Vanhan kalkkitehtaan alueella toimiva MerjanSportti tarjoaa pienryhmä- ja yksilövalmennusta aloittelijoista kilpailutasolle saakka.

Lasten kahvakuularyhmän Minea Jossfolk, Alina Pesonen ja Sofia Jossfolk valmistautuvat ensimmäisiin kilpailuihinsa. (Kuva: Ninka Photography)

 

Merja Jossfolk kertoo, että MerjanSportti sai alkunsa harrastuksesta.

-Aluksi minulla oli muu päivätyö, mutta harrastuksesta on pikkuhiljaa tullut työ, kun olin itse kiinnostunut kahvakuulaurheilusta ja kilpailinkin siinä. Nopeasti tuli tunne, että tätä haluan tehdä työkseni ja kouluttauduin personal traineriksi ja ravintovalmentajaksi. Vuonna 2012 aloitin kahvakuulaohjauksen ja sitä on tullut joka vuosi lisää. Pari vuotta sitten perustin salin Kalkkipetteriin, Jossfolk kertoo.

MerjanSportti on saanut vähitellen yhä enemmän harrastajia ja tilojakin on pitänyt vaihtaa välillä isompaan. Nyt menossa on jo kolmas tila. Kaikki alkoi Jossfolkin innostuksesta kahvakuulaurheiluun, mutta nykyään Merjan Sportin toiminta sisältää paljon muutakin.

-Tämä on pienryhmävalmennukseen erikoistunut sali. Ryhmissä on 4-6 henkeä. Moni kasaa itse ryhmänsä ja harrastaa kaveriporukalla tai esimerkiksi pariskunta ja sisarukset voivat muodostaa ryhmän, Jossfolk kertoo.

Jossfolk ohjaa harjoittelua sekä vapailla painoilla että oman kehon painolla. Salilta löytyy mm. käsipainoja, jumppapalloja, kuminauhoja, kahvakuulia ja levypainoja ja -tankoja. Kehonpainoharjoittelussakin on puolensa verrattuna kuntosalilaitteilla tehtävään treeniin.

-Keskivartaloa täytyy kannatella koko ajan. Laitteissa sen voi helposti unohtaa, Jossfolk vertaa.

Ohjaukseen kuuluu myös elämäntapavalmennusta. Ihminen huomioidaan kokonaisvaltaisesti, joten ohjauksessa panostetaan liikunnan lisäksi myös lepoon, ravintoon ja mielen hyvinvointiin. Jossfolk onkin kouluttautunut myös henkiseksi valmentajaksi.

MerjanSportissa voi treenata kuka tahansa iästä tai kuntotasosta riippumatta. Saija Ilves (taka vas), Tiina Lehtonen, Christian Söderlund, Minna Valonen, Merja Jossfolk, Kim Jossfolk ja Tiina Söderlund. Pallon päällä Janissa Palander ja kuulien kanssa Lucas Jossfolk, Sofia Jossfolk, Minea Jossfolk ja Alina Pesonen. (Kuva: Ninka Photography)

 

Hauskat treenit ja hyvä henki

Asiakkaat ovat viihtyneet treeneistä.

-Kyllä he varmaan ovat tykänneet, koska osa on käynyt todella pitkään. Mukana on vielä sellaisiakin, jotka olivat ensimmäisellä kahvakuulatunnillani vuonna 2012. Tämä on pieni sali ja porukka tutustuu toisiinsa nopeasti. Meillä on täällä hauskaa ja hyvä henki, Jossfolk kertoo.

Jos joku haluaa treenata rauhassa aivan itsekseen, sekin onnistuu, mutta Jossfolk liputtaa kuitenkin ryhmäliikunnan puolesta mm. siksi, että pienryhmässä personal trainer -tasoista valmennusta saa edullisemmin kuin yksilövalmennuksessa. Muilta ryhmäläisiltä saa myös tukea ja kannustusta, eikä treenejäkään tule peruttua niin helposti, kun ne on sovittu muiden kanssa.

Ryhmävalmennuksen lisäksi Jossfolk ohjaa yksilövalmennusta, joka lähtee henkilön omista tavoitteista ja tarpeista.

-Tavoitteet voivat liittyä esimerkiksi elämäntapamuutoksiin, painonpudotukseen, kunnon kohottamiseen tai muihin liikunnalliseen tavoitteisiin.

Tällä hetkellä mukaan mahtuu sekä pari pienryhmää että yksilövalmennettavia. 17.4. starttaa myös Kesäkunto 2018 -valmennus, johon kuka tahansa voi hakeutua.

