Tänään: 12.07.2024

Päätoimittaja

Lapsille ja lapsenmielisille on tarjolla Lohjan kaupunginorkesterin esittämä Avain hukassa -lastenkonsertti

Lapsille ja lapsenmielisille on tarjolla Lohjan kaupunginorkesterin esittämä Avain hukassa -lastenkonsertti torstaina 11.5.2023 klo 18 Laurentius-salissa. Musiikin johtaa Marzi Nyman, joka myös välillä tarttuu kitaraan ja pianoon. Orkesterin oma kapellimestari Jukka Untamala liidaa orkesteria viulunsoiton ohella silloin, kun Marzilla on muuta aktiviteettia. Tarinaa vie eteenpäin kertoja Hanna Vahtikari.

Marzi Nymanin säveltämä musiikki-ilottelu perustuu suosittuun Sanna Manderin kirjoittamaan, sekä lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnolla että Rudolf Koivu -palkinnolla vuonna 2017 palkittuun runokirjaan. Tarina alkaa perin harmillisesta sattumuksesta: avain on mennyt hukkaan. Sitä etsittäessä käydään tutustumassa kerrostalon mitä erilaisimpiin asukkaisiin. Tapaamme esimerkiksi Sonjan, jolla on erikoinen hiustyyli, minimalisti-Timin, nettihäirikkö-Erkin ja wannabe-kapinallisen teinin, Jimin. Talossa asuu myös oikea agenttiperhe. Eikä siinä vielä kaikki: tämän kerrostalon ullakolla on tivoli! Luvassa on hulvatonta menoa, ja samalla piirtyy hyvin ajanmukainen kuva ihmisten erilaisuudesta. Iltakonsertin lisäksi Avain hukassa -musiikkinäytelmää esitetään samana päivänä päiväkotilaisille.

Kuka on Marzi Nyman

Vuonna 1977 Lohjalla syntynyt Marzi Nyman on laaja-alainen muusikko. Musiikkiopinnot alkoivat Länsi-Uudenmaan musiikkiopistossa ja jatkuivat Tapiolan lukion musiikkilinjalla sekä Espoon musiikkiopiston pop/jazzlinja Ebelissä. Nyman on uransa aikana soittanut monissa eri kokoonpanoissa, kuten Nylon Beatissa, Lenni-Kalle Taipale Triossa, UMO Jazz Orchestrassa, Iiro Rantala New Triossa, Anna-Mari Kähärän Orkesterissa ja Apulannan keikkakitaristina, säveltäjänä myös GG Caravanissa. Nymanin kynästä on syntynyt monipuolisesti musiikkia myös televisioon ja elokuviin (esim. Keisarikunta). Lisäksi Tapiola Sinfoniettalle sävelletty Sähkökitarakonsertto ja Lahden urkuviikkojen tilausteoksena syntynyt, instrumenttiyhdistelmältään varsin ennakkoluuloton Konsertto uruille, sähkökitaralle, jousikvartetille, alppitorvelle ja Harley-Davidson-moottoripyörälle kertovat paljon Nymanin ennakkoluulottomasta ja rajoja rikkovasta asenteesta ja ennen kaikkea pohjattomasta mielenkiinnosta monenlaista musiikkia kohtaan. Nyman on säveltänyt myös Vaasan kaupunginorkesterille sekä Kaartin soittokunnalle. Ensimmäinen sooloalbumi ilmestyi vuonna 2006, ja yhteensä Nyman on ollut mukana noin neljälläkymmenellä levyllä. Vuonna 2012 Nyman valittiin Espoo Big Bandin vakituiseksi kapellimestariksi. Marzi Nyman valittiin Pori Jazzin vuoden taiteilijaksi vuonna 2003, ja hänelle on myönnetty Teosto-palkinto yhdessä säveltäjä Sampo Haapamäen kanssa vuonna 2006 sekä Espoon kulttuuripalkinto vuonna 2014.

Marzi Nyman ja Hanna Vahtikari puhaltavat yhteen hiileen usein myös kodin seinien sisäpuolella: avioparin yhteistyötä on torstai-iltana 11.5. Laurentius-salissa kuultavan Avain hukassa -musiikkinäytelmän lisäksi myös muun muassa musiikkinäytelmä Kuin raivo äiti vuodelta 2019.

Marzi Nyman kuvaa itse tulevaa spektaakkelia seuraavasti: ”Avain hukassa -konsertin tilasi minulta Tapiola Sinfonietta, jonka taiteellinen partneri olen ollut pitkään. Hullaannuin Sanna Manderin kirjaan; sen monitasoisesti iskevään huumoriin, kreiseihin hahmoihin ja hillittömään värikkyyteen. Sävelet pulppusivat oitis, ja valikoin kirjan kerrostalon asukkaista intuitiivisesti porukan hahmoja, joista kokonaisuus syntyi luontevasti. Lempihahmojani ovat internet-trolli Erkki ja angstinen teinihevari Jimi Kuivalainen. Esityksen on ohjannut nerokas Anne Rautiainen ja valtaosaa hahmoista esittää hämmästyttävän muuntautumiskykyinen Hanna Vahtikari. Itsekin saan vetää peruukkia päähän! Annukka Pykäläisen lavastus ja puvustus ovat myös mielettömän hienot. Aivan loistava työryhmä! Esityksessä on valtavan suuri sydän, rouhea meininki ja – lastenjutuille virkistävästi – ei mitään opetuskulmaa.”

 Lämpimästi tervetuloa!

Jos olet kiinnostunut viihteen uutisista Suomessa: www.viihteelle.fi