Tänään: 24.07.2024

Päätoimittaja

Lapsen ja koiran kanssa koirajuoksukouluun

koira, koirajuoksu

Miten järjestää lapselle mahdollisuus liikkua turvallisesti yhdessä koiran kanssa. Tuosta kysymyksestä alkoi idea ja suunnittelu kohti koirajuoksukoulua.

Yhdessä Jukka- Pekka Ahosen kanssa halusimme järjestää lapsille mahdollisuuden liikkua turvallisesti yhdessä koiran kanssa. Olemme molemmat pitkän linjan valjakkourheiluharrastajia ja varsinkin minulle on tärkeää tukea lapsia. Tämä on myös keino tuoda valjakkourheilua tutuksi ihmiselle ja saada sitä kautta enemmän harrastajia lajin pariin, kertoo Heidi Ahlfors.

Vastaanotto kouluun on ollut hyvä heti alusta. Viime syksynä aloitettaessa lapsia oli yleeensä noin 12. Jäinen talvikausi vaikeutti harrastamista, mutta alku on aina hankalaa. Nyt uutuutena on myös yhden koiran pyörä eli bikejogging treeni.

Koirajuoksu sopii kaikille koirille, niin pienille kuin suurille rodusta riippumatta. Pienille osallistujille suosittelemme rauhallista koiraa. Koira voi olla myös jo iäkkäämpi, kunhan peruskunto on kohdillaan.

Lasten koirajuoksukoulu on Suomen ensimmäinen ja oletettavasti myös Euroopan ensimmäinen lapsille ja nuorille suunnattu koirajuoksukoulu. Koirajuoksu eli Canicross on nouseva kansainvälinen kilpailu laji, jossa Suomi on niittänyt mainetta laajalti. Nyt syksyllä uudelle kaudelle starttaava koirajuoksukoulu tulee saamaan lisäsäväystä myös uudesta lajista; yhden koiran koirapyörälajista. Vetäjänä Lohjan koulussa toimii Suomen Valjakkourheilijoiden liiton puheenjohtaja Jukka-Pekka Ahonen sekä saman liiton lasten- ja nuorten liikunnan vastaava Heidi Ahlfors.

Syyskausi alkaa maanantaina 13.8. mutta voit tulla mukaan myös kesken kauden

Treenipäivä muuttui tiistai-illasta maanantai-iltoihin kello 18-19.00 Syyslukukausi starttaa ma 13.8.

Juoksukouluun voi osallistua myös kesken kauden. Treenipaikkana on Lohjalla Aurlahden hiekkakenttä. Kokoontuminen huoltorakennuksen edessä. Ikäraja on ollut 3- 18- vuotta. Mutta suuren kysynnän myötä myös aikuiset ovat nyt tervetulleita mukaan treeneihin. Treenit eivät vaadi aikaisempaa kokemusta, iloinen ja reipas mieli ovat parhaimmat välineet. Treeneihin voi osallistua, vaikka ei omaa koiraa olisikaan, meiltä saa koiran ja varusteet lainaan, kertoo Heidi

Mikäli osallistuu oman koiran kanssa, on erittäin tärkeää, että koira on sosiaalinen. Agressiivisia koiria ei treeneihin oteta mukaan. Jokaiselta koiralta tarkastetaan rokotustodistus, käydään omistajan kanssa pieni katsaus koirasta läpi, näin ollen pystymme paremmin tarjoamaan parempaa koulutusapua. Vetotreenien lisäksi käymme läpi paljon perusasioita. Osallistujien on mahdollista ostaa paikanpäältä omalle koiralle sopivat valjaat. Myös valjaiden lainaus on mahdollista.

Rahallinen panostus riippuu perheen halusta lajia kohtaan. Koirajuoksukoulun osallistumismaksu on kaudelle 18/19 20€. Varusteet maksavat yhteensä noin 80€, jos haluaa ostaa koiralle valjaat, juoksijalle juoksuvyön ja vetoliinan. Toki noita varusteita voi sitten käyttää koko perhe, kertoo Heidi.

Koulun tavoitteena on tarjota jokaiselle nuorelle mahdollisuus kokeilla ja harrastaa valjakkourheilun eri lajeja sekä harjoitella ja valmentautua niissä omien edellytysten mukaisesti niin, että valmennus- ja kilpailujärjestelmä tukee tätä mahdollisuutta.  Koulu haluaa tarjota haasteita myös niille nuorille, joilla ei ole kilpailullisia tavoitteita – olla lajin parissa ja edesauttaa nuorten omaa luovaa toimintaa erilaisissa valjakkourheiluun liittyvissä toimintatavoissa. Koulu toimii Puhtaasti Paras- ajatuksella.

Suomen Valjakkourheilijoiden liitto ry järjestää syyslomalla Lohjalla Kettukallion elämystilalla lasten- ja nuorten valjakkourheiluleirin.  Leiri on tarkoitettu vasta alkajasta kilpaileviin ja ohjelma toteutetaan eri ikäjaon ja tason mukaan.