Voisitko uskoa, että Suomessa tuotetaan vanhoista jogurtti- ja ketsuppipurkeista laitureita ja terasseja, jotka ovat käytännössä huoltovapaita? Tuotteiden markkinointinimi on Unique Docks. Agile Composites yhtiön perustivat 2022 DI ja liikkeenjohdon konsultti Matti Muhonen ja savonlinnalainen pitkän linjan laiturimestari Jouko Peltonen.


Haastamme perinteistä laiturimarkkinaa. Meillä on pokeritermein täyskäsi kilpailuetuja ja asiakashyötyjä. Hyödynnämme kierrätysmateriaaleja, kustannustehokas teollinen tuotantoprosessimme sekä logistinen konseptimme näkyvät myös asiakkaan kukkarossa. Olemme saman kokoluokan laitureissa kokonaiskustannuksissa 25–50 prosenttia edullisempia kuin kilpailijat.

kertoo vahvasti tuotteeseen uskova sijoittajana mukaan lähtenyt Timo Aarnio Veikkolasta.


Hän toimii myös mukana myynnissä ja markkinoinnissa, ja on jo asentanut esittelylaiturin Lohjanjärvelle Ahtialansalmeen, aivan pikkusillan tuntumaan Lohjansaarentie 526.

Viime syksynä asensimme myös laiturin asiakkaallemme Vihdin Palojärvelle ja nyt keväällä asennamme laitureita Inkoosta aina Inariin saakka.
Laiturit kuljetetaan komponentteina, ja kokoonpano kohteessa on helppoa ja nopeaa. Mittaamista tai sahaamista ei tarvita eikä materiaalihukkaa tai roskaa synny, kokoaja tarvitsee vain ruuvinvääntimen.
– Kokoaminen onnistuu jäällä, matalassa rantavedessä tai rantahietikolla. Verkostomme mökkitalkkarit tarjoavat täydelliset toimitus- ja asennuspalvelut. Laituri on huoltovapaa ja pitkäikäinen, materiaali ei vety eikä tikkuunnu. UV-suojatun elementin pinta ei kuumene auringossa eikä ole liukas sateella tai pakkasella. Elementtirakentaminen mahdollistaa pääsyn rantoihin, joihin valmiita laitureita ei voi kuljettaa.

Timo Aarnio

Kansielementtejä on saatavana eri väreinä ja pintoina

Toteutamme asiakkaiden toiveita, elementtipinosta löytyy niin pinkkiä kuin vihreääkin. Raaka-aineena käytämme muun muassa Fortumin rejektiä, jota heidän uusiomuovilaitoksensa ei voi jalostaa. 60cm x 80cm elementeissä on useampia värivaihtoehtoja. Elementtejä voidaan käyttää myös terassien ja kulkuväylien rakentamiseen, se sopii suoraan ns. 60cm koolaukseen,.

Aarnio


Muhosen mukaan Savonlinna oli luonteva paikka perustaa yritys, ja sinne alkoi nopeasti muotoutua myös yhteistyökumppanien verkosto.

Tuotekehitystyössä iso kiitos kuuluu Laitaatsillan Telakalle ja Samiedulle. Hankimme komponentteja paikallisilta valmistajilta kuten Joros Oy:ltä ja Riitek Oy:ltä. EP-patentti kattaa rakenneteknisen innovaation, jossa on kolme komponenttia ja niin sanottu kasettikansi. Koko tuotantoprosessi on tarpeen mukaan automatisoitavissa. Tavoitteenamme on kasvattaa ja monistaa automatisoitua teollisen tuotannon mittakaavaa ja laajentaa toimintaamme kansainvälisille markkinoille. Ruotsissa ja Virossa innovaatiomme on otettu kiinnostuneesti vastaan. Innovaatiot syntyvät usein ruohonjuuritasolta ja pragmaattisesta tekemisestä, harvemmin seminaareista. Pk-yritysten julkinen rahoitus oli Suomessa varsin hyvällä mallilla, mutta ELY-keskusten järjestelmäuudistus on aiheuttanut viime vuosina huomattavia viivästyksiä. Meilläkin on ollut ELY:ssä rahoitusprosessi kesken jo puolitoista vuotta, ja joudumme hakemaan siitä muodollisen päätöksen hallinto-oikeudesta.

