Israelilainen kravmagamestari Eyal Yanilov vieraili Lohjan kamppailukeskuksen salilla Pappilankorvessa 23.8. osana kiertuettaan Suomessa. Lohjalla Yanilov opetti noin neljänkymmenen harrastajan joukolle itsepuolustustaitoja teräaseita vastaan.

Eyal Yanilov selittää, mikä on tärkeää pitkän teräaseen torjumisessa. Vieressä Lohjan Kamppailukeskuksen krav magan pääohjaaja Ilkka Tuomela kädessään machetea tai muuta sellaista esittävä muoviputki. Kuva: Kati Aulu.

Aluksi harjoiteltiin miekan tai vastaavan väistämistä, mutta kuitenkin muoviputkilla ja muilla tylsillä esineillä. Sitten otettiin käyttöön oikeat vesurit ja machetet, joiden terät oli suojattu vahinkojen välttämiseksi. Machete voi kuulostaa Suomen oloissa vieraalta, mutta niitä myydään Suomessakin nimikkeellä puutarharaivain. Afrikassa ja Etelä-Amerikassa machetet ovat hyvin yleisiä työkaluina ja väkivaltavälineinä, joilla toteutettiin mm. Ruandan kansanmurhat.

– Ihmisen luontainen reaktio olisi ottaa etäisyyttä teräaseeseen, mutta on parempi mennä lähelle, opetti Yanilov.

Hän näytti, miten vesurilla tai muulla pitkällä teräaseella uhkaavaa henkilöä kohti pusketaan niin lähelle, että teräasetta ei pysty käyttämään, miten lyönti torjutaan ja miten samanaikaisesti lyödään päähän, jotta hyökkääjä parhaimmillaan menettää tajunsa. Tätä harjoiteltiin kolmen hengen ryhmissä.

Yanilov myös opetti, että ihmisen ei pidä mieltää itseään uhriksi vaan taistelijaksi, joka tekee vastahyökkäyksen. Silloin itsepuolustus on tehokkaampaa.

Yanilovin Suomen-kiertue jatkui Saloon, Espooseen, Turkuun ja Järvenpäähän. Yanilov on krav magassa koko maailmassa korkeimmalla tasolla oleva henkilö, tasoltaan Master 3. Vyöarvojen sijasta Krav Maga Global -organisaatiossa käytössä ovat tasot, joita Master-tasojen alapuolella on 15. Yanilov johtaa Krav Maga Globalia (KMG), johon Lohjan kamppailukeskuksen krav maga kuuluu.

Eyal Yanilov (s. 1959) on kehittänyt lajia eteenpäin siitä, mihin lajin perustaja Imrich ”Imi” Lichtenfeld (1910-1998) pääsi. Suomeksi laji tarkoittaa lähitaistelua ja alun perin se on tarkoitettu Israelin armeijaa varten. Sotilasversion lisäksi ovat nykyään olemassa poliisi- ja siviiliversio, joista jälkimmäistä Lohjan kamppailukeskuksessakin harjoitellaan ja jota juuri Yanilov on paljon kehittänyt.

Lichtenfeld tiivisti ihanteensa lauseeseen ”Jotta jokainen voisi kulkea rauhassa”. Krav maga onkin siviiliversiona pelkästään itsepuolustustekniikka. Siinä ei voi kilpailla, koska kilpailtaessa pitäisi noudattaa sääntöjä ja itsepuolustustilanteessa säännöistä olisi vain haittaa. Nimittäin itseään puolustaakseen ihminen saa tehdä mitä tahansa, mikä on tarpeen, mutta ei yhtään enempää.

Lohjan Kamppailukeskuksen harjoitussali sai kiitoksia osallistujilta, erityisesti sen ilmanvaihto, joka on seuran harrastajien kokoama. Koko sali remontoitiin talkoilla entisestä akkuliikkeestä muutama vuosi sitten.

Syksyn kurssit Lohjan Kamppailukeskuksessa ovat vasta alkaneet ja mukaan pääsee vielä. Krav magan lisäksi seurassa voi harrastaa karatea, Brasilian Ju Jutsua, Suomessa kehitettyä Hokutoryu Ju Jutsua ja kenjutsua, jossa opitaan miekkojen avulla budon ydinasioita.