Hannele ja Markus Solala ihastuivat Pusulaan ensinäkemältä.
–Olemme kotoisin Tampereelta, mutta muutimme Espoosta Pusulaan 14 vuotta sitten. Tulimme katsomaan Osuuskaupan vanhaa taloa. Emme olleet aiemmin käyneet Pusulassa, mutta ihastuimme heti tähän kylään ja ostimme talon. Pusula on kompakti, kaikki peruspalvelut löytyvät saman risteyksen ympäriltä, kertoo Hannele Solala.
Alkuun Solalat jatkoivat omissa töissään, mutta vähitellen alkoi kypsyä ajatus kyläkauppakeskuksesta.
–Olin kanttorin hommissa Nummella ja Markus muualla töissä, mutta vuosien mittaan idea pikkuOmenasta syntyi, kun remontoimme taloa. Idea kasvoi niistä omakohtaisista kokemuksista, joita meillä oli tällä kylällä asumisesta, Solala kertoo.
Vuosien varrella hän oli ehtinyt kaivata niin eläintarvike-, lelu- ja paperitarvikekauppoja kuin lähiruokatarjontaakin. Ajatukset yhdistyivät pikkuOmenan liikeideaksi, ja Solalat alkoivat remontoida talon alakerran liiketilaa kyläkauppakeskuksen avaamista varten. Ovensa pikkuOmena avasi seitsemän vuotta sitten. Alkuun niin tuotevalikoima kuin asiakasmääräkin olivat nykyistä pienemmät, mutta vähitellen pikkuOmenasta on kasvanut Pusulan sydän, jonka kahvila kerää kyläläisiä yhteen.
–Toimintamme on kasvanut vähän joka vuosi. Kasvusuunta kertoo siitä, että tällaiselle paikalle on kysyntää. Joka kylässä voisi olla oma pikkuOmenansa, joka olisi muokattu kylän tarpeiden mukaiseksi, Solala sanoo.
Nykyään asiakkaita riittää hyvin ja tulijoita saapuu lähiseudun lisäksi kauempaakin, kuten Karkkilasta, Somerolta ja Vihdistä. Koronakaan ole asiakkaita karsinut, päinvastoin. Mökkiläiset viihtyvät Pusulassa etätöissä ja käyttävät siten aiempaa enemmän myös kyläkauppakeskuksen palveluja.
–Harvoin täällä joutuu yksin olemaan, Solala naurahtaa.

Monipuolinen kyläkeskus
PikkuOmenasta löytyy monipuolisesti tavaraa leluista, paperi- ja toimistotarvikkeisiin ja eläintarvikkeista paikallisten tekijöiden kosmetiikkaan. Tarjolla on mm. The Honey Storyn tuotteita Saukkolasta, Savela Cosmeticsin tuotteita Töllistä ja Malanka Designin tuotteita Karkkilasta.
–Paikallisten tekemät luonnonkosmetiikkatuotteet, kuten saippuat ja voiteet, ovat olleet suosittuja niin omaan käyttöön kuin lahjaksikin. Täällä on tuotteita, joita ei saa monesta muusta paikasta, Solala sanoo.
PikkuOmenasta voi ostaa myös erilaisia lähiruokatuotteita. Solala kertoo, että lähiruokaa hyödynnetään mahdollisimman paljon myös kahvilan tuotteissa.
–Se tuo yhteistä etua tämän alueen toimijoille. Käytämme vain kotimaista lihaa, kuten Votkinin makkaroita, Sarven saunapalvia Nummelta ja Millolan tilan herefordlihaa. Piirakoiden pohjissa käytetään Töllin myllyn jauhoja ja Birkkalan tilan spelttiä. Perunat tulevat Töllistä Pakkalan tilalta ja kananmunat Ajonpään tilalta. Paloaseman panimon oluet tulevat Nummelta. Hävikkiä on vähän, kun hankinnat pystytään suunnittelemaan hyvin ja täydentämään jatkuvasti.
Uutena palveluna käyttöön on otettu noutopesulapalvelu. Pesulaa kaipaavat vaatteet voi jättää pikkuOmenaan. Someron TasoPesu hakee maanantaisin pyykit pestäviksi ja kuljettaa puhtaat takaisin.

Istahda keittolautasen tai kahvikupposen ääreen
Kun pikkuOmenasta ajaa ohi, kyläkauppakeskuksen edessä on melkein aina rivi autoja ja pöydissä riittää kahvittelijoita. Kun astuu sisälle, vastassa ovat iloinen Hannele Solala ja kotoisa tunnelma. Pöydässä asiakkaan edessä höyryää keittolautanen. Toisinaan taustalla soi jopa piano.
–Saimme sen lahjoituksena asiakkaalta. Piano on ollut todella kiva, asiakkaatkin soittavat sitä välillä, Solala iloitsee.
Hannele Solala vastaa kahvilan ja kaupan pyörittämisestä, kun taas Markus Solala hoitaa mm. paperitöitä ja tavaranhakuja. Hän vastaa myös reseptiikasta ja valmistaa keitot. Apuna ovat myös pariskunnan poika sekä neljä muuta työntekijää.
–Kahvila muodostaa ison osan työmäärästä, kun leivomme itse kakut ja piirakat ja keitämme lounaskeiton. Samalla kahvila on selkeästi kuitenkin se tärkeä juttu, jonka vuoksi asiakkaat voivat istua olemaan ja viihtymään ja me voimme jutella heidän kanssaan.
Paikalle sattuva asiakas nimeää pikkuOmenan Pusulan sydämeksi.
–Asiakkaamme ovat ihania. Ilman heitä tämä ei olisi Pusulan sydän, Solala sanoo.
Välillä etenkin Hannele Solalan työpäivät venyvät pitkiksi.
–Herään klo 6.30 ja alan leipoa klo 7.00. Työt jatkuvat klo 21.00 asti ja kesäsesongin aikaan jopa klo 23.00 asti. Ei tässä paljon muuta ehdi harrastaa, mutta en juuri muuta kaipaakaan. Sosiaalisten kontaktien tarpeen tässä saa täytettyä hyvin. Välillä tuntuu raskaalta, mutta en osaa istua sohvalla, vaan tekeminen sopii minulle, Solala kuvailee arkeaan.
Entä kyläkauppakeskuksen nimi, onko sillä jotain tekemistä Espoon Ison Omenan kanssa? Onpa hyvinkin, Solala naurahtaa.
–Kun asuimme Espoossa, lähdimme Isoon Omenaan, jos tarvitsimme jotain isompaa. Se on kauppakeskus, mutta pikkuOmena on pienen kylän kyläkauppakeskus. Lisäksi omenat ovat positiivisia ja terveellisiä, ja Lohja on Suomen merkittävimpiä omenapitäjiä, Solala taustoittaa.

Kylällä luotetaan palvelujen säilymiseen
Solalat ihastuivat aikoinaan Pusulaan ja tuo ihastus on myös jatkunut.
–Pusulassa on todella rento ilmapiiri. Jo ennen pikkuOmenaa olin sitä mieltä, että täällä on esimerkiksi helppo mennä mukaan yhdistystoimintaan. Täällä on todella kiva asua, olemme viihtyneet alusta alkaen.
Sinä aikana, kun Solalat ovat asuneet Pusulassa, Nummi-Pusulan kunta on yhdistynyt Lohjan kaupunkiin.
–Kuntaliitoksen myötä jotkin palvelut ovat heikentyneet, mutta luotamme siihen, että peruspalvelut pysyvät täällä. Kuntaliitoksen jälkeenkin identiteetti on pysynyt pusulalaisena, Solala kertoo.
Tällä hetkellä kylältä löytyvät mm. kirjasto, terveyskeskus, apteekki, kampaamo, rautakauppa, Nesteen huoltoasema, kukkakauppa, kirkko, VPK, Pusulan krouvi, koulu ja Sale. Palveluja tarvitaankin, sillä Pusulasta on matkaa Lohjan keskustaan ja Nummelaan noin 30 kilometriä ja Karkkilaankin noin 20. Kylänä Pusula on eloisa ja ihmisiä riittää mukavasti katukuvaan. Pulkkamäki ja leikkialueet ovat kovassa käytössä ja harrastusmahdollisuuksiakin löytyy luistelukaukalosta lähtien. Solala kertoo, että aktiivinen yhdistystoiminta tarjoaa useita harrastusmahdollisuuksiakin, kuten jalkapalloa, partiota, MML:n toimintaa ja kuvataidekerhon.
SMS