Matti Muhonen

”Kierrätyslaitureita”

UNIQUE DOCKS on innovatiivinen laiturikonsepti, joka on valmistettu uusiomuovikomposiitista. Laiturin elementit on suunniteltu niin, että ne ovat helposti kuljetettavia ja vaivattomasti koottavia, mikä tuo merkittäviä säästöjä sekä aikaan että kustannuksiin. Kestävyyden ja huoltovapauden ansiosta UNIQUE DOCKS tarjoaa pitkäaikaisen ratkaisun niin yksityiseen kuin kaupalliseenkin käyttöön.
UNIQUE DOCKS -laiturin suunnittelun ytimessä on modulaarisuus.. Moduulit voidaan liittää toisiinsa ilman erikoistyökaluja, mikä mahdollistaa laiturin pystyttämisen tai purkamisen lyhyessä ajassa. Tämä tekee siitä ihanteellisen vaihtoehdon esimerkiksi tilapäisiin tapahtumiin tai vaihtuviin sijainteihin.
Laiturin materiaali, uusiomuovikomposiitti, ei ainoastaan kestä vuosien kulumista, vaan se on myös turvallinen valinta. Materiaali ei tikkuunnu, vety tai lahoa, mikä eliminoi tarpeen säännölliselle huollolle ja korjauksille. Lisäksi laiturin pinta on käsitelty UV-suojalla, mikä estää sen kuumenemisen auringon alla, ja se on suunniteltu olemaan liukastumaton, jopa märkänä tai jäisenä.

Ekologisuus

Ekologisuus on UNIQUE DOCKS -konseptin kulmakivi. Valmistusprosessissa hyödynnetään kierrätettyjä materiaaleja, mikä vähentää tarvetta uusien raaka-aineiden louhinnalle ja tuotannolle. Lisäksi kevyt rakenne minimoi kuljetusten aikaisen hiilijalanjäljen. Uusiokäytettävyys ja kierrätettävyys ovat avainasemassa, kun tavoitteena on vähentää ympäristövaikutuksia.

Edut ja sovellukset

UNIQUE DOCKS tarjoaa monipuolisia sovellusmahdollisuuksia niin yksityisille mökkiläisille kuin suurille satamille ja kaupallisille toimijoille. Sen modulaarisuus, kestävyys ja helppohoitoisuus tekevät siitä erinomaisen vaihtoehdon monenlaisiin vesistöolosuhteisiin ja käyttötarkoituksiin. Erityisesti se soveltuu alueille, joilla ympäristövaikutusten minimointi on tärkeää, kuten luonnonsuojelualueilla.

Mitä on uusiomuovikomposiitti?

Uusiomuovikomposiitti on materiaali, joka koostuu kierrätetystä muovista yhdistettynä muihin materiaaleihin, kuten puukuituun tai lasikuituun, parantaen sen ominaisuuksia. Tämä yhdistelmä luo kestävämmän ja usein ympäristöystävällisemmän tuotteen verrattuna uusiin, neitseellisiin muoveihin. Uusiomuovikomposiitteja käytetään monissa sovelluksissa, joissa tarvitaan lisääntyvää kestävyyttä ja pitkäikäisyyttä, kuten rakennusmateriaaleissa, autojen osissa ja nyt myös laitureissa.
Uusiomuovikomposiitin valmistusprosessi alkaa muovijätteen keräämisestä, joka puhdistetaan ja prosessoidaan pieniksi hiukkasiksi. Nämä muovipalat sekoitetaan muihin vahvistusmateriaaleihin, kuten kuitumateriaaleihin, minkä jälkeen seos sulatetaan ja ekstrudoidaan haluttuun muotoon. Lopputuloksena saadaan materiaali, joka on sekä vahva että joustava, ja jolla on erinomaiset sään- ja kulutuksenkestävät ominaisuudet.
Uusiomuovikomposiitit tarjoavat useita etuja verrattuna perinteisiin materiaaleihin. Ne ovat usein kevyempiä, mutta yhtä lujia tai jopa lujempia. Koska materiaali on kierrätettyä, sen käyttö vähentää jätteen määrää ja tarvetta uusien raaka-aineiden tuotannolle. Lisäksi komposiittien valmistusprosessi on suunniteltu vähentämään ympäristövaikutuksia. Näitä materiaaleja käytetään laajalti esimerkiksi rakennusteollisuudessa, ulkokalusteissa ja nyt innovatiivisesti myös laiturien rakentamisessa.
Uusiomuovikomposiitin kehitys ja käyttö osoittavat, kuinka kierrätysmateriaalien uudelleenkäyttö voi tuoda merkittäviä etuja sekä teknisesti että ympäristön kannalta.

Kommentoi kirjoitusta