Laavujen kierroksella tutustutaan Lohjan luontokohteisiin rennosti koko perheen voimin. 10-vuotisjuhlavuoden kunniaksi kaikki pääsevät äänestämään siitä, missä syksyn viimeinen osatapahtuma järjestetään.

Laavujen kierros on koko perheen retkeilytapahtuma, jonka järjestää Lohjan Liikuntakeskus Oy yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa. Laavujen kierros koostuu neljästä osatapahtumasta, jotka järjestetään eri puolilla Lohjaa. Tapahtuma järjestetään aina sunnuntaisin kello 11.00 – 13.00.

Laavujen kierrosten reitit ovat opastettuja, ja reiteille pyritään aina tekemään myös helppokulkuisemmat vaihtoehdot, jotta tapahtumiin voi osallistua myös esimerkiksi lastenrattaiden kanssa. Tapahtumissa on seurojen ja vapaaehtoisten toimijoiden järjestämää ohjattua toimintaa. Tuttuun tapaan järjestäjän puolesta tarjoillaan jälleen makkaraa ja pillimehua, ja lapset saavat lipun Neidonkeitaaseen. Osatapahtumissa on myös vaihtuvan yhdistyksen pitämä buffetti.

Tänä vuonna juhlitaan Laavujen kierroksen kymmenettä tapahtumavuotta. Laavuja on kierretty vuosien aikana yli 30 eri kohteessa ympäri Lohjaa.

-Osatapahtumia on ollut 36, joten nyt täyteen tulee pyöreät 40, sanoo liikuntakoordinaattori Toni Ojala Lohjan Liikuntakeskuksesta.

Kuntaliitosten myötä Lohja on kasvanut. Liikuntakeskuksen toimitusjohtaja kertoo, että Laavujen kierrosten kautta ihmiset ovat tutustuneet Lohjan uusiinkin alueisiin. Erityiskiitokset Vienonen lähettää kaikille niille eri toimijoita, jotka ovat olleet mukana järjestämässä Laavujen kierroksia.

-Moni toimija on ollut kaikkina kymmenenä kertana järjestämässä tapahtumia. Aina tulee myös uusia mukaan. Ilman heitä Laavujen kierroksien järjestäminen ei olisi mahdollista, eivätkä lohjalaiset olisi päässeet tutustumaan ainutlaatuisiin paikkoihin. Moni paljasjalkainen lohjalainenkaan ei ollut aiemmin käynyt niissä, Vienonen kiittää.

Laavujen kierrosta on järjestämässä melkoinen joukko toimijoita, kuten Toni Ojala (LLK, vas), Herri Buntsev (Lohja Trails), Jukka Vienonen (LLK), Lasse Svenskberg (Lohjan Seudun Soutajat), Santtu Hägg (LLK), Eero Tuomenoksa (Partioniemi ry), Hellevi Laitinen (Lohjan Seudun Latu), Ahti Norja (Nummen Samoojat), Pekka Luoma (Hiidenkiertäjät), Veli Ryhänen (Lohjan Seudun Latu), Veli Sundqvist (Hiidenkiertäjät), Marja Hultman (LoKV Taitoluistelu) ja Emilia Räikkönen (Lohjan Taitoluistelijat).

Neljä retkipäivää syksyisessä luonnossa

Tänä syksynä Laavujen kierros järjestetään Sammatissa, Partioniemessä ja Nummen Lintukiimassa. Neljäs ja viimeinen tapahtumapaikka valitaan yleisöäänestyksellä ja se ilmoitetaan erikseen.

Sammatin osatapahtuma aloittaa juhlavuoden Laavujen kierrokset 16.9. Sammatissa päästään tutustumaan metsänhoitotoimenpiteisiin. Matkan varrella on luontoaiheisia kysymyksiä ja lapsille paljon koettavaa ja nähtävää. Metsänhoitoyhdistys järjestää Sammatin tapahtumaa ja tuo näytille metsäkoneita.

-Metsänhoitoyhdistys oli meihin jo viime vuonna yhteydessä. Metsänhoito on monelle vieras, mutta voimakkaita tunteita herättävä aihe, joten siitä tarvitaan lisää tietoa, kertoo Vienonen.

