Länsi-Uudenmaan kauppakamari käynnisti hyväntekeväisyyskeräyksen kesällä yllättäen edesmenneen toimitusjohtajansa, Eero Hettulan muistoa kunnioittaakseen.

–Hänen innostunut palonsa Länsi-Uudenmaan elinvoimaisuuden kehittämiseksi innoitti meidät käynnistämään tämän keräyksen. Saimme muutamassa kuukaudessa lahjoituksia 4 580 euron edestä niin yrityksiltä kuin yksityishenkilöiltä. Haluamme kiittää kaikkia lahjoituksen antaneita ja toivomme, että muut seuraavat esimerkkiä mahdollisuuksiensa mukaan, sanoo Länsi-Uudenmaan kauppakamarin toimitusjohtaja ja keräyksen alullepanijana Tommi Knaapinen.

Koko summa lahjoitettiin 1.12. HOPE – Yhdessä & Yhteisesti ry:lle lasten ja nuorten mielenterveystyön tukemiseen. Lahjoitusvaroilla tullaan esimerkiksi tukemaan lasten ja nuorten harrastustoiminnan vuosimaksuja ja hankkimaan elämyslahjakortteja.

–Tavoitteena on, että kaikilla nuorilla olisi samat mahdollisuudet osallistua ryhmätoimintaan ja kokea muiden nuorten kanssa arjen elämyksiä. Tämä osaltaan estää syrjäytymisen riskiä ja tukee nuoren kasvua itsenäiseksi osaksi yhteisöä. Tätä kautta elinvoimaisuus vahvistuu ja myös paikalliset yritykset saavat tulevaisuudessa osaavia ja kyvykkäitä työntekijöitä, mikä on yksi kauppakamareiden ydintavoitteista, Knaapinen sanoo.

–Vuoden 2022 teemanamme ovat olleet elämykset. Olemme jakaneet vaateapua kauttamme saaneille perheille ja heidän lapsilleen uima- ja/tai elokuvalippuja koko perheen yhteistä tekemistä varten, sekä nuorille hampurilais- tai pitsalahjakortteja, jotta he voivat tasavertaisesti muiden nuorten kanssa käydä näissä paikoissa. Lahjoitussumman tulemme käyttämään erilaisiin elämyslippuihin vuoden 2023 aikana. Elämysliput mahdollistavat erityisesti nuorille tasa-arvoisempaa arkea. Olla kuten muutkin, kertoo HOPE Lohjan tiiminvetäjä Marju Ojanperä.

Varojen lahjoitustilaisuudessa oli mukana myös kansainvälisen ritarikunnan priori Ralf Sundgren, joka kerää aktiivisesti hyväntekeväisyysvaroja jaettavaksi apua tarvitseville. Order of Saint John -ritarikunta olikin yksi keräykseen merkittävän lahjoituksen antaneista. Ritarikunnan virallinen nimi on Jerusalemin Pyhän Johanneksen Hospitaaliritarikunta, jonka priorina Lohjalla asuva Sundgren toimii. Tällä kasvavalla ekumeenisella hyväntekeväisyysjärjestöllä on Suomessa tällä hetkellä 46 jäsentä Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa. He keräävät vuosittain kymmenien tuhansien eurojen edestä varoja lahjoitettavaksi Hopen kaltaisille järjestöille. Myös muunlaista ritarillista hyväntekeväisyyttä tehdään ja apua tarjotaan vanhan ritariperinteen mukaisesti.

Länsi-Uudenmaan kauppakamarin toimitusjohtaja Tommi Knaapinen ja lahjoitusvaroja aktiivisesti keräävä Ralf Sundgren kävivät luovuttamassa lahjoituksen HOPE Lohjalle. Lahjoitusta vastaanottamassa olivat HOPE Lohjan tiiminvetäjä Marju Ojanperä ja vapaaehtoistyöntekijä Anneli Hotti.

Apua HOPEn kautta

HOPE Lohja toimii koko Länsi-Uudenmaan alueella aina Hangossa Karkkilaan asti. Aktiivisia vapaaehtoistyöntekijöitä HOPElla on paikallisesti toistakymmentä. Kukin vapaaehtoinen auttaa omien mahdollisuuksiensa mukaan. Toimintaan toivotetaan lämpimästi mukaan myös uudet kasvot. Vapaaehtoisia motivoi mm. se, että tehdystä työstä näkee konkreettisesti sen tuoman hyödyn.

HOPEn kautta tukea pyritään antamaan matalan kynnyksen periaatteella. HOPElta voivat pyytää apua lapsilleen kaikki Suomen sosiaaliturvan piirissä olevat vähävaraisten perheiden huoltajat. HOPEsta voi saada käytettyjä, hyväkuntoisia vaatteita ja kenkiä sekä mm. liinavaatteita ja tavanomaisimpia urheiluvälineitä. Erityisesti kouluikäisten vaatteista on jatkuvasti pulaa. Myös hyväkuntoisille peleille ja leluille on aina kysyntää. Lahjoituksia otetaan vastaan HOPE Lohjan varastolla pääsääntöisesti joka toinen lauantai järjestettävänä lahjoitusten vastaanottopäivänä (tiedustelut: lohja@hopeyhdistys.fi).

–Pääasiallinen toimintamuotomme on lahjoituksena saatujen vaatteiden, kenkien, sekä lelujen kierrättäminen vähävaraisten perheiden alle 18-vuotiaille lapsille ja nuorille. Kauttamme on voinut saada myös harrastustukea lapsen tai nuoren säännöllistä harrastusta varten. Toimintamme HOPE Lohjassa perustuu täysin vapaaehtoistyöhön. Kuluneen vuoden aikana kauttamme konkreettista vaate- ja tavara-apua on saanut jo yli 700 lasta, Ojanperä kertoo.

HOPE ottaa mielellään vastaan myös uusia käyttämättömiä hygieniatuotteita, kuten hammastahnaa, hammasharjoja ja pesuaineita sekä lahjakortteja erilaisiin alueen yrityksiin. Esimerkiksi kaupan, elokuvateatterin tai ravintoloiden lahjakortteja voi kuka tahansa käydä ostamassa ja luovuttamassa HOPElle edelleen jaettavaksi. Rahalahjoituksia otetaan vastaan HOPE Lohjan tilille (FI72 5630 0020 2814 12, viite: 1902). Halutessaan rahalahjoituksen voi osoittaa jonkin tietyn tuen antamiseen.

SMS