Jokasyksyiset Laavujen kierrokset alkavat taas. Ensi sunnuntaina patikoidaan Lohjan museolta Moision kautta Tytyriin ja vanhaa radanpohjaa eli baanaa pitkin takaisin.
– Reitin pituus on 3,4 km, ja jos haluaa kävellä hiukan pitemmän matkan, voi kiertää lisälenkin Tytyrin avolouhoksen kautta, kertoo Lohjan liikuntakeskuksen yhteyspäällikkö Minna Nuppola.
Keskuspaikkana on museon tapahtumakenttä, josta lähdetään liikkeelle klo 11. Nuppolan mukaan Laavujen kierroksella on tänäkin vuonna satsattu lapsiin.
– Lapset saavat oikean suunnistuskartan, ja reitin varrella on neljä rastia, joiden tuntumassa on erilaisia tehtäviä. On toki luontevaa, että mukana liikkuvat koko perheet vanhempineen ja isovanhempineen. Lapsille on luvassa myös uimalippu Neidonkeitaaseen.

Liikuntakeskuksen kanssa yhteistyössä tapahtumaa ovat järjestämässä seurakunnan varhaiskasvatus, matkailupalvelu Visit Lohja, Lohjan museo ja suunnistusseura Hiidenkiertäjät. Seurakunnalla ja Visit Lohjalla on toimintapisteet reitin varrella, ja museolla puolestaan oma rastireitti museon pihassa. Visit Lohja tarjoaa alennuslippuja Tytyrin elämyskaivokseen. Hiidenkiertäjät huolehtii mehujen ja makkaroiden jakamisesta lähtöpaikalla reissun jälkeen.
– Omat makkaratikut saattavat helpottaa ruuhkaa, Hikin Pekka Luoma ennakoi.

Vuodesta 2009 lähtien järjestetty Laavujen kierros on kerännyt yhteensä tuhansia liikkujia. Yksittäisen tapahtuman ennätys on vuodelta 2017, jolloin Liessaaren polkuja tallasi noin 1700 osallistujaa.
Museon alueelle ei pääse autolla. Pitkämatkalaiset voivat käyttää esimerksi läheisten koulujen parkkipaikkoja, mutta keskustasta tulevien toivotaan saapuvan kävellen.
Kaksi muuta Laavujen kierrosta järjestetään 8.10. Nummen Saarlammilla ja 27.10. Gunnarlan majalla.

Laavujen kierrosta järjestämässä vas. Matti Mäki, Pekka Luoma, Katja Vesanen, Jari Piirainen, Minna Nuppola ja Jarkko Koskenmäki.
Laavujen kierrosta järjestämässä vas. Matti Mäki, Pekka Luoma, Katja Vesanen, Jari Piirainen, Minna Nuppola ja Jarkko Koskenmäki.