Tänään: 22.07.2024

Toimittaja

Länsi-Uudenmaan asuntomarkkina on maltillisessa kasvussa

asuntomarkkinat

Vuonna 2018 Länsi-Uudenmaan asuntomarkkina kasvoi noin 2,3 %. Länsi-Uudenmaan OP-Kiinteistökeskuksen päätoimialueella (Kirkkonummi, Lohja, Siuntio, Vihti, Karkkila) tehtiin 2030 kauppaa. Vuonna 2017 kauppamäärä oli 1983. Kauppamäärät kasvoivat kerrostalohuoneistojen osalta 3,6 % ja omakotitalojen osalta 10,6 %. Rivitalojen kohdalla kauppamäärä pysyi vuoden 2017 tasolla.

–Länsi-Uudenmaan asuntomarkkina näyttää kokonaisuutena hyvältä myös vuonna 2019. Koko toimialueellemme ennustamme kauppamääriin noin 2 % kasvua. Hintatason ennustamme säilyvän vuoden 2018 tasolla, kertoo Länsi-Uudenmaan OP-Kiinteistökeskuksen toimitusjohtaja Tuomas Tyrsky.

Lohjan asuntomarkkina pysyi vuoden 2017 tasolla, mutta kauppamääriin ennustetaan maltillista kasvua lähestyvistä asuntomessuista ja uudiskohdehankkeista johtuen. Kirkkonummen asuntomarkkina kasvoi 6,4 %, Vihdin 3 % ja Karkkilan 3,7 %. Näissä kunnissa asuntomarkkinan ennustetaan kasvavan maltillisesti. Siuntiossa asuntomarkkina oli vuonna 2018 edellisvuoden tasolla ja sen odotetaan pysyvän vakaana myös kuluvana vuonna.

Uudiskohteita Lohjalla, Nummelassa, Kirkkonummella ja Inkoossa

Tällä hetkellä uusia asuntoja on suunnitteilla ja rakenteilla runsaasti. Esimerkiksi Lohjalla ennakkomarkkinoinnissa on kerrostalokohde As. Oy Liljankukka. Asunto Oy Lohjan Jaspin rakennustyöt ydinkeskustassa ovat käynnistyneet ja kohde valmistuu syksyllä 2019.

Vihdin Nummelassa on myös useampia uudiskohteita, kuten keskustassa jo muuttovalmis kerrostalo Asunto Oy Vihdin Pinja sekä rakenteilla oleva ja syksyllä 2019 valmistuva As Oy Nummelan Ilves.

Kirkkonummella taas on rakenteilla oleva ja vuoden 2020 keväällä valmistuva merellinen pientalokohde As. Oy Sarvvikintie 8.

Inkoossa ennakkomarkkinoinnissa olevassa Natural Bulding Companyn hankkeessa Länsirinteen alueella puolestaan korostuu uudentyyppinen ekologinen rakentaminen.

–Koteja löytyy siis jokaiseen elämänvaiheeseen ja uudiskohteiden valikoima on laaja ja monipuolinen. Lisäksi suunnitteilla on useita mielenkiintoisia uudiskohdehankkeita, kertoo myyntijohtaja Janne Vermasheinä Länsi-Uudenmaan OP-Kiinteistökeskuksesta.

Länsi-Uudenmaan OP-Kiinteistökeskuksestä myyntineuvottelija Riina Seppälä (vas), kiinteistönvälittäjä Annette Kallio, kiinteistönvälittäjä Niko Kärkkäinen, myyntijohtaja Janne Vermasheinä, myyntineuvottelija Oskari Ekqvist ja toimitusjohtaja Tuomas Tyrsky sekä rahoituspäällikkö Nanette Lehmusvirta OP Länsi-Uusimaasta.

Verkkainen meno Suomen asuntomarkkinoilla jatkuu

Asuntojen hintojen ennustetaan nousevan valtakunnallisesti keskimäärin 0 – 2 % vuonna 2019.

Näin ei kuitenkaan tapahdu kaikissa kohteissa, vaan hintojen eriytyminen jatkuu. Eriytymistä tapahtuu monella rintamalla; alueellisesti, kaupunkien sisällä, asunnon koon, iän ja talotyypin mukaan. Hyvästä taloustilanteesta huolimatta asuntojen myyntimäärät laskivat kokonaisuudessaan viime vuonna hieman. Omakotitalojen myynti sen sijaan on aavistuksen piristynyt.

