Tiedätkö, mikä on mielestäni parasta kulttuurissa? Se, että kulttuuria voi olla käytännössä aivan mikä tahansa. Sen ei tarvitse välttämättä olla oopperaa, se voi olla karaokea, eikä sen välttämättä tarvitse olla balettia, se voi olla burleskia jne. Kulttuurin käsitteen syntyessä 1700- ja 1800-luvun Euroopassa sillä tarkoitettiin ihmisen ”hengen viljelyä” maanviljelyksen tai puutarhanhoidon tapaan.

Ei siis ole väärää tai oikeata kulttuuria, mutta on yhtä monta tapaa harrastaa kulttuuria kuin mitä meitä on, sillä jokainen meistä tekee ainakin silloin tällöin kulttuuritekoja. Kulttuuria ovat niin taide, kirjallisuus, ajattelu, tunteet, kehokieli, elintavat, perinteet, vakaumukset, arvot sekä toimintatapamme.

Me jokainen elämme omaa elämäämme valitsemallamme tavalla, ja siihen kuuluvat myös omat tunteemme ja tapamme. Me emme välttämättä aina ajattele tekojamme kulttuurin kautta, mutta se ei tarkoita, etteikö kulttuuri todellakin kuulu meille jokaiselle.

Me myös nautimme erilaisista asioista. Siinä missä toiset nauttivat lukemisesta, ja toiset taiteen katselemisesta, toiset voivat löytää ilon kuulemisen kautta ja toiset koskemisen kautta – onneksi meillä on useita aisteja, jotka auttavat meitä tuntemaan elämämme, ja kokemaan sen ailahtelevaisuuden.

Mikä sinusta on kulttuuria?

Kulttuurista puhutaan paljon. Varsinkin sen saamista apurhoista puhutaan paljon, mutta mistä siinä on oikeasti kyse? Miksi elokuvan tekemistä pitää tukea rahallisesti, tai oopperaa, tai toisaalta, miksi ei pitäisi tukea, tukeehan valtio muutenkin elämäämme monella tavalla ja jo antiikissa valtion päämiehet ymmärsivät, että kansalle ei riitä se, että on asunto, tekemistä ja ruokaa, vaan tarvitaan myös huveja.

Kulttuurin harrastaminen

Miten voisi harrastaa kulttuuria ihan näin Lohjalla? Meillä on kuvataidetta, teatteri, tanssia ja musiikkia, ja vaikka et välttämättä osaisi tanssia, tai laulaa, tai esiintyä, monet näistä tahoista toimivat yhdistyksinä ja tarvitsevat osaajia esimerkiksi pitämään paikkoja kunnossa ja kehittelemään uusia mahdollisuuksia. Kulttuurin parissa voi toimia monella tavalla, auttaen oman osaamisensa puitteissa. Aina ei tarvitse olla kyse rahasta ja ansaitsemisesta, vaan hyvää tekemällä voi tuottaa itselle ja toisille hyvää mieltä, ja siitäkin kulttuurissa on kyse – tunteiden tuottamisesta.

Kulttuurilla on hyviä vaikutuksia

Tutkimukset kertovat, että erilaisilla kulttuuriharrastuksilla on myönteinen vaikutus elämäämme, se voi pidentää elinikää, koska se auttaa pitämään mielen virkeänä. Taiteen on tutkittu auttavan uupumukseen ja musiikki voi tuoda apua aivoihin korjaamalla jopa niiden hermoverkkoja. Kulttuuri vaikuttaa hyvinvointiin ja terveyteen, mutta mikä siinä kaikessa on parasta, on se, että sinä itse voit vaikuttaa siihen, mikä sinulle itsellesi on sitä kulttuuria. Kyse on enemmänkin aktiivisesta otteesta omaan tekemiseen ja omaan elämiseen – ja siihen kun vielä liittää toisten ihmisten kanssa toiminnan, niin ollaan pitkällä hyvällä tiellä eteenpäin.

Koska olet heittäytynyt?

Koska viimeksi olet tehnyt jotain aivan uutta? Heittäytynyt johonkin aivan uuteen ja asettanut itsesi tilanteeseen, joka ei ole aivan omiasi? Jos et ole vielä koskaan tehnyt sellaista, mitä jos tänä vuonna ottaisit tavoitteeksi, heittäytyä kerran. Se voi olla vaikka vain oman rakkaasi kanssa kaksistaan jotain, tai yleisön edessä, tai vaikkapa etänä digitaalisesti – tai aivan yksin peilin edessä. Mitä se voisi olla sinulle vuonna 2021?

KO