Kotiviljelyn suosio on kasvanut viime vuosina, ja moni on löytänyt iloa ja hyötyä omien kasvien kasvattamisesta, kuten rauhoittavasta harrastuksesta ja ympäristöystävällisestä tavasta tuottaa omaa ruokaa. Kukkatalo Vihreä Omenan valikoimasta löytyy monipuolisesti kasveja, joiden avulla on helppo aloittaa kotiviljely. Kukkatalo Vihreä Omena sijaitsee Lohjalla Asemanrinteessä ja tarjoaa hyötykasveja ja kukkia kukkatalolla sekä Nummelan että Karkkilan toreilla.

Yrittäjä Pia Hurme kertoo, että myös he ovat huomanneet kotiviljelyn suosion kasvun.

-On se koko ajan suositumpaa. Tuntuu, että meilläkin hyötykasvipuoli laajenee vuosi vuodelta.

Kukkatalo Vihreä Omena on auki päivittäin. Äitienpäivän viikosta lähtien liike on auki arkipäivisin kello 18 asti. Tänä vuonna liike avattiin maaliskuun lopulla ja ovet ovat avoinna aina jouluun saakka. Hurme kertoo, että he ovat paikalla Nummelan torilla keskiviikkoisin ja lauantaisin, sekä Karkkilan torilla perjantaisin. Kesäiltatorien alkaessa Karkkilan torilla on tarkoitus olla paikalla myös tiistaisin.

Yrtit ovat suosittu ja helppo vaihtoehto

Kotiviljelyn aloittaminen on helppoa, ja esimerkiksi yrttien ja tomaattien kasvatus onnistuu ilman erityisiä taitoja tai osaamista. Vaikka monet yrtit ja tomaatit ovat helppoja kasvatettavia, on hyvä muistaa, että eri lajikkeilla voi olla erilaiset hoito-ohjeet ja kasvatusvaatimukset. Yrtit ovatkin usein helppohoitoisempia kuin esimerkiksi kukat.

-Yrtit ovat todella helppoja ja tietty esimerkiksi tomaatti on myös helppo ja varma aloittelijalle, Hurme kertoo.

Hurmeen mukaan monet yrtit ovat monivuotisia, mutta jos niitä uusii vuosittain, ovat ne aromikkaampia ja maukkaampia.

Parvekkeella tai terassilla voi istuttaa taimia tai yrttejä ämpäriin tai ruukkuun, jolloin kasvien hoito on helppoa ja vaivatonta. Kotiviljely voi olla myös rentouttava harrastus ja tarjota mielihyvää omasta sadosta.

-Alkuun pääsee astialla, taimilla, hyvällä mullalla ja lannoittamalla kasveja kesän mittaan, Hurme neuvoo.

Tomaatit viihtyvät hyvin parvekkeella ja ulkona puutarhassa, kun kasvupaikka on aurinkoinen ja lajikevalinta osuu kohdalleen. Kukkatalolla oli viime vuonna noin 17 lajiketta tomaattia.

-Lämpöä tarvitaan tietysti myös, yrtit eivät niinkään paljoa, mutta esimerkiksi tomaatti vaatii kypsyäkseen lämpimän kesän, Hurme kertoo.

Yrteissäkin on laaja joukko vaihtoehtoja mistä valita. Esimerkiksi minttua kukkatalolta löytyy montaa eri vaihtoehtoa.

Suosituimpia yrttejä ovat tilli, persilja ja ruohosipuli, jotka ovat myös vanhemman asiakaskunnan mieleen.

-Nuorempien keskuudessa minttu on suosittu, sillä sitä käytetään esimerkiksi kesäjuomissa, Hurme kertoo.

Pia Hurme kertoo, että myös he ovat huomanneet kotiviljelyn suosion kasvun.

Perunan voi istuttaa ruukkuun kuin avomaallekin

Kotikasvatus on ympäristöystävällinen tapa vähentää ruokahävikkiä ja tuottaa omaa ruokaa paikallisesti. Esimerkiksi perunan kasvatus onnistuu parvekkeellakin ja erityisen hyvin perunaruukussa. Parvekkeella voi kasvattaa myös salaattia, hernettä, porkkanaa, yrttejä ja vihanneksia ruukuissa ja laatikoissa. Jos omaa pihaa tai parveketta ei löydy, voi esimerkiksi viljelypalstoja vuokrata kunnan nettisivujen kautta. Esimerkiksi Lohjalla viljelypalstoja on tarjolla vuokrattavaksi, ja niiden kysyntä on kasvanut viime vuosina. Viljelypalstat tarjoavat mahdollisuuden viljellä omia kasveja, vaikka asuttaisiinkin kaupungissa tai kerrostalossa.

Kotikasvatuksessa voi kokeilla monia erilaisia kasveja ja lajikkeita. Esimerkiksi peruna on helppo ja satoisa kasvatettava, joka voidaan istuttaa niin ruukkuun kuin avomaallekin. Perunan ravintoarvot ovat erinomaiset, ja se on monikäyttöinen ruoka-aine.

Hurmeen mukaan peruna onkin suosittu vuodesta toiseen.

-Perunaa aika moni pistää ruukkuihin tai lavakaulukseen, aina ei tarvitse perinteistä perunamaata.

Esimerkiksi kilon pakkauksesta saa jo pari ruukullista.

-Moni haluaakin ne ensimmäiset perunat, jotka ovatkin parhaimpia varsinkin omasta maasta, Hurme kertoo.

Chilit ovat myös oiva valinta

Myös chilin viljely on ollut suosittua viime vuosina, ja lajikkeiden kirjo on laaja. Chilin kasvatus vaatii hieman enemmän aikaa ja vaivaa kuin esimerkiksi yrtit, mutta se on erittäin palkitseva harrastus, sillä saadun sadon määrä voi olla suuri ja lajikkeiden makuja voi vertailla. Chilin kasvatus sopii myös sisätiloihin ja parvekkeille.

-Kyllä se chilipuoli on koko ajan suositumpaa. Lajikkeita on tosi paljon, ja esimerkiksi chiliharrastajat etsivät usein jotain tiettyä lajiketta, Hurme sanoo

Viljely voi olla myös sosiaalinen harrastus, ja viljelijät voivat jakaa tietämystään ja kokemuksiaan esimerkiksi sosiaalisessa mediassa tai paikallisissa viljelyseuroissa.

Kotiviljelyn etuna on myös se, että viljelijä tietää tarkalleen, millaisessa ympäristössä ja millä menetelmillä kasvit on kasvatettu. Tämä voi antaa mielenrauhaa ruoan laadun ja turvallisuuden suhteen.

Kun aloitat kotiviljelyn, kannattaa ottaa huomioon seuraavat seikat:

Aloita helpoilla kasveilla, kuten yrteillä ja tomaateilla. Valitse oikeat kasvualustat ja astiat kasvien tarpeiden mukaan.

Tutustu kasvien hoito-ohjeisiin ja kasvatusvaatimuksiin.

Lannoita kasveja säännöllisesti kesän aikana.

Kokeile eri lajikkeita ja opi niiden ominaisuuksista.

Kotiviljely tarjoaa monia etuja, kuten rentouttavan harrastuksen, ympäristöystävällisen tavan tuottaa ruokaa ja mahdollisuuden kasvattaa omaa satoa paikallisesti.