–Muuttoliike pääkaupunkiseudulta painottuu omakotitaloihin. Omakotitalon suosiota selittää myös hintapyyntöjen muuttuminen maltillisemmiksi. Se on polkaissut kaupan vauhtiin, sanoo Vermasheinä.

Kiinteistövälittäjä Niko Kärkkäinen Länsi-Uudenmaan OP-Kiinteistökeskuksesta toteaa, että syy löytyy pääkaupunkiseudun pilviä hipovista hinnoista. Hän toteaa myös, että asunnon kunto vaikuttaa nykyään paljon.

–Ennen etsittiin enemmän remontoitavia kohteita, mutta nyt halutaan mahdollisimman valmista ja ollaan valmiita maksamaan siitä hieman enemmänkin.

–Ostajat ovat nykyään valveutuneempia kuin ennen ja korjausvelka osataan huomioida taloyhtiöissä, lisää Vermasheinä.

Vapaa-ajan asuntojakin kysellään jo kovasti, vaikka ulkona sataa räntää. Tonttikauppa sen sijaan ei käy.

–Rakentaminen koetaan hankalaksi, toteaa Kärkkäinen.

Rahoituspäällikkö Nanette Lehmusvirta OP Länsi-Uusimaasta muistuttaa, että asuntolainan viitekorko on ollut pitkään erittäin matalalla. Lainanmaksajien on kuitenkin hyvä varautua siihen, että jossain vaiheessa korko nousee kohti tavanomaista tasoa. Hyviä keinoja varautumiseen ovat mm. korkokatto lainalle tai pitkän kiinteän koron laina. Tasaerälainassa taas kuukausisumma pysyy samana. Myös taloyhtiöille taloyhtiölainan korkosuojaus on ajankohtainen.

Länsi-Uudenmaan OP-Kiinteistökeskuksessa on havaittu, että nyt aiempaa harvemmalla nuorella on asuntovelkaa, mutta ensiasunnon ostajien määrä on kasvussa. Sijoitusasuntojen kysynnän kasvu on sen sijaan hieman hiipumassa. Vuokrien nousu on hidastunut koko maassa.

Uusia palveluja käyttöön

Tyrsky iloitsee siitä, että OP-Kiinteistökeskus on valittu jo viitenä vuonna peräkkäin Suomen luotetuimmaksi kiinteistönvälitysketjuksi (Taloustutkimus Oy:n “Suomi tänään -ketjututkimus”).

Hän kertoo, että palveluita kehitetään entistä asiakaslähtöisemmiksi vuoden 2019 aikana. Tutkimusten mukaan yli 90 % asunnon ostajista saa ensimmäisen kontaktin asuntoihin internetin kautta. Tällöin hyvien valokuvien ja tunnelman merkitys ovat ratkaisevissa rooleissa. Länsi-Uudenmaan OP-Kiinteistökeskus onkin pilotoinut OP Kodin Stailauspalvelua vuoden 2018 lopusta alkaen, ja asiakkailta on saatu erittäin hyvää palautetta.

Länsi-Uudenmaan OP-Kiinteistökeskuksen OP Koti Premium -palvelupakettiin sisältyy sisustussuunnittelijan konsultaatiokäynti sekä hänen toteuttamansa kuvausstailaus, jolla asunnon parhaat puolet tuodaan oikealla tavalla esille. Tänä päivänä asia on ensiarvoisen tärkeä, sillä ostopäätös tehdään usein sen ensivaikutelman pohjalta, jonka ostaja on saanut asunnon kuvia katsellessaan.

–Tämä palvelu on nopeuttanut asuntojen myyntiä. Usein on niin, että asiakas tulee näyttöön vain tarkistamaan paikan päälle, vastaako asunto verkosta saatua käsitystä. Myös se, lähdetäänkö näyttöön, perustuu siihen, miltä kohde näyttää verkossa, sanoo Vermasheinä.

Huhtikuusta alkaen tarjolla on myös OP Koti Premium-palvelu. Se sisältää asuntojen virtuaalistailauksen, jonka avulla esimerkiksi tyhjä asunto voidaan sisustaa ja kalustaa digitaalisesti ja virtuaalisesti.

Uudellemaalle syntyy uusi osuuspankki

Keski-Uudenmaan ja Länsi-Uudenmaan Osuuspankit yhdistyvät Uudenmaan Osuuspankiksi. Pankkien edustajistot päättivät yhdistymisestä kokouksissaan 28.2.2019. Uusi kymmenen Uudenmaan kunnan alueella toimiva pankki aloittaa toimintansa 1.10.2019. Mäntsälän Osuuspankki päättää yhdistymisestä huhtikuussa.