Lohjalainen, 11-vuotias Alina Pesonen on valittu vuoden 2018 kahvakuulajunioriksi. Hän oli hämmästyneen iloinen valinnasta. Pesonen edustaa Lohjan Kahvakuulaurheilijoita ja on kilpaillut kahvakuulamaratonissa. Hän osallistui vuonna 2018 kahvakuulamaratonin EM-kilpialuihin Irlannissa ja saavutti puolimaratonissa EM-hopeaa. Pesosen lajina oli työntö ja kuulan paino 4 kg. Kisasuoritus kesti 30 minuuttia, ja hän teki sinä aikana 320 toistoa. Nuori urheilija osallistui aktiivisesti kilpailuihin myös kotimaassa esimerkiksi Saarijärvellä sekä Lohjan kävelykadulla järjestettyyn kilpailuun viime kesänä.

Kahvakuulajuniorin valitsee Suomen painonnostoliiton alainen kahvakuulavaliokunta. Vuoden 2018 juniori julkistettiin toissa viikonloppuna Konnevedellä järjestetyissä klassisen kahvakuulaurheilun SM-kilpailuissa.

Uintiakin harrastava Pesonen on treenannut kahvakuulaurheilua nyt reilun vuoden ajan ja seuraavaksi vuorossa ovat EM-kilpailut huhtikuussa Tanskassa. Siellä Pesosen kisakuula on 6 kg, suoritusaika ja laji pysyvät samoina (30 min ja työntö). Ennen EM-kilpailuja Pesonen ehtii vielä hakea kilpailutuntumaa kotikisoissa, kun Lohjan kahvakuulaurheilijat järjestävät maaliskuun lopussa puolimaratonin Ultimate Girevic Cupin ensimmäisen osakilpailun.

Lohjalainen Alina Pesonen valittiin vuoden 2018 kahvakuulajunioriksi.


Lapsissa ja nuorissa on lajin tulevaisuus”

Merja Jossfolk Lohjan kahvakuulaurheilijoista kertoo, että kahvakuulaurheilu sopii kivaksi harrastukseksi koko perheelle. Lohjan kahvakuulaurheilijoiden treeneihin pääsevät alle 18-vuotiaat ilmaiseksi ja aikuisetkin hyvin edullisesti.

Kahvakuula on vanha, venäläinen viljapunnus, jolla on kuntoiltu jo hyvin kauan. Jossfolk toteaa, että heti, kun on kuntoilua, on myös kisailua. Karl Fazer on yksi tunnettu kahvakuulaurheilija historiasta.

–Toki kahvakuulaurheilu on noista ajoista kehittynyt aika lailla erilaiseksi kilpailumuodoksi. Suomessa nykymallista kahvakuulaurheilua on harrastettu aktiivisesti reilut kymmenen vuotta, Jossfolk toteaa.

Kahvakuulaurheilu on laji, jossa voi päästä ihan huipulle, vaikka aloittaisi lajin parissa vasta aikuisena. Lapsissa ja nuorissa on kuitenkin lajin tulevaisuus. Kansainvälisiin arvokilpailuihin lapset ovat voineet osallistua vasta vähän aikaa. Irlannin EM-kilpailut, joissa Pesonen saavutti hopeaa, olivat ensimmäiset, joissa oli myös lasten sarjat.

–Niiden kilpailujen jälkeen lasten määrä lajin parissa on kasvanut paljon. Tämän vuoden huhtikuussa Tanskassa järjestettäviin EM-kilpailuihin lähtee Lohjan kahvakuulaurheilijoista jo kolme lapsi/juniorinostajaa ja Suomen joukkueessa lapsia on yhteensä kolme. Vuosi sitten EM-kilpailuissa oli Alinan lisäksi yksi lapsi Suomesta, Jossfolk kertoo.

Oiva kuntoilulaji

Jossfolk kertoo, että kahvakuulaurheilussa pääsee haastamaan itseään niin henkisesti kuin fyysisestikin. Maratonlajien pitkät suoritusajat haastavat todella myös henkistä kanttia. Toisaalta laji on hyvin mitattavissa, joten kehitystä on tosi helppo seurata.

–Kahvakuulaurheilumaista treeniähän voi harrastaa myös kuntoiluna, ilman kilpailuihin osallistumista. Olen vetänyt kahvakuulatreenejä nyt seitsemän vuotta ja suurin osa harrastajista on kuntoilijoita ja joitakin sitten puraisee myös kisakärpänen, Jossfolk sanoo.

Maratonlajeissa puolimaratonin suoritusaika on 30 minuuttia ja täysmaratonin suoritusaika on 60 minuuttia. Koko tuon ajan kilpailija suorittaa valitsemansa lajin mukaista liikettä. Kättä saa vaihtaa vapaasti, mutta kuulaa ei saa laskea tai tiputtaa maahan kesken suoritusajan. Maratonlajit voivat olla kevyemmillä kuulilla enemmän kestävyyttä haastavia, mutta painavampiin kuuliin siirryttäessä toki voimaelementti tulee tärkeämmäksi. Varmasti tärkeintä on hyvä tekniikka. Kun omaa kestävyyttä, sopivasti voimaa ja rautaisen tekniikan voin 53 kiloinen nainen nostaa 30 minuutissa 400 toistoa 20 kiloisella kuulalla (Minna Silvennoinen marraskuun MM-kilpailuissa 2018), kun taas vahva ja isokokoinen mies huonolla tekniikalla ei tule ikinä onnistumaan siinä, Jossfolk vertaa.

Kilpailuja ja tapahtumia

Lohjan kahvakuulaurheilijoista lähtevät huhtikuun EM-kilpailuihin kilpailemaan aikuisten sarjaan Taina Riihimäki ja Merja Jossfolk. Pesosen lisäksi lapsista kilpailemaan lähtevät 9-vuotias Isla Tuominen ja 13-vuotias Sofia Jossfolk. Suomen maajoukkueen joukkueenjohtajaksi lähtee lohjalainen Kim Jossfolk. Kahvakuulamaratonin SM-kilpailut puolestaan kilpaillaan Olympiakomitean SM-viikon yhteydessä Vantaalla heinäkuussa.

Lohjalaiset järjestävät 18.5. jälleen Kalkkipetteri Ultra runin, jossa juostaan yksin tai joukkueena kuusi tuntia. Samassa tapahtumassa kahvakuulaurheilijat voivat osallistua kahden tai neljän tunnin ultimatemaratoniin.

–Olemme myös mukana järjestämässä elokuussa APCON-tapahtuman (Pohjoismaiden suurin fysiikkalajien messu- ja kilpailutapahtuma 23.8. – 25.8.) kolmipäiväistä kansainvälistä kahvakuulaurheilutapahtumaa. Eli pieni seuramme on hyvin aktiivinen, Jossfolk sanoo.