Suomen luonnon päivänä 31.8. on luvassa kunnon rentoutumismahdollisuus, kun Kettukallion Elämystila, Lohjan Viherpiipertäjät Oy ja Suurniemen tila järjestävät yhdessä Kuksallinen Elämyksiä -tapahtuman. Ensin tutustutaan opastetulla kierroksella Karkalin luonnonpuistoon, siirrytään sitten Kettukallion Elämystilalle keittolounaalle ja päätetään päivä savusaunan lempeissä löylyissä. Löylyjen lomassa voi pulahtaa lampeen uimaan.

Elämyspäivän voi startata joko kello 12.00 tai 14.30 alkavilla opastetuilla kierroksilla, jotka alkavat Karkalintien päästä, luonnonpuiston parkkipaikalta. Opastettu kierros kestää noin kaksi tuntia. Retken hintaan sisältyvän keittolounaan lisäksi Kettukallion Elämystilalta voi ostaa myös muuta syötävää. Sauna on lämpimänä kello 15.00–20.00. Saunominen tapahtuu sekasaunassa, joten mukaan tulee pakata uima-asu ja pyyhe. Tapahtuman tyyliin sopien mukaan kannattaa ottaa myös oma kuksa tai muu muki juomia varten. Lounaan ja saunomisen lisäksi pääsee tutustumaan Kettukallion Elämystilaan.

–Tapahtuman puitteissa voi viettää rentouttavan päivän kulttuurimaisemissa ja Lohjan upeassa lehtoluonnossa, Lohjan Viherpiipertäjät Oy:n Riitta Laine tiivistää.

Hanna Savelainen (vas), Riitta Laine ja Terhi Korpijaakko ideoivat Kuksallinen Elämyksiä -tapahtuman Suomen luonnon päivän kunniaksi.

Suomen luonnon päivää vietetään rennosti luonnon helmassa

Laine kertoo, että hän, Korpijaakko ja Suurniemen tilan Hanna Savelainen muodostavat hyvän tiimin, jossa tapahtumia ja matkailuideoita on mukavaa kehitellä. He haluavat tuoda esille mm. luontoa ja perinteitä. Kuksallinen Elämyksiä -tapahtuma juontaa juurensa viime vuoteen, jolloin Laine ja Savelainen olivat järjestämässä samantapaista teemapäivää Suomen luonnon päivänä. Tuolloin ohjelmaan kuuluivat mm. kierros Karkalin luontopolulla ja tutustuminen Torholan luolaan.

–Mietimme, miten voisimme olla Suomen luonnon päivässä mukana tänä vuonna. Karkalissa voi rentoutua, tutustua kasveihin ja saada esimerkiksi vinkkejä oman pihan luonnonmukaiseen rakentamiseen, vaikka jokamiehenoikeudet eivät sallikaan kasvien siirtoa. Luonnonmukaisuus on nyt trendikästä, Laine sanoo.

Karkalin luonnonpuistossa kierretään parin kilometrin lenkki. Välillä pidetään tauko niityllä. Aikaa on myös kiikarointiin ja valokuvien ottoon. Karkalin lehtomaisemissa mieli lepää.

–Nyt on myös mahdollisuus tutustua Karkaliin porukalla, jos ei yksin uskalla lähteä sinne. Opastuksen jälkeen on enemmän rohkeutta lähteä itsekseenkin. Uskomme, että myös tällainen saunatapahtuma vetää väkeä. Saunapäiväkin oli niin suosittu, Laine sanoo.

Kuksa päätyi tapahtumaan mukaan matkailumessuilla heränneestä ideasta.

–Kiertelimme siellä Terhin (Korpijaakko) kanssa ja näimme pesusoikon, joka liittyi tiettyyn teemapäivään ja oli printattuna tapahtuman esitteeseen. Mietimme, mikä esine voisi olla meidän esitteessämme ja ehdotin kuksaa. Siitä tuli sitten meidän juttumme. Terhi taisi keksiä tapahtuman nimen, kun pyörittelimme sitä mielissämme, Laine taustoittaa.

Kuksallinen Elämyksiä -tapahtumassa päästään nauttimaan savusaunasta. Terhi Korpijaakko (vas), Riitta Laine, Tuomas Korpijaakko ja Hanna Savelainen valmiina järjestämään elämyksiä.

Savusauna on mainio kokemus”

Laine kertoo, että perinteisiä asioita on toivottu matkailuyrittäjiltä ja savusauna on yksi sellainen. Savusaunamahdollisuus kannattaakin nyt hyödyntää, sillä usein savusauna lämpiää vain ryhmille.

–Meillä on nyt ensimmäistä kertaa tällainen tapahtuma, että kuka vain voi tulla saunomaan esimerkiksi perheen tai kaverin kanssa. Toivottavasti porukka lähtee liikkeelle, sanoo Terhi Korpijaakko Kettukallion Elämystilalta.

–Savusaunassa on kostea ja ihana lämpö sekä menneisyyden tuoksu. Se on aivan mainio. Kannattaa ehdottomasti tulla, jos ei ole koskaan testannut savusaunaa. Ihmisillä pitäisi olla enemmänkin mahdollisuuksia päästä savusaunaan, Laine hehkuttaa.

Hän ideoi, että jos tapahtuma osoittautuu suosituksi, vastaavia voisi järjestää enemmänkin.

–Joskus voisi olla esimerkiksi talviteemainen tapahtuma. Karkali loistaa myös keväällä. Silloin mukana voisi olla lintueksperttikin.

Kuksallinen Elämyksiä -tapahtuma toteutetaan säällä kuin säällä. Muutamia sadetakkeja on tarjolla järjestäjän puolesta. Varsinaista kuljetusta tapahtumaan ei ole, mutta tapahtuman järjestäjiin voi olla yhteydessä, jos kulkeminen on muodostumassa esteeksi tapahtumaan osallistumiselle. Liput voi ostaa verkkokaupasta, jonne pääsee Kettukallion Elämystilan verkkosivun kautta.

SMS