Lohjalaisen kuvittaja-graafikko Reija Kiiskin haave toteutui Kadonneen linnun salaisuus -lastenkirjan myötä (Kvaliti 2020). Kirjan on kirjoittanut tunnettu lasten- ja nuortenkirjailija Merja Jalo, mutta kuvitus on Kiiskin käsialaa. Savonlinnan Taidelukion ja Taideteollisesta korkeakoulun käynyt Kiiski on työskennellyt pitkään monissa lehdissä mm. AD:na sekä taiton ja markkinoinnin parissa, mutta vuosien varrella kuvittaminen on jäänyt vähemmälle. Nyt hän pääsi viimein toteuttamaan unelmansa, kun kustantajan puolelta otettiin yhteyttä ja etsittiin lastenkirjalle kuvittajaa.

–Kuvittaminen oli jäänyt niin, että koko jalo taito meinasi melkein unohtua. Sitten sain muutamia lehtijuttuja kuvitettavakseni. Se koukutti. Tämä on ensimmäinen kirjakuvitukseni. Haaveeni on ollut kuvittaa juuri jotenkin eläimiin liittyvä lastenkirja, Kiiski kertoo.

Kadonneen linnun salaisuus avaa uuden lastenkirjasarjan Kotikulman etsivät. Kirjan ensimmäisessä osassa perustetaan leikkimökkiin lasten oma etsivätoimisto ja etsitään kadonnutta testamenttia. Kesken kaiken myös puhuva papukaija katoaa ja todisteet viittaavat varkauteen. Selvitettävää siis riittää.

–Papukaija oli kiva piirtää. Kirjan tarina on perinteinen ja hauska, Kiiski sanoo.

Tällä hetkellä hän työstää sarjan seuraavan osan kuvitusta. Kansi on jo valmis. Pentutehtaan arvoitus julkaistaan ensi maaliskuussa.

–Kirja kuulostaa jännittävältä ja pitkänlinjan koiraharrastajana minun on helppo samaistua siihen. Myös sarjan kolmannesta kirjasta on jo sovittu, joten hyvältä näyttää, Kiiski iloitsee.

Kiiskin seuraava unelma on oman lastenkirjan kirjoittaminen, kuvittaminen ja taitto.

–Lastenkirjat ovat koukuttavia, pidän niistä paljon, etenkin retroista. 1960-luvulla oli todella taitavia kuvittajia. Haaveilen omasta kirjasta, mutta tarinan luominen on haastavaa. Olen ollut aina kiinnostunut kirjoista, mutta huono lukemaan. Tykkään ennemmin katsoa. Jos en kirjoita koirista, niin jostain muista eläimistä. Otan mukaan jotain myös omasta lapsuudestani. Tällä hetkellä ideat ovat vielä hässäkkänä päässäni, mutta nyt on tullut sellainen fiilis, että se on mahdollista toteuttaa, Kiiski kertoo.

Kuvittaja Reija Kiiski pääsi tekemään ensimmäisen lastenkirjakuvituksensa Kadonneen linnun salaisuuteen. (Kuva: Lisse Kiiski)

Luonnoksesta kansien väliin

Vaikka Kiiskillä on takanaan pitkä ura graafisen suunnittelun puolella, hänenkin piti miettiä uusien haasteiden kohdalla, miten ne voitetaan.

–En ole ennen esimerkiksi luonut roolihahmoja, joten sitä piti miettiä. Aina jännittää, kun tekee jotain ensimmäisen kerran.

Kuvitustyön alussa Kiiski tekee paljon luonnoksia.

–Luonnokset ovat aina sotkuisia, mutta niistä kuva alkaa kuitenkin kehittyä. Teen mielessäni paljon töitä ja sitten yhtäkkiä näen, että näinhän tämä menee, Kiiski kuvailee.

Hän on sitä mieltä, että Suomessa on paljon todella hyviä kuvittajia. Myös kuvitusta on paljon ja kaikkialla, vaikkei sitä tulisi aina ajatelleeksikaan.

–Tapeteissa, vaatteissa ja pakkauksissa esimerkiksi, kuvia on kaikkialla. Ne ovat iso osa elämäämme, hän toteaa.

Kuvittajille olisi töitäkin, mutta välillä ihmisten on hankala ymmärtää, että piirtämisestäkin pitäisi maksaa.

–Kyselyjä ja työtarjouksia tulee paljon, mutta palkaksi tarjotaan näkyvyyttä. Se ei kuitenkaan tuo maitoa jääkaappiin.

Lukuintoa lapsille

Merja Jalo ei ollut Kiiskille ennestään tuttu kirjailija, eivätkä he ole vieläkään nähneet toisiaan. Yhteistyö on sujunut silti hyvin.

–Emme ole koronatilanteen vuoksi tavanneet, mutta Merja on ollut tosi tyytyväinen kuvituksiini, Kiiski sanoo.

Entä pienet lukijat, ovatko he olleet tyytyväisiä? Yksi heistä on jäänyt erityisesti Kiiskin mieleen.

–Paras palaute on tullut kolmelta veljekseltä, jotka lukivat Kadonneen linnun salaisuuden. Yksi heistä oli tehnyt siitä koulutehtävänkin ja piirtänyt kirjan linnun.

–Haluan innostaa etenkin poikia lukemaan, sillä he lukevat usein vähemmän kuin tytöt. Tämä kirja sopii kaikille, Kiiski toteaa.

Millaisen merkityksen Kiiski näkee sillä, että Suomessa tuotetaan laadukasta lastenkirjallisuutta?

–On äärimmäisen tärkeää, että tehdään monipuolisesti hyviä kirjoja. On tärkeää, että saadaan lapset lukemaan ja aikuiset lukemaan lapsille. Tarinoita tarvitaan.

Kiiski haluaa kannustaa kaikenikäisiä ihmisiä tarttumaan kirjaan.

–Ostakaa kirjoja joululahjaksi ja käyttäkää kirjastoa. Kirjastosta löytyy sellaisiakin kirjoja, joita ei olisi osannut kuvitellakaan lukevansa, hän vinkkaa.

SMS