Koska viimeksi laskit, kuinka monta elektronista tai digitaalista laitetta teillä on kotona? Kuinka monta sähkölaitetta on kaapeissa ja laatikoissa, joita ei ole käytetty pakkauksen avaamisen jälkeen ja kuinka moni laitteista on sellaisia, jotka ovat hajonneet nopeasti, eikä niitä ole viety takuuhuoltoon tai minkäänlaiseen huoltoon, laitettu vain pois näkyvistä.

Koska veit viimeksi jonkin laitteen huoltoon saakka?

Elämmekö oikeasti kertakäyttöyhteiskunnassa vai voiko uusia laitteita enää oikeasti korjata? Ennen kaikki laitteet korjattiin pariinkin kertaan ja niiden käyttöikä oli paljon pidempi kuin nykyisten. Laitteet olivat myös kalliimpia eikä kaikilla ollut edes varaa niinhin. Nykyaika on tuonut monet laitteet hinnoiltaan alas niin, että voimme esimerkiksi vaihtaa puhelimen uuteen aina kun uusi malli tulee markkinoille, vaikka emme todellisuudessa tarvitsisi uutta puhelinta. Tai vaihdamme pakastimen uuteen, koska haluamme uuden ja paremmalla tekniikalla olevan säästävämmän vaihtoehdon.

Riittääkö teille yksi kahvinkeitin?


Meillä voi olla kotona myös useita erilaisia kahvinkeittimiä. On tavalliselle suodatinkahville omansa, on erikoiskahveille omansa ja lisäksi on vielä erillinen kahvikone pienille kahvikapseleille – ei siis ihme, että me suomalaiset juomme yhä eniten kahvia maailmassa per asukas.

Kuunteletko vielä radiota?

Entä sitten televisiot ja radiot. Radiot ovat jo historiaa monessa perheessä, koska radiota voi kuunnella television ja tietokoneen kautta ja siksi monesta perheestä ovat myös stereot kadonneet ja niiden tilalle ovat tulleet kaiutinjärjestelmät tietokoneen tai television yhteyteen ja CD ja äänilevyjen sijasta kuuntelemme musiikkia suoraan netin pilvipalveluista.
Ennen kodissa saattoi olla yksi televisio olohuoneessa ja nykyään meillä voi olla televisio jopa saunassa – olemmeko siis tekniikan orjia?

Kuinka monta laitetta on kaapeissa piilossa?

Eikä nykyään enää riitä että meillä on näitä laitteita jokaiseen lähtöön ja paljon sellaisia, joita emme edes oikeasti käytä, niin nykyään näihin laitteisiin on tullut nettiyhteydet ja tämä laitteiden internet on kasvanut viime vuosien aikana hurjasti. Mutta kuinka monen oikeasti tarvitsee ohjata kotiaan ja laitteitaan omalta kännykältään käsin? Kuinka moni haluaa ajastaa ja käyttää pesukonetta töissä ollessaan ja kuinka moni haluaa tietää, mitä jääkaapista puuttuu katsomatta itse jääkaappiin.

Entä sitten siivous? Meillä on robotti-imuri ja automaattiset sähköiset ruohonleikkurit ja kodinkoneenne osaavat jo pestä ja puhdistaa itsensä automaattisesti – mitä seuraavaksi?

Toisaalta puhumme energiasäästöstä, mutta todellisuudessa hankimme lisää laitteita elämäämme ja puhumme samalla säästämisestä, vaikka jokainen laite vain entisestään lisää meidän tuottamia jätteitä ja ajamme luontoa entistä ahtaammalle. Selitämme kaiken vain itsellemme hyvällä tavalla – ja uskomme sen kaiken.


Meillä on sähköautot ja lämmitämme talomme maakaasulla tai maalämmöllä ja ostamme aina kaikki laitteet uusiksi muutaman vuoden jälkeen miettimättä, minne ne kaikki vanhat laitteet työnnetään – niissä ei hirveästi ole mitään suoraan käytettäväksi, mutta onneksi kierrättäminen kehittyy ja vähitellen kaikki jäte saadaan tavalla tai toisella uudelleen kiertoon.


Mutta palataan alkuun, laske kuinka monta sähköistä laitetta teillä on, ja pitäkää kotona vaikka kisa, kuka osuu lähemmäksi.

KO