Useimmille länsi- ja itäuusmaalaisille Rosk’n Roll on paras tietolähde lajittelu- ja jätteenkuljetusasioita mietittäessä tai jäteasemakäyntiä suunniteltaessa. Kaikki eivät ehkä tiedä sitä, että yhtiön lakisääteisiin perustehtäviin kuuluu myös jäteneuvonta ja siinä Rosk’n Rollin sivusto noin 155 000 vuosittaisella kävijällään on tärkeä kanava.

–Asiakas ja ympäristö ovat kaiken toimintamme ytimessä, ja meille viestinnän ja kierrätysvalmennuksen parissa työskenteleville se merkitsee muun muassa sitä, että panostamme paljon juuri neuvontaan. Meille on tärkeää viestiä aktiivisesti ulospäin ja jakaa lajitteluohjeita sekä muita jätteisiin liittyviä neuvoja asiakkaillemme, esimerkiksi erilaisten tapaturmien yhteydessä, sanoo Rosk’n Rollin viestintäpäällikkö Seija Päivänsalo-Nykänen.

Etenkin lajitteluneuvoja kysellään paljon, ja yhtiön verkkosivujen viime kevään uudistuksen jälkeen on asiakkaiden ollut entistä helpompaa löytää itse vastauksia kysymyksiinsä aina biojätteestä akkuihin.

Hakutoiminto on näppärä ja se tunnistaa koko joukon synonyymeja, mutta toisinaan kysymys on niin hankala, että tekniikan rajat tulevat vastaan. Kiperissä tilanteissa voi kysymykset osoittaa asiakaspalveluun tai ottaa yhteyttä Rosk’n Rollin ympäristökouluttajiin, jotka tavoittaa osoitteesta neuvonta@rosknroll.fi.

”On monia tapoja lähestyä jätehuoltokysymyksiä. Nelosluokkalaisten Kierrätysexpertit-kisa on hyvä esimerkki jäteneuvonnastamme lapsille”, sanoo Rosk’n Rollin viestintäpäällikkö Seija Päivänsalo-Nykänen.

Hyviä neuvoja monin eri tavoin

Painetulla materiaalilla on myös paikkansa; sekä asiakaslehti Roskista että Rosk’n Rollin seinäkalenteria pidetään arvossa.

–Seinäkalenteri roikkuu lukemattomien kotien seinällä toimialueellamme Länsi- ja Itä-Uudellamaalla ja se sisältää paljon käytännöllisiä lajitteluvinkkejä ja muuta hyödyllistä tietoa, kuten kiertävien jätekeräystemme aikataulut. Kuvamateriaali koostuu asiakkaidemme lähettämistä kuvista, sanoo Päivänsalo-Nykänen ja muistuttaa, että kuvakisa vuoden 2023 kalenteriin jatkuu vielä syyskuun ajan.

Neuvontakanavat ovat joustavia, helposti saavutettavia ja kehitetty asiakkaiden tarpeiden mukaan. Myös vuorovaikutus on keskeistä: Rosk’n Rollin ympäristökouluttajan voi esimerkiksi kutsua taloyhtiön talkoisiin tai jonkin yhdistyksen kokoukseen, vaihtoehtona on myös tulla informatiiviselle tutustumiskierrokselle Porvoon tai Lohjan jätekeskukseen.

Perheen nuorimmat – tulevaisuuden lajittelijat ja kierrättäjät – ovat myös keskeinen kohderyhmä ja kasvattaakseen kouluikäisten lasten kiinnostusta jätehuoltokysymyksiin Rosk’n Roll on muun muassa ottanut käyttöön mobiilipelejä. Myös opetuskansio Otto ja Ronja kierrättävät on ollut pidetty kouluissa samoin kuin Kierrätysexpertit-kilpailu, joka on suunnattu nelosluokkalaisille.

–Roskamysteeri luokassa, Roskarastit jätekeskuksessa, päiväkoteihin ja kouluihin lainaksi annettavat Jätejengin käsinuket… On monia tapoja lähestyä jätehuoltokysymyksiä, toteaa Päivänsalo-Nykänen.

Uutta tänä syksynä on Lajittelulähettiläs-nimellä kulkeva yhteistyömuoto, joka toteutetaan yhdessä paikallisen urheiluseuran kanssa.

–Kehitämme jatkuvasti tapaamme levittää tietoa jäteneuvonnasta. Parhaillaan teemme porvoolaisen juniorijääkiekkoseura Hunters Juniorsin kanssa yhteistyötä, jossa olemme luoneet lajitteluaiheisen tietopaketin ja mobiilipelin sekä pelaajille että heidän vanhemmilleen. Tarkoitus on testaamisen ja kehittämisen jälkeen laajentaa samaa mallia myös muille järjestöille ja harrastusseuroille, sanoo Päivänsalo-Nykänen.

Rosk’n Rollin verkkosivujen Neuvonta-välilehden alta on helposti löydettävissä ja selailtavissa tarjonta niin lapsille kuin aikuisillekin. Kannattaa myös seurata Rosk’n Rollin ajankohtaisia julkaisuja Facebookissa ja Instagramissa sekä käydä katsomassa informatiivisia videoita, jotka löytyvät yhtiön Youtube-kanavalta.

Rosk’n Roll