Piditkö kouluaikoina pesäpallosta ja laji on jäänyt kiehtomaan, mutta sopivaa harrastuspaikkaa ei ole löytynyt? Nyt pesäpalloa pääsee pelaamaan ladypesiksen muodossa Lohjalla niin Pusulassa kuin Ojamollakin.

–Ladypesis on tarkoitettu kaikille yli 18-vuotiaille naisille. Olisi kiva, jos saisimme enemmän väkeä mukaan, Marja Malinen toivoo.

–Ladypesis on pitkälti samanlaista kuin tavallinenkin pesis, mutta säännöt ovat vähän ystävällisemmät ja pelaamme pehmeämmillä ja kevyemmillä palloilla, avaa Elina Sarakivi.

–Tämä on vähän rennompaa kuin superpesis, naurahtaa Malinen.

Ladypesisporukan nimi on Kärkkyjät. Tällä hetkellä mukana on noin 30 naista. Osa pelaajista on ollut mukana jo yli kymmenen vuotta, mutta väki on myös vaihtunut tasaisesti. Malinen tuli mukaan 12 vuotta sitten tuttavansa kautta.

–Yksi pusulalainen nainen puhui minut ympäri ja sille tielle jäin. Olen tykännyt pesäpallossa aina lyömisestä ja siitä pidän vieläkin eniten. On hauskaa, kun osuu palloon. Tässä lajissa on myös äkkinäisiä liikkeitä.

Myös Sarakivellä on pitkä historia Kärkkyjissä.

–Koulussa tuli pelattua paljon pesistä. Nuorena harrastin kuitenkin muita lajeja ja pesis jäi. Sählyporukassamme joku oli kuullut, että Pusulassa pelataan pesäpalloa, joten menimme katsomaan, koska se on hauska laji, hän avaa tietään Kärkkyjiin.

Haastattelukerralla treeneihin sattui tulemaan myös kaksi ensikertalaista; Heli Svahn ja Katariina Koskinen.

–Olen pelannut viimeksi yläasteella ja kaikki säännötkin on hukassa. On realistinen tavoite, että osun kerran palloon, Svahn pohtii ennen harjoituksia.

–Kuulin tästä kaverin kautta. Minulla on elänyt sellainen ajatus, että olisi kiva pelata, kun kouluaikoina pidin pesäpallosta, mutta sopivaa paikkaa ei ole aiemmin löytynyt. Tästä on hyvä aloittaa vuosien jälkeen, kun täällä ei pelata niin tosissaan, hän jatkaa.

Koskinen puolestaan tuli mukaan Svahnin houkuttelemana.

–Olen pelannut pari vuotta pesistä. Haluaisin kevyttä höntsäilyä, hän kertoo.

Marja Malinen (vas), Heli Svahn ja Elina Sarakivi valmiina treeneihin.

Taktinen ja monipuolinen laji

Ladypesis on valtakunnallinen pesäpallokonsepti, joka huipentuu vuosittain syyskuun ensimmäisenä lauantaina järjestettävään valtakunnalliseen turnaukseen. Turnaukseen osallistuu joukkueita ympäri Suomea. Pesäpallon lisäksi kilpaillaan asuista. Kentällä on aiempina vuosina nähty kaikenlaista intiaaneista morsiamiin.

–Hauskin puku palkitaan. Meillä on ollut mm. sellaiset asut, joiden takapuolessa luki erilaisia tekstejä, kertoo Malinen.

–Tänä vuonna mennään halloween-teemalla, paljastaa Sarakivi.

Hän kuvailee pesäpalloa erittäin taktiseksi ja monipuoliseksi lajiksi, josta löytyy niin heittämistä, lyömistä, kiinniottoa kuin juoksemistakin.

–Tämä on ollut aina kansallislajimme, hän muistuttaa.

Miksi sitten kannattaisi tarttua palloon, mailaan ja räpylään ja juostakin hieman?

–Tämä on kiva laji ja meillä on oikeasti todella hyvä porukka. Emme ole tiukkapipoisia, vaan rentoja, Sarakivi sanoo.

–Kannustuskin on kohdallaan, kun sitä tarvitaan, lisää Malinen.

Peleissä osallistujia riittää hyvin, mutta treeneihin ehtii harvempi, joten mukaan mahtuu mainiosti lisää innokkaita pesäpallon pelaajia. Sarakivi kannustaakin naisia tulemaan rohkeasti treeneihin, jos pesäpallo yhtään kiinnostaa. Treenit pidetään Pusulan koulun kentällä sunnuntaisin kello 18.00 ja Ojamon koulun kentällä torstaisin kello 18.00.

–Lisää väkeä tarvittaisiin harjoituksiin, että päästään pelaamaan kunnolla.

Malinen toteaa, ettei haittaa lainkaan, vaikka olisi viimeksi pelannut koulussa.

–Ei tarvitse osata etukäteen. Minutkin on kädestä pitäen opetettu heittämään palloa. Mukaan ei tarvitse muuta kuin iloista mieltä ja lenkkarit.

SMS

Elina Sarakivi (vas) ja Marja Malinen kannustavat naisia tulemaan rohkeasti harjoituksiin, jos kiinnostus pesäpalloon on jäänyt kytemään esimerkiksi kouluajoilta.