tärkein tietoturvatekijä on kuitenkin käyttäjä itse, eli ole varma, mille annat toimintaluvat. Tämä koskee niin älypuhelinta kuin tietokonetta, katso mitä lupia olet ohjelmistolle antamassa, sillä mikäli käyttäjä antaa laajat luvat, ei ole mitään väliä, mikä tietoturvaohjelmisto koneelle on asennettu, jos käyttäjä itse on jo ohittanut sen. Tietoturvaohjelmisto hidastaa latauksia ja netin käyttöä, mutta se on pieni hinta siitä turvallisuudesta, minkä se samalla koneelle tuo.