-Syksyisin ja tammikuussa alkaa aina elintapa- ja muutosvalmennus, mutta kyllä valmennukseen voi pitkin vuottakin hakeutua. Aina löytyy jotain sopivaa.

Kahvakuulaurheilun osalta valmennusta on tarjolla alkeista kilpailutasolle. Sekä Jossfolk että osa kahvakuulaharrastajista käy kilpailuissa. Toukokuun lopussa Lohjalta lähdetään Irlantiin EM-kilpailuihin ja marraskuussa Espanjaan MM-kilpailuihin. Uutuutena kahvakuulaurheilua ohjataan myös lapsille ja nuorille.

-Ilmaiset kahvakuulatreenit pidetään sunnuntaisin kello 16.00-17.00. Mukana on ollut nyt 7-12-vuotiaita lapsia. He ovat tykänneet ilmeisen paljon, koska jo toisissa treeneissä kysyttiin, milloin he pääsevät kilpailemaan, Jossfolk naurahtaa.

Koulujen ensimmäisellä lomaviikolla pidetään myös aamupäivisin kesäkerhoa 1-3-luokkalaisille lapsille. Kesällä aikuisille on yksilövalmennuspuolella luvassa tarjouksiakin, kun muuten on hiljaisempaa.

 

Rohkeasti treenaamaan

Jossfolk rohkaisee, että treenaamaan voi tulla rohkeasti, vaikka tuntuisi, että oma kunto on aivan surkea, eikä kahvakuulaankaan ole aiemmin tutustunut.

-T’ämä on matalan kynnyksen paikka, jonne kuka vain voi tulla millä tahansa kuntotasolla. Liikunta on miellyttää, kun liikkeelle lähdetään fiksusti ja riittävän rauhallisesti. Jos kunto on huono, tuloksia saa aikaan nopeasti. Pitkään treenanneella taas kehitys on paljon hitaampaa.

Jossfolk sanoo, että monella on kahvakuula myös kotona, mutta sillä ei oikein osaa tehdä mitään. Kahvakuulan avulla pystyy kuitenkin helposti treenaamaan kotona, kun saa hieman vinkkejä alkuun.

-Yhdelläkin kahvakuulalla tekee paljon. Koko vartalon treenin saa käytyä läpi melko lyhyessä ajassa, Jossfolk toteaa.

Tiina Lehtonen antaa köysille kyytiä! (Kuva: Ninka Photography)

 

Liikuntaa historiallisissa maisemissa

Jossfolk kehuu Kalkkipetteriä mahtavaksi paikaksi, jossa yhdistyvät historia ja nykypäivä.

-Kalkkipetterin alue sinänsä on etenkin virkkalalaisille tuttu, mutta edes monet heistä eivät tiedä, miten monipuolista toimintaa tällä alueella on nykyään. He ovat kuitenkin innoissaan, kun kuulevat siitä. Ihmiset ovat myös kiinnostuneita alueen historiasta.

Kalkkipetterin yrittäjäyhteisö tarjoaa mahdollisuuden myös yhteistyöhön.

-Kun tekee yhteistyötä muiden yrittäjien kanssa, tuntuu kuin olisi työkavereita, vaikka yksin yrittääkin, Jossfolk sanoo.

Yhteistyön merkeissä on mm. järjestetty tapahtumia ja esimerkiksi Ninka Photography on ottanut muutosvalokuvia MerjanSportin treenaajista valmennuksen jälkeen.

Liikuntakin sopii alueelle mainiosti.

Kalkki-Petteri järjesti aikoinaan paljon urheilutoimintaa, joten oman toimintani ja ultra runin kautta on mukavaa olla jatkamassa sitä historiaa.

 

Ultra run

Lohjan kahvakuulaurheilijat järjestää Ultra run -tapahtuman Kalkkipetterissä 19.5. Kyseessä on kuuden tunnin juoksu, jonka voi suorittaa joko yksin tai ryhmänä niin, että sen jäsenet juoksevat vuorotellen. Kävelläkin saa. Ultra run järjestettiin ensimmäisen kerran viime keväänä. Se keräsi hyvin osallistujia, joten hyvää meininkiä odotetaan nytkin.

Kilpailu juostaan tehdasalueella, jonne ei tavallisesti pääse. Viime vuonna tapahtuma oli huippuhauska. Samaan aikaan yksi jäsenemme tekee myös näytösluontoisesti kuuden tunnin kahvakuulan nostoyrityksen, Jossfolk kertoo.

SMS