Lohjalla, Vihdinkadulla sijaitseva Kulttuuripaja Hiisi tarjoaa monipuolista ja luovaa toimintaa 18–35-vuotiaille lohjalaisille. Toiminta on suunnattu erityisesti mielenterveyskuntoutujille sekä nuorille, joilla on haastava elämäntilanne. Kulttuuripaja Hiisi on osa Sosped-säätiön toimintaa, ja se on toiminut Lohjalla vuodesta 2012 lähtien. Se onkin vanhin kaikista Sosped-säätiön kulttuuripajoista.
Toiminnan tavoitteena on tarjota turvallinen ja inspiroiva ympäristö luovan tekemisen kautta mielen hyvinvoinnin vahvistamiseen.
-Yhteisöhän tämän ehdottomasti on, Kulttuuripaja Hiiden vastaava ohjaaja Laura Tuomola kertoo.
Kulttuuripaja Hiiden toiminta perustuu talkoohenkiseen yhdessä tekemiseen, ja erilaisia ryhmiä järjestetään vertaisohjaajien osaamisen ja kävijöiden kiinnostuksen mukaisesti.
Kävijät voivat myös kouluttautua vertaisohjaajiksi ja saada valmiudet oman ryhmän ohjaamiseen. Henkilökunta tukee heitä tarvittaessa ryhmien ohjaamisessa. Vertaisohjaajaksi kouluttautuminen kestää noin 30 tuntia.
-Vertaisohjaajilla, jotka ohjaavat ryhmiä, on hyvä tieto siitä, miten ottaa vastaan ihminen, joka ei välttämättä ole ollut muiden kanssa tekemisissä pitkään aikaan, Tuomola kertoo.
Toimintaan osallistuminen on helppoa
Pajan toimintaan kuuluu erilaisia ryhmiä, kuten musiikin tekemistä, kirjoittamista, valokuvausta, liikuntaa, retkeilyä ja pelejä. Ryhmät kokoontuvat aina viiden viikon ajan, jonka jälkeen suunnitellaan taas uusi lukujärjestys seuraaville viikoille. Ryhmiin ei myöskään tarvitse ilmoittautua etukäteen Osallistuminen on helppoa, eikä ennakkotaitoja tarvita.
-Täältä löytyy kamppeet kaikkeen ja mitään ei tarvitse osata etukäteen, Tuomola kertoo.
Pajalle voi tulla myös vain hengailemaan yksin tai muiden kävijöiden kanssa. Kulttuuripajalla käy päivittäin noin 15–25 kävijää, ja ilmapiiri onkin rento ja lempeä. Päivän aikana eri ryhmiä on kahdesta neljään.
Jokainen saa olla oma itsensä, eikä omista asioista tarvitse puhua muille, jos ei halua. Kaikki pajan toiminta on maksutonta ja toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen. Paikalle voi tulla milloin tahansa aukioloaikojen puitteissa.
-Monet ovat sanoneet, että ovat saaneet täältä voimavaroja. Meillä on täällä mukava yhteishenki ja ihmiset viihtyvät ja viettävät myös vapaa-ajalla keskenään aikaan, Tuomola kertoo.
Uusia kävijöitä otetaan jatkuvasti mukaan, joten joukkoon on helppo liittyä milloin vain. Jos kulttuuripajan toimintaan haluaa päästä mukaan, kannattaa työntekijöiden kanssa sopia pajalle tutustumiskäynti. Kulttuuripajan henkilökunta ottaa vastaan uudet kävijät sekä kertoo sen toiminnasta tarkemmin.
-Tämä on sellainen paikka mihin pääsee sisään tosi nopeasti ja saa myös hyviä kavereita, vertaisohjaajana toimiva Samuli Toroi kertoo.

Monipuolista toimintaa ja erilaisia tapahtumia
Tuomola kertoo, että kulttuuripajan kävijämäärät ovat kasvaneet reilusti viime aikoina.
-Meillä on reilussa vuodessa kävijämäärät jopa kolminkertaistuneet.
Mahdollinen syy saattaa olla esimerkiksi koronavuosissa, jolloin moni koki yksinäisyyttä varsinkin, kun koulu ja tapaamiset järjestettiin etäyhteydellä ja yhtäkkiä ei voinutkaan kohdata muita kasvotusten. Vaikka kävijöitä on ollut enemmän, ovat kaikki halukkaat mahtuneet mukaan toimintaan. Koronan aikanakin kulttuuripajalla oli toimintaa, joka järjestettiin etänä.
Kulttuuripaja Hiisi järjestää myös monenlaisia retkiä ja juhlia, kuten pikkujoulut tai vaikkapa grillijuhlia pajan takapihalla. Myös Lohjan kaupunki tukee vuosittain kulttuuripajan toimintaa ja Hiisi pyrkiikin tekemää tiivistä yhteistyötä kaupungin kanssa.
Kerran vuodessa järjestetään myös pajan taidenäyttely. Lohjan pääkirjastolla pidettiin 2023 alkupuolella kulttuuripajan Taidepiknik taidenäyttely. Iso osa toimintaa ovat myös kulttuuripajan musiikkiryhmät ja pajalla muodostuneet kaksi bändiä -Love Bird ja Jesse & The Catfish Blues.
Eri ryhmät tekevät yhteistyötä monella tavalla, esimerkiksi Love Bird -yhtyeen albumin kansikuva on kulttuuripajan taideryhmäläisen teos. Kävelymatkan päässä Kulttuuripajalta löytyvät Hiiden bänditilat, jossa molemmat bändit myös harjoittelevat. Tiloista löytyy soittajalle kaikki tarvittava – rumpujakin on tarjolla tavalliset sekä sähkörummut. Treenikämpältä löytyy myös äänityspiste, missä treenit ovat mahdollista nauhoittaa ja kuunnella myöhemmin nauhalta.
-Treenikämppä on meille kyllä ihan kullanarvoinen, toiminnanohjaaja MarkojuhaniRautavaara iloitsee.
Pajafest-tapahtumassa päästään nauttimaan eri kulttuuripajojen bändien esityksistä, ihailemaan taidetta sekä osallistumaan pihalla järjestettäviin leikkimielisiin kilpailuihin. Tapahtuma on suunniteltu ja järjestetty pajan kävijöiden toimesta. Viime vuonna tapahtuma pidettiin Puu-Anttilassa.
Kulttuuripajalla on myös venepaja, missä kävijät ovat kunnostaneet kulttuuripajan venettä. Kävijöillä on ollut kiinnostusta retkeilyyn ja kalastukseen, joten vene on tarkoitus saada kesäksi vesille.
Kulttuuripaja tuo rytmiä päivään
Kävijät ovatkin antaneet positiivista palautetta kulttuuripajan toiminnasta. Kävijöiden mukaan parasta ovat ehdottomasti ihmiset ja ilmapiiri.
-Pyrimme siihen, että kaikilla olisi kiva fiilis olla täällä, Tuomola kertoo.
Paja tarjoaa mahdollisuuden kokeilla ja oppia uusia asioita matalalla kynnyksellä, ja monet kävijät ovatkin löytäneet uuden mielenkiinnon kohteen tai tiensä bändiin pajatoiminnan kautta. Jotkut käyvät kulttuuripajalla hetken aikaa, ja jotkut ovat olleet toiminnassa alusta asti mukana.
Kulttuuripaja Hiisi on monelle syy nousta ylös aamuisin, rento ajanviettopaikka ja mahdollisuus kokeilla ja oppia uutta.
-Kulttuuripaja tuo rytmiä päivään, kun tulee tänne ja ei vain jämähdä kotiin, Toroi kehuu.
-Syitä tänne tulemiseen on varmasti yhtä paljon kuin kävijöitäkin. Joku saattaa tulla tänne päivärytmin takia, toinen tekemisen takia ja joku saattaa etsiä seuraa tai kaivata uutta tekemistä, Tuomola lisää.
Molempien mielestä pajassa parasta ovatkin ehdottomasti ihmiset ja kulttuuripajan ilmapiiri.
-Kulttuuripaja mahdollistaa myös sen, että voi tehdä asioita oman mukavuusalueen ulkopuolella, Toroi kertoo.