Kuorolaisten keskuudessa käy iloinen kuhina. Kaikki Lohjan Suomen mallin harrastamisen kuorokerho Ojusirkkujen laulajat valmistautuvat innolla tuleviin musikaaliesityksiin. Unnien-leikki kajahtaa jo komeasti ja hauskinta on päästä seuraamaan salaa Piitä. Pii tokaiseekin, että ”Tilanne on vakava”, mutta onneksi oikeasti ei ole hätää. Seuraaja onkin vain vanha tuttu!

Ojusirkkujen laulajat

– Parasta on laulaminen, kaikki laulut ovat hyviä!, toteaa Rasmus Ojanen.

– Minä olen oppinut laulamaan paremmin korkeammalta, vastaa Hanna Lahtikari, kun kuoronjohtaja kyseli kuorolaisten mielipiteitä musikaalista. Ojusirkuilla riittää harjoiteltavaa ja muistettavaa: laulut pitää osata ulkoa ja samalla muistaa kaikki, mitä lavalla pitää tehdä ja esiintymisvaatteetkin pitää muistaa ottaa mukaan.

Klaps ry eli Klassista lapsille ry ja Ojamonharjun yhtenäiskoulussa toimiva Ojusirkut-lapsikuoro ovat talven aikana tehneet yhteistyötä Keinulauta -lastenmusikaalin merkeissä. Klaps ry:stä musikaalin säveltäjä Anna Nora on käynyt laulattamassa lapsia ja ohjaaja Juulia Tapola on käynyt ohjaamassa lavatoimintaa. Kuoronjohtaja, luokanopettaja Elina Laakkonen on kuitenkin ensin opettanut musikaalin kuorolaulut kuorolaisilleen. Ennen esityksiä on vielä pitkät harjoitukset ammattisolistien, Anna Ginströmin ja Jouni Bäckströmin, ohjaajan ja säestäjän (säveltäjä itse) kanssa. Siellä varmasti riittää tohinaa ja lauluniloa.

Keinulauta pohjautuu Timo Parvelan Finlandia-palkittuun Keinulauta-kirjaan

Pii odottaa keinulaudalla itselleen keinukaveria. Ketään ei kuitenkaan tule. Pii kirjoittaa jatkuvasti ajatuksiaan omaan muistikirjaansa ja siitä alkaa seikkailu. Iso kuusi kaatuu keinulaudan tyhjään päähän ja sinkoaa Piin kuunsirppiin asti. Pii yrittää saada Kuusta itselleen keinukaveria, mutta Kuu keinuu jo Auringon kanssa. Seuraavaksi Pii putoaa keskelle jokea, jossa hän tapaa siivousintoisen Honkkelin. Honkkeli on niin keskittynyt siivoukseensa, ettei edes oikein kuule, kun Pii kysyy häntä leikkikaverikseen. Pii näkee taivaalla lokkeja. Niitä katselee myös Kalakki, joka on ystävällinen, mutta jo niin vanha, ettei halua ryhtyä enää leikkikaveriksi. Väsynyt Pii aikoo levätä nuotion ääressä. Paikalle tulle kuitenkin joku ja pii säikähtää tulijaa. Tämä toinen väittää kiukkuisena, ettei hänen rannalleen saa sytyttää nuotiota. Pii lähtee pois. Hän näkee taivaalla leikkivän unnilauman. Unnit ovat jättäneet yksin Pikku-unnin. Piitä harmittaa tämän puolesta ja lisäksi alkaa sataa. Pii alkaa jo menettää toivonsa. ”En ehkä koskaan löydä leikkikaveria ja kaikki on ihan typerää”, Pii ajattelee. Illan tullen Piitä jo vähän pelottaa, sillä joku seuraa häntä metsässä. Syntyy takaa-ajo, joka päättyy törmäykseen seuraajan kanssa. Seuraaja olikin aiemmin rannassa tavattu kiukkupussi. Seuraaja haluaa tietää, mitä Pii on kirjoittanut hänestä muistikirjaansa. He eivät olleet aiemmin esittäytyneet toisilleen. Seuraajalla ei ole nimeä, mutta Pii oli jo ensitapaamisella kirjoittanut muistikirjaansa kiukkupussille nimen: Argon, vähän niin kuin Argh! Tuleeko heistä ystäviä vai ei? Se selviää musikaalin lopussa.

Kaksi esitystä

Kaikille avoin yleisöesitys on sunnuntaina 14.4.2024 klo 15 Ojamonharjun yhtenäiskoulun salissa Musikaalia suositellaan yli 4-vuotiaille ja musikaali kestää 45 min. Tarkempia tietoa elina.laakkonen@edu.lohja.fi.

Toinen esitys on Ojamonharjun koulun eskareille  ja 1.-3. -luokkalaisille. Kuorolaisista on kiva päästä esiintymään omille luokkakavereille.

Tapahtuman järjestävät Klaps ry ja Ojamonharjun yhtenäiskoulu. Toivotamme kaikki lämpimästi tervetulleiksi musikaaliamme katsomaan koko perheen voimin.

Elina Laakkonen, Ojusirkut-kuoron johtaja, luokanopettaja, Ojamonharjun yhtenäiskoulu