Partioniemen tapahtuma toteutetaan 30.9. pyöräilyteemalla. Lohja Trails on mukana, ja järjestää pyöräilyn yhteislähtöjä Neidonkeitaalta tapahtumapaikalle. Samalla pääsee tutustumaan pyöräilyharrastukseen. Pyöräksi kannattaa valita maastopyörä tai hybridi. Kannustimena pyörällä paikalle saapuvat saavat satulasuojan. Partioniemessä on myös Lohjan Seudun Soutajien järjestämä mahdollisuus soutaa laavupaikalle tai sieltä pois. Kirkkovenesuotu lähtee Paloniemestä. Perillä Partioniemessä on oheisohjelmaa, kuten pakoteltta.

-Tänä vuonna on vähän erilainen kokonaisuus kuin ennen. Pyöräily on mukana ensimmäistä kertaa, sanoo Ojala.

Lintukiiman osatapahtuma vie 21.10. Nummen suuntaan. Reitillä päästään ihastelemaan Paimenten kirkkoa sekä kaunista näköalaa Lohjalle päin. Reitti on osin vaikeakulkuisempaa ja haastavampaa maastoa. Tapahtumapaikalle pääsee kuitenkin myös helppokulkuista reittiä pitkin, joka soveltuu lastenrattaille. Tapahtumassa on peltopaikoitus.

Viimeinen tapahtuma järjestetään 4.11. Tapahtumapaikka valitaan yleisöäänestyksellä, joka alkaa ensimmäisestä osatapahtumasta 16.9. ja jatkuu syyskuun loppuun asti. Äänestysohjeet löytyvät Laavujen kierroksen nettisivuilta sekä Lohjan Liikuntakeskuksen Facebook-sivuilta. Vaihtoehtoina äänestyksessä ovat: Karnaisten korpi, Nälköönlampi, Gunnarlan maja ja Pähkinäniemi. Äänestää voi sekä netissä että syyskuun osatapahtumissa.

Vienonen kertoo, että juuri nämä kohteet valikoituivat äänestykseen, koska ne ovat aikaisempien kokemusten perusteella olleet suosittuja ja toimivia ja niissä tapahtuma on helppo järjestää nopealla aikataululla.

Kaikkiin tapahtumiin kehotetaan mahdollisuuksien mukaan tulemaan kimppakyydeillä ja Partioniemeen pyörällä rajallisen parkkitilan vuoksi. Reittiohjeet, pyöräilyn yhteislähtöjen aikataulu ja muu info löytyy verkosta (laavujenkierros.fi). Tapahtumat ovat maksuttomia.

Malli Itävallasta

Vuonna 2017 Laavujen kierros ylsi historiansa kävijäennätykseen, sillä laavuja kiersi syksyn aikana 5 303 luontoliikkujaa. Laavujen kierroksilla ei kuitenkaan tavoitella ensisijaisesti suurta kävijämäärää.

-Jos pystymme tarjoaa sellaisen kokemuksen tai elämyksen, joka saa jonkun lähtemään repun ja eväiden kanssa luontoon ilman meitä ja tapahtumaankin, olemme onnistuneet, sanoo Ojala.

Laavujen kierroksilla on koko niiden historian ajan tavoiteltu rentoa ja kiireetöntä luonnossa liikkumista koko perheen voimin. Ensimmäinen Laavujen kierros järjestettiin vuonna 2009 Vienosen idean pohjalta.

-Olin muuttanut tänne Itävallasta ja jäin kaipaamaan sikäläistä sunnuntaipäivien viettoa. Siellä perheillä oli tapana lähteä sunnuntaisin vaeltamaan vuorille monen sukupolven voimin ja nauttia yhdessä olosta vailla kiirettä ja suorittamista. Mietin, miten se tapa sopisi tänne, ja aloimme ideoita Laavujen kierrosta Hiidenkiertäjien kanssa. Ensimmäinen tapahtuma järjestettiin Liessaaressa ja kävijöitä tuli heti yli 1 000, joten tilausta tällaiselle oli, Vienonen kertoo.

Hän uskoo, että Laavujen kierrokselle riittää kävijöitä myös jatkossa. Yksi toive Vienosella kuitenkin on.

-Itävallan mallin mukaan toivon, että Laavujen kierroksella vältetään suorittamista.

Laavujen kierroksella ovat tänä vuonna mukana Suur-Seudun Osuuskauppa, Länsi-Uusimaa, Hiidenkiertäjät ry, Lohjan Seudun Latu ry, Metsänhoitoyhdistys Länsi-Uusimaa, Nummen Samoojat ry, Lohjan Seudun Soutajat ry, Lohjan Taitoluistelijat ry, LoKV Taitoluistelu ry, Sammatin Sampo ry, Sammatti-Karjalohja 4h-yhdistys, Lohja Trails ry, Sammatin VPK ja Partioniemi ry.

SMS