Virkkalasta, aivan Tynninharjun kupeesta löytyy kauppapuutarha Sohlman, joka on ollut samoilla sijoilla aloittamisesta alkaen eli vuodesta 1954. Tälle paikalle Ravitie 39:een perustivat Ensio ja Sisko Sohlman puutarhansa, josta siihen aikaan myyntiin myös paikallista tomaattia ja kurkkua. Jo ennen Ension ja Siskon puutarhaa oli Ension isällä puutarha.
Ension ja Siskon jälkeen puutarhaa vetivät nykyisten vetäjien vanhemmat Paula ja Harry Sohlman, joista Paula on yhä aktiivisesti mukana puutarhan töissä ja asiakaspalvelussa. Varsinainen vetovastuu siirtyi sukupolvenvaihdoksella 2007 nykyisille vetäjille eli Akille ja Johannalle. Mukana on myös heidän siskonsa Susanna, joka vastaa puutarhan taustatyöstä ja on kiireisinä aikoina mukana asiakaspalvelussa.

Kauppapuutarha Sohlman 70 vuotta

Vuosikymmenten aikana puutarha on kehittynyt ja kasvanut nykyiseen muotoonsa. Vuosien aikana myös tuotteet ovat hieman vaihtuneet, suurimpana muutoksena EU:n tuoma muutos tomaatin ja kurkun poistumisesta valikoimista ja siirtyminen kukkiin keskittyväksi lähituote-puutarhaksi.

Me pidämme puutarhaa avoinna läpivuoden ja aina meillä on kukkia myytävänä. Mutta käytännössä nykyään meillä on kaksi pääsesonkia, eli kevätkukat ja joulukukat.

kertoo Johanna Sohlman-Lindström nykytoiminnasta.

Pääsesonkien välissä puutarhalla on syyskukkia ja leikkokukkia sekä erilaisia kukkivia ruukkukasveja.

Olemme erikoistuneet paikalliseen tuottamiseen, jotta voimme palvella mahdollisimman hyvin ja samalla tarjota parhaan mahdollisen laadun, jonka takana voimme itse seistä, onhan tuotteet meillä kasvatettuja.

Se onkin tämän ammatin yksi parhaista puolista, kun saa nähdä valmiit kukassa olevat kukat ja tietää, että omalla työllä on saanut ne kasvatettua kuukausien aikana. Se on todella palkitsevaa.

Aki Sohlman

Kevätkausi alkaa puutarhalla itseasiassa jo helmikuussa viikolla viisi, ja näitä kukkia myydään sitten toukokuusta eteenpäin kesäkauden aikana. Samoin joulukukkien kausi alkaa puutarhalla jo juhannuksena. Tästä kaikesta syntyykin puutarhan stressi: säät ja aikataulut. Kukat kun eivät saa tulla valmiiksi liian aikaisin tai liian myöhään.

Jouluna myyntiaikaa on useampi päivä, kun ihmiset hakevat joulukukkia kotiin ja lahjaksi, mutta äitienpäivä on yksi päivä, eikä se hyödytä ketään, jos kukat tulevat valmiiksi vasta äitienpäivän jälkeen. Tässä tulee avuksi kokemus.

kertovat Aki ja Johanna, ja aina on ollut kukkia asiakkaille.

Paikallisesti palveleva lähituotemyymälä – ei tukkukauppias

Kauppapuutarha Sohlman on nimenomaan paikallinen puutarha. Kukkia myydään Virkkalassa ympäri vuoden, mutta ei tukkuna, vain asiakkaille, jotka tulevat puutarhalle, ja kaikki kukat on itse paikanpäällä kasvatettuja.

Vuosien aikana on kehitetty toimintaa, automatisoitu mm. kastelua, ja seuraavaksi kehitetään ilmastonsäätelyä (kosteus, lämpö) entistä paremmaksi, mutta varsinaisesti suurempia kasvihuoneita tai suurempaa tuotantoa ei ole mielessä, sillä nykyiset määrät ovat juuri sopivat meille.

kertovat Johanna ja Aki.

Viimeiset vuodet: entistä nopeampaa kehitystä

Viimeiset vuodet ovat olleet puutarha-alalla entistä nopeampaa kehittymistä. Toisaalta maailman tilanne on laittanut yrittäjät kehittämään toimintaansa ja parantamaan prosesseja, mutta samalla on opittu säästämään energiassa ja tekemään uudenlaisia ratkaisuja.

Puutarha-ala kehittyy edelleen, ja vaikka itse tuotteet pysyvät aika samoina, työtavat ja työergonomia kehittyvät, kertoo Aki.
Kehittyviin palveluihin kuuluu myös asiakaspalvelu. Siinä missä teknisen kehityksen avulla on saatu kukkien kasvuolosuhteet entistä paremmaksi, on myös asiakaspalveluun kiinnitetty huomiota. Asiakas voi tuoda, vaikka omat ruukut ja astiat mukanaan ja puutarhalla istutetaan niihin halutut kukat ja kasvit valmiiksi.

Kauppapuutarhan tulevaisuus

Kauppapuutarhan tulevaisuuteen on jo suunniteltu kehitysaskeleita, jotka odottavat vuoroaan. Arki kuitenkin jatkuu puutarhalla pitkälti niillä askelmerkeillä, jotka ovat tuoneet puutarhan tähänkin päivään.

Olemme molemmat aloittaneet puutarhan töissä mukana olon jo lapsina. Nyt jo vuosikymmeniä täysipäiväisenä tässä olleena olen tyytyväinen puutarhamme nykytilaan. Se tuleeko meidän lapsistamme jatkajat puutarhalle, on tulevaisuuden asia, josta ei päätöksiä tarvitse vielä tehdä vuosiin.

Asiakkaamme arvostavat sitä laatua, joka syntyy vuosikymmenten kokemuksella ja halulla tuottaa mahdollisimmat hyvät kukat asiakkaille. Haluamme tarjota asiakkaillemme iloa ja hyvä mieltä niin arkeen kuin juhlaan, ja se syntyy kukista.

Johanna


Puutarha palvelee asiakkaiden tiedonjanoon myös kotisivujen sekä Facebook-sivun kautta, mutta parhaat ohjeet saa aina luonnollisesti kukkien oston yhteydessä. Palveluna on puutarhalta saatavissa myös erilaiset sidontatyöt kuten hääkimput ja tilakoristelut vaikka syntymäpäiville tai yrityksen juhliin. Voit myös ostaa lahjakortin, jonka lahjan saaja voi käyttää omiin kukkatarpeisiinsa.

Puutarha on avoinna läpi vuoden.

Kommentoi kirjoitusta