Lumen sulamisen jälkeen kukkapenkki ja pensasryhmät siistitään sekä tehdään nurmikon paikkauskylvöjä. Kevätlannoitus piristää kaikki kasvit uuteen kasvuun.

Kotipuutarhan puita ja pensaita voi leikata niin kauan, kun silmut eivät ole lähteneet kasvamaan. Silloin kasvit eivät vielä ole kuluttaneet energiaa lehtiensä kasvattamiseen ja toipuvat leikkaamisesta paremmin. Suurin osa puutarhan koristepensaista leikataan harventamalla, jolloin pensaasta leikataan vaurioituneet, vanhimmat ja sammaloituneet oksat kokonaan pois. Kerralla kannattaa leikata korkeintaan puolet oksien lukumäärästä, jotta pensaan muoto säilyy kauniina.

Jotkut nopeakasvuiset ja talvenkestävät pensaat, jotka versovat runsaasti, voi nuorentaa alasleikkaamalla. Se tarkoittaa, että kaikki varret katkaistaan samalla kertaa läheltä maanpintaa. Alasleikkauksen kestävät esimerkiksi kurttulehtiruusu, vuohenkuusama, ruusuangervo, pallohortensia ja hernepensaat.

Herukka- ja karviaispensaita leikataan säännöllisesti joka vuosi, jotta ne tuottaisivat tasaisesti satoa. Marjapensaista poistetaan vanhimpia, vaurioituneita ja lähelle maan pintaa kaartuvia oksia niin, että pensaaseen jää noin 20 oksaa. Oksat leikataan maata myöten poikki.

Älä haravoi kukkapenkkiä puhtaaksi

Syksyllä kukkapenkkiin haravoimatta jääneitä lehtiä ei tarvitse viedä kompostiin eikä edes haravoida. Myös kukkapenkissä talven törröttäneet kuivat varret voidaan silputa kasvien tyvelle. Madot hajottavat kuivuneet kasvinosat humukseksi.

– Voit nopeuttaa lehtien ja muun kuivan kasvijätteen hajoamista, kun ripottelet niiden päälle typpipitoista kevätlannoitetta. Lannoituksen jälkeen kukkapenkin pinnalle levitetään vielä ohut kerros uutta multaa tai kompostia katteeksi. Näin istutusalue on kerralla siisti ja maahan saadaan uutta humusta, vinkkaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Anna nurmikon kuivahtaa ennen kävelyä

Keväällä moni haluaa siistiä nurmikon haravoimalla. Haravointi poistaa kuollutta kasviainesta sekä sammalta ja parantaa siten nurmen valonsaantia ja kasvua. Samalla kuitenkin poistuu myös ravinteita. Jos nurmikkoa on lannoitettu orgaanisilla lannoitteilla, kuten kanankakalla, maaperän pieneliötoiminta on vilkasta eikä haravointia välttämättä tarvita.

− Pahin virhe on kiiruhtaa haravan kanssa märälle nurmikolle. Odota vähintään viikko lumen sulamisen jälkeen, jotta nurmikko kuivahtaa ja kestää kävelyä tiivistymättä. Nurmiheinien juuret eivät viihdy tiivistyneessä maassa ja vaarana on nurmikon kitulias kasvu. Tällöin sammal vähitellen valtaa alaa, koska se kasvaa mullan pinnalla, varoittaa Biolanin Riikka Kerttula.

Kasvun alkaessa nurmikko lannoitetaan. Lannoitettu nurmikko kasvaa vahvemmin ja pystyy kilpailemaan sammalta ja rikkakasveja vastaan. Nurmikolle on olemassa lannoitteita, jotka poistavat sammalta. Näin lannoitus ja sammaleen poisto hoituvat samalla kertaa.

Jos nurmikossa on laikkuja, joissa ei kasva mitään, on kevät oikea aika tehdä paikkauskylvö. Paikattavista kohdista rikotaan maan pinta esimerkiksi rautaharavalla ja päälle levitetään 1–2 cm kerros uutta multaa. Siemenet kylvetään ja haravoidaan kevyesti pintamultaan. Multa tiivistetään vaikka jaloin polkemalla ja kylvöstä kastellaan kunnes siemenet ovat itäneet.

Puutarhan kevätkunnostus:

  1. Leikkaa pensaat.
  2. Pilko kukkien varret kukkapenkkiin.
  3. Lannoita monivuotiset kasvit, myös nurmikko.
  4. Peitä kukkapenkissä lannoiterakeet mullalla tai kompostilla.
  5. Istuta orvokkeja ja sipulikukkia ruukkuihin.

Biolan

Biolan on ollut mukana kestävän kehityksen luomisessa koko yli 40-vuotisen historiansa ajan ja on toteuttanut koko liikeideansa kestävän kehityksen ja kierrätysraaka-aineiden hyödyntämisen ehdoilla. Biolan on suomalainen perheyritys ja sen nimi tulee sanoista biologinen lannoitus. Biolan pyrkii vähentämään ihmisen aiheuttamaa ympäristökuormitusta kierrätysraaka-aineita hyödyntävien puutarha- ja vihersisustamisen tuotteiden, kuivakäymälöiden, ympäristöystävällisten jätevesijärjestelmien sekä muiden ekoasumisen tuotteiden avulla.

www.biolan.fi