Ruokakauppa kävi koko viime vuoden erinomaisen hyvin, mutta liikennemyymälöissä sekä matkailu- ja ravitsemiskaupan puolella oli vähintäänkin vaihtelevaa. Toisinaan rajoitukset hillitsivät kaupankäyntiä, mutta kesän kotimaan matkailu piristi kaupankäyntiä ja siivitti esimerkiksi Salossa toimivan Original Sokos Hotel Rikalan historian parhaaseen tulokseen.

–Onnistuimme kääntämään sijaintimme suurkaupunkien kupeessa voitoksi ja ihmiset viihtyivät leppoisalla kotiseudullamme kesällä erityisen hyvin, kertoo SSO:n toimitusjohtaja Tapio Finér.

SSO:n liikevaihto oli viime vuonna 470 miljoonaa euroa, joka hyvin käyneen päivittäistavarakaupan ansiosta oli kolme prosenttia viime vuotta enemmän. Ruokaa tehtiin edelleen pitkälti kotioloissa ja marketkauppa kehittyikin viiden prosentin vauhdilla. Kaupankäynti liikennemyymälöissä ja ravintoloissa vilkastui lisääntyneen liikkumisen ja kotimaan matkailun ansiosta, mutta vielä ei päästy vuoden 2019 tasolle lukuun ottamatta kesäaikaa, jolloin myös sillä saralla elettiin hetkellisesti normaalimpia aikoja. Eniten liikennemyymälöiden myynninkasvuun vaikutti öljyn maailmanmarkkinahinnasta johtuva polttoaineiden hinnan merkittävä nousu. Autokaupassa myyntiä haettiin aktiivisesti ja kauppaa kehitettiin valtakunnallisestikin hurjaa tahtia. SSO-konsernin vuoden 2021 liiketulos oli 10,0 miljoonaa euroa, joka on 4,3 miljoonaa edellisvuotta enemmän. Liiketulos sisälsi 4,1 m€ kertaluonteisia eriä (ed.v.v. 3,7 m€).

–Kotoilutrendi on ollut meille suotuisa ja näkyi positiivisena tuloskehityksenä. Vuonna 2021 investoimme lähes tuplasti 13,2 miljoonaa euroa verrattuna edelliseen vuoden 7,4 miljoonaan euroon. Tulosta voidaan pitää nyt toisena peräkkäisenä poikkeusvuotena erinomaisena onnistumisena, toteaa Finér.

Ruokakauppa kävi koko viime vuoden erinomaisen hyvin. (Kuvituskuva)

Kehittyviä palveluja

Kesäkuun alussa Nummelaan avattiin lämmöllä vastaanotettu Ristorante Invar, joka toteutettiin paikallisten ihmisten toiveita kuunnellen. Vuoden lopulla Salon portti ABC Piihovi uudistettiin houkuttelevaksi kokonaisuudeksi niin paikallisille kuin matkailijoille.

–Tuloksellinen toiminta varmistaa sen, että voimme panostaa aktiivisesti paikallisiin palveluihin: näistä esimerkkeinä Prismojen 24h aukiolot, S-marketien uudistukset ja laajennetut aukiolot sekä ruuan verkkokauppa, joka kahtena viimeisenä vuotena on kasvanut, kertoo Finér.

SSO:ssa halutaan huolehtia myös pienempien paikkakuntien palveluista.

–Aloitimme Sale-ketjun uudistukset Pusulassa, Kuusjoella, Marttilassa sekä Virkkalassa. S-marketien kaksi vuotta sitten alkanut uudistus saatetaan tänä vuonna loppuun Karkkilassa, Lempolassa, Vihdissä sekä kauppakeskus Plazassa. Lisäksi suunnitteilla on kolme uutta lähikauppapaikkaa: Sale Saukkola, joka avataan vapun tienoilla sekä lisäksi Lohjalla Hiidensalmi ja Vihdissä Nummela, kertoo Finér.

Tukea paikallisille toimijoille

Asiakasomistajina paikalliset ihmiset ovat mukana tukemassa paikallisten toimijoiden kautta nuorten harrastustoimintaa pitkälti yli 100 000 eurolla. He pääsevät vaikuttamaan myös tukien ohjaukseen.

–Tänä vuonna kohdistimme panoksia erityisesti myös vähävaraisille lahjoittamalla yli 10 000 terveellistä ruoka-annosta Venner-ruokalaatikoiden kautta. Asiakkaamme osallistuivat tempaukseen S-mobiilin kautta ja kampanja sai valtavan suosion. Siksi päätimme toistaa lahjoituksen vielä jouluna. Toinen tämän vuoden täsmäkohteista oli mielenterveystyö, johon osallistuimme Pidä Huolta -kampanjan myötä, kertoo Finér.

Nuoria tutustui työelämään ennätyksellisen paljon – kesätyönhaku vielä käynnissä

SSO työllistää perinteisesti kesäisin ison joukon nuoria työntekijöitä. Viime vuonna kesätyöntekijöitä oli ennätyksellisen paljon, yli 350, kun normaalisti määrä on noin 300 tietämillä. Tänä vuonna haetaan jopa 400 tekijää.

–SSO:n menestys syntyy ihmisten avulla. Olemme herkällä korvalla kuunnelleet kesätyöntekijöiden kokemuksia, ja saamiemme palautteiden perusteella panostamme nyt erityisesti työntekijöidemme perehdyttämiseen. Huolehdimme, että kaikki perehdytetään huolella yritykseen, työympäristöön sekä työtehtäviin ja he pääsevät nopeasti osaksi toimipaikan hyvää työporukkaa, Finér kertoo.

SSO:n marketkauppaan ja liikennemyymälöihin on palkattu kolme valmentajaa, joiden päätyönä on perehdyttää uudet työntekijät tehtäviinsä. Nämä valmentajat toimivat yksiköiden esimiesten tukena myös kesätyöntekijöiden perehdytyksissä.

–Toivottavasti saamme tänäkin kesänä paljon uusia innostuneita tekijöitä joukkomme. Nyt kun koronan osalta näyttää pitkästä aikaa taas valoisammalta, täytyy sanoa, että olen valtavan ylpeä henkilökunnastamme, joka noudatti turvallisuusohjeistuksiamme, jousti ja osoitti yhteistyön voiman käytännössä vaihtamalla avoimin mielin työtehtäviä tarpeen mukaan esimerkiksi ravintoloista ruokakauppoihin. Lämmin kiitos kuuluu myös asiakkaille turvallisuusohjeiden noudattamisesta ja yhteispelistä, kertoo Finér.