Päätoimittaja

Kuinka hyvin sinä kierrätät?

Kierrättäminen ja kiertotalous ovat nykyajan trendejä, joista vouhkataan paljon. Mutta olemmeko me oikeasti tosissamme kierrätyksen suhteen ja luonnon ”auttamisen” suhteen, vai onko kyseessä vain nykyaikainen viherpesu, jota teemme saadaksemme itsellemme paremman olon. Tarkastellaan tilannetta hieman eri kantilta.

Kaupassakäynti 2020-luvulla

Käyt varmaan kaupassa useamman kerran viikossa ja ostat niin päivittäistuotteita kuten ruokaa ja muita taloustarvikkeita, mutta saatat käydä myös vaateostoksilla sekä tankkaamassa autosi. Tai saatat ladata sähköautosi kaupan pistokkeessa. Näitä toimia tehdessäsi, olet saattanut miettiä esimerkiksi sähköauton ostaessasi, että teet luontoystävän teon, tai ostaessasi kalliimman vaatteen, että nyt et ainakaan ostanut mitään halppismaan riistotuotetta.
Kaupoissa on entistä suuremmat valikoimat käytännössä kaikissa hintaluokissa ja kaikissa tarvittavissa tavaroissa, jopa voita on tarjolla useilta eri valmistajilta ja pesuaineita on isoissa kaupoissa kokonaisia rivistöjä – kansainvälinen kauppa, meidän omat toiveemme ja lisääntynyt varallisuus ovat johtaneet siihen, että maailmassa tuotetaan vuosi vuodelta entistä enemmän tuotteita, ja me myös käytämme entistä enemmän – ainoa todellinen muutos tulisi, jos oikeasti vähentäisimme kulutusta.

Ei se sähköauto kovin paljoa parempi vaihtoehto ole kuin se polttomoottoriautokaan. Aika paljon jokainen valmistettu auto kuluttaa luonnonvaroja, ja loppujen lopuksi monet meistä pärjäisivät jopa ilman autoa – mutta kun ei ole pakko, niin mehän hankimme, tasaisin väliajoin meille uusia autoja.

Kierrätys lisääntyy

Tämän rinnalla on tunnustettava tilastoja seuraamalla, että me suomalaiset olemme kehittyneet kierrätyksessä ja kierrätämme entistä enemmän kotitalouksiemme jätteitä. Siihen on totta kai isona tekijänä myös valtio, joka on ohjannut tätä kierrätystä ja tuonut sääntöjä noudatettavaksi – mutta samalla kun opettelemme uusia sääntöjä ja opimme kierrättämään, se tosiasia on, että kulutamme entistä enemmän. Vai voitko sinä sanoa, että olisit oikeasti vähentänyt kulutustasi? Tai että olet muuttanut ruokatottumuksiasi ja ostoskäyttäytymistä niin paljon, että voit oikeasti sanoa ostavasi pääosin lähituotannon tuotteita.

Elämäntapamuutos

Jossain vaiheessa tulevaisuutta meitä ihmisiä kohtaa radikaali elämäntapamuutos. Se johtuu yksinkertaisesti siitä, että nykyinen elämäntapa ei voi jatkua, eikä nykyinen kuluttaminen, sillä lisää maita nousee elintason portaita ylöspäin ja samalla niiden alueiden kulutus lisääntyy. Se, että me opimme käsittelemään jätteet, on vain yksi osa kierrättämistä.

Kuluttaminen ja raha

Toinen iso asia kierrättämisessä on ihmisten eriarvoisuus. Toisilla on enemmän rahaa kuin toisilla, ja valitettavasti markkinavoimat toimivat siten, että ne edullisemmat tuotteet ja valmisteet eivät välttämättä ole niitä kaikista terveellisempiä, tai kaikista kestävämpiä, joten kokonaisuutta tarkasteltaessa voidaan tulla loppupäätelmään, että mikään ei tule oikeasti muuttumaan nopeasti.

Mutta jokainen meistä voi tehdä omalta osaltaan kaikkensa, ettei osta liikaa, kuluta liikaa, ja osaa myös kierrättää kaiken, mikä kierrätettävissä on.

KO