Tänään: 12.07.2024

Toimittaja

Laakspohjan ratsastuskoulussa valmistaudutaan kilpailuihin

harrastukset, nuoret, ratsastus

Laakspohjan ratsastuskoululta on lähdössä Ratsastuskouluoppilaiden valtakunnallisiin mestaruuskilpailuihin mm. kahdeksanhenkinen junnutyttöjen valmennusryhmä. Harjoitukset ovat käynnissä ja kilpailukokemusta kartutetaan. Tytöt kaipaavatkin enää sponsoroijia kilpailumatkalleen.

Laakspohjan ratsastuskoulussa on perustettu 10–14-vuotiaille oma valmennusryhmä, joka tähtää Ratsastuskouluoppilaiden valtakunnallisiin mestaruuskilpailuihin. Valmennusryhmässä on kahdeksan tyttöä. Ratsastuskouluoppilaiden valtakunnalliset mestaruuskilpailut järjestetään vuosittain eri paikkakunnalla. Tänä vuonna ne pidetään Ypäjällä heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna. Ratsastuskoulujen oppilaat voivat osallistua mestaruuksiin opetushevosilla kaikista Suomen Rastastajainliiton hyväksymistä ratsastuskouluista.

–Näihin kilpailuihin voi osallistua vain ratsastuskoulun hevosilla, jotta kaikki ovat samalla viivalla harjoittelussa. Omalla hevosella voisi harjoitella kuinka paljon tahansa, avaa ratsastuksenopettaja Petra Virolainen.

Hän kertoo, että valmennusryhmän jäsenet ottavat kilpailuihin valmistautumisen hyvin tosissaan ja odottavat kilpailuja innolla. Nuorimmatkin keskittyvät nyt harjoitteluun aivan eri tavalla kuin aiemmin.

Mestaruudesta kilpaillaan sekä este- että kouluratsastuksessa. Molemmissa lajeissa ratkotaan poni-, juniori-, seniori- sekä aikuisratsastaja- (yli 40v) mestaruus. Lisäksi palkitaan myös parhaiten menestynyt joukkue molemmissa lajeissa. Laakspohjan valmennusryhmän tytöt kilpailevat kaikki esteratsastuksessa. Heistä kukaan ei ole aiemmin osallistunut Ratsastuskouluoppilaiden valtakunnallisiin mestaruuskilpailuihin. Taitoa heiltä kuitenkin jo löytyy, sillä kaikki ovat ratsastaneet viitisen vuotta. Tavoitteita on ja tytöt ovat hakeneet itse mukaan valmennusryhmään.

–Tytöt harjoittelevat neljän hengen ryhmissä ja käyvät pitkin kevättä keräämässä kilpailukokemusta pienemmistä ratsastuskilpailuista, ettei jännittäisi niin paljon, sanoo Virolainen.

Hevosia, kilpailutunnelmaa ja uusia ystäviä

Laakspohjan ratsastuskoulu on osallistunut kyseisiin kilpailuihin kolme kertaa aiemminkin, kaksi kertaa Lahdessa ja kerran Kuopiossa.

–Tämä on todella kiva, iso tapahtuma, Suomen suurin ratsastuskouluille suunnattu kilpailu. Kolmipäiväinen kilpailuun tulee osallistujia monista ratsastuskouluista. Myös oheisohjelmaa on paljon ja yhteisöllisyydellä on iso merkitys, kun tutustutaan toisiin ja saadaan uusia kavereita, Virolainen avaa.

Hän kertoo, että yhteistyökumppaneita kilpailumatkaa tukemaan etsitään, koska mm. kilpailumaksut ja kilpailijoiden ja hevosten kuljetus ja majoitus tuntuvat lompakossa. Aiempina vuosina tukea on saatu mm. polttoaineen sekä ämpäreiden ja tavaroiden kuljetuslaatikoiden muodossa. Virolainen vinkkaa, että tuki voisi olla esimerkiksi ratsastusvälineitä tai edustusloimet. Sponsorikin saa toki samalla näkyvyyttä, jos hänen logonsa painetaan tuotteisiin.

–Ratsastuskilpailut ovat todella kalliita. Nyt tytöt pääsevät onneksi vielä edullisemmin, kun he voivat käyttää koulun hevosia.

Martta Jokela (vas), Lisa Franke, Vilhelmiina Saukkola, Sophie Storbjörk, Veera Leppänen, Pilvi ja Tuuli Helkama sekä Elina Kauppi valmistautuvat Ratsastuskouluoppilaiden valtakunnallisiin mestaruuskilpailuihin harjoittelemalla ja keräämällä kilpailukokemusta pienemmistä kilpailuista.

Hyvä mahdollisuus tukea nuoria unelmien tavoittelussa”

Tytöt itse kokevat kilpailemisen oleelliseksi osaksi harrastustaan. He hakivat valmennusryhmäänkin, jotta pääsevät kehittämään taitojaan ja kilpailemaan.

–Haluan kokea erilaisia asioita, kuten kisatunnelmaa ja onnistumisia ja epäonnistumisia, kertoo Sophie Storbjörk.

–Haluaisin kehittyä esteratsastajana, oppia ratsastamaan siististi ja saada hyviä tuloksia, sanoo Tuuli Helkama.

–Haluan varmuutta ja kehittyä niin pitkälle kuin mahdollista, määrittelee tavoitteensa Martta Jokela.

–Haluan lisää kokemusta erilaisista tilanteista ja kilpailuihin on kiva lähteä. Tavoittelen hyviä ja siistejä ratoja, kertoo puolestaan Elina Kauppi.

He toteavat, että kilpailut tuovat harjoitteluun päämäärän ja motivaatiota. Ratsastamisessa heitä kiehtoo etenkin ison eläimen kanssa toimiminen.

–On mahtava tunne, kun voi tehdä yhteistyötä niin ison eläimen kanssa, Helkama tiivistää.

Jokela muistuttaa, että myös kaverit ovat iso osa harrastusta. He kertovat, että valmennusryhmän jäsenetkin ovat jo ystävystyneet keskenään ja kannustavat toisiaan.

Helkaman perheyritys on jo lupautunut sponsoroimaan heidän kilpailumatkaansa, mutta muitakin tarvitaan.

–Sponsoroikaa meitä, me halutaan kilpailla, pyytääKauppi.

–Tässä on hyvä mahdollisuus tarjota nuorille mahdollisuus ja auttaa unelmien tavoittelussa, säestävät Jokela ja Leppänen.

Ratsastamista he suosittelevat harrastukseksi muillekin, sillä se on terapeuttista, hauskaa ja monipuolista. Ratsastaessa voi keskittyä vain sen hetkiseen tilanteeseen ja unohtaa muut asiat.

–Kannattaa aloittaa, tiivistää Veera Leppänen.

SMS