Lohjan kaupunginvaltuusto käsitteli kokouksessaan 10.10. Laurentiustalon allianssin toteutusvaiheeseen siirtymistä ja investointipäätöstä. Valtuusto päätti mm., että Laurentiustalon tavoitekustannukseksi asetetaan 23 633 756 euroa (alv 0 %). Aivan yksimielinen valtuusto ei ollut, ja Meidän Lohjan valtuutettu Jan Tallqvist esitti asian pöydälle jättämistä, jotta pienen aikalisän turvin asioista voitaisiin vielä miettiä tarkemmin, mutta valtuusto päätti jatkaa asian käsittelyä äänin 41 – 10.
-On kaikille aika selvää, että entisen Tytyrin koulun tilalle tarvitaan uusi koulu. Lisäksi on ihan ok, että kyseiseen ympäristöön pyritään astetta laadukkaampaan ja ympäristöön sopivaan rakentamiseen, mutta tarvitaanko siihen ja mahtuuko siihen oikeasti reilusti yli tuhannen oppilaan kompleksi? Lohjalla on valtavat investointipaineet tällä hetkellä, ja jos katsotaan pelkästään kouluja, niin lukio on jo nyt työn alla, päätöksiä odottavat Laurentiustalo, Mäntynummi ja Ojamo ja pelkästään nämä ovat suuruusluokaltaan noin 75 – 80 miljoonaa euroa, siis pelkästään rakentaminen plus esimerkiksi katualueet vielä päälle. Jonossa on paljon muitakin investointeja, kuten asuntomessut ja odottamattomiakin investointitarpeita tulee, Tallqvist sanoi.
-Laurentiustalon hinta-arvio ei taida sisältää ihan kaikkea, kuten pihat, kadut, kalusteet ym. Ennen kuin päätetään haluaisin tietää, mikä kokohintalappu on. Kaikki ovat varmaan myös yhtä mieltä siitä, että investointien taso alkaa olla kestämätön ja silloin on pakko tehdä muutakin kuin ottaa lisää velkaa, eikä vain viedä eteenpäin kaikkia näitä yksittäisiä kymmenien miljoonien hankkeita. Välillä tuntuu siltä, että täällä on suhteellisuudentaju kadonnut, kun joku muutaman tuhannen euron asia aiheuttaa ison porun ja paljon keskustelua, mutta sitten tällaiset miljoonaluokan hankkeissa luvut voivat liukua ylöspäin ilman suurempaa kritiikkiä, eivätkä sadattuhannet eurot tunnu missään, Tallqvist jatkoi.
-Minun mielestäni on myös