Suomalaiset ovat kaupungistuneet vauhdilla, josta seurauksena eläinten tunnistaminen on vaikeutunut. Kuinka monta lajia tunnistat esimerkiksi tuosta oikealla olevasta mallikuvasta?

Nyt aivan näinä päivinä ilmestyy kaikenikäisille sopiva eläimistä kertova tietokirja, joka on toteutettu perinteistä poikkeavalla tavalla tarinoiden ja samaistumisen avulla.

Lisse Tarnasen Hirven oppivelvollisuus ja muita tarinoita on kirja, joka lennokkaasta kerronnasta huolimatta kirja on tietokirja, jossa on paljon sellaista tietoa, jota ei hevin muualta löydy. Eläimet itse kertovat elämästään. Hehän voivat puhua omiaankin, joten apuna kirjan tarkastamisessa on ollut mukana 20 eri eläinlajien asiantuntijaa ja tutkijaa mm Helsingin, Turun ja Oulun yliopistoista.
Kirjassa on 105 tarinaa, 80 lajia, noin 300 kuvaa ja 208 sivua. Kirja on kolmas osa Tunsitko? Tiesitkö? – luontoaiheista tietokirjasarjaa.

Lapset ja nuoret ovat kiinnostuneita luonnosta, kunhan heille siitä kerrotaan. Mutta lajeista innostavasti kertovaa oppimateriaalia on vähän, eivätkä monet vanhemmat itsekään tunne lajeja. Kirjan kuvista oppii helposti tunnistamaan kertomusten lajit, ja tarinat tukevat muistijälkeä. Ja kun lajin tuntee, herättää se positiivisia tunteita sitä kohtaan ja onnellisissa tapauksissa kiinnostus luontoon laajenee.
Kirja on hyvä lähtökohta myös yhteisille luonto- ja tutkimusretkille ja monenlaisiin ryhmätoimiin, leikkeihin ja oppimistilanteisiin.

Kirja on myös askel kohti luonnon monimuotoisuuden ymmärtämistä ja suojelua. Yhden lajin katoaminen vaikuttaa moneen muuhunkin lajiin. Kun tämän sisäistää nuorena, seuraa asenne aikuisuuteen ja vastuullisuus kasvaa.

Kirja ilmestyy 30.9. ja on myynnissä verkkokaupassa Madella.fi ja Luontoliiton verkkokaupassa luontokauppa.fi

Kettukin on luonnollisesti perheineen mukana tarinoista: Kettukansalaisetkin ovat joukolla hakeutuneet kaupunkeihin leveämmän leivän perässä. Huhut ilmaisista noutopöydistä ovat osoittautuneet todeksi. On kaikenlaisia laatikoita, kääreitä, pönttöjä ja astioita, joista saa valmisruokaa, mausteilla tai ilman. Niiden varaan ei kuitenkaan voi elämäänsä rakentaa.

Me ja eläimet

Suomi kaupungistuu edelleen. Sen huomaa siitä, että palveluita lakkautetaan syrjäkyliltä, eikä pienen kyläliikkeen vetäminen enää kannata, joten on pakko laittaa lappu luukulle. Digitalisaatio, internet, verkkokauppa, halu saada enemmän helpommalla, ovat asioita, jotka ohjaavat nuoria kaupunkeihin, ja vielä pienistä kaupungeista isompiin.

Kaupungeissa eläinten kirjo voi olla rajatumpi: rotta, hiiri, erilaiset hämähäkit, cityjänikset, ketut ja satunnaiset peurat ja käärmeet saattqavat tulla nähdyiksi, mutta millainen on sinun oma eläintietoutesi? Tunnistaisitko eri lintulajeja, tai miten on eri hämähäkkien kanssa?

Kansainvälinen eläintenpäivä on 4.10. ja näitä eläintenasioita on hyvä miettiä aina silloin tällöin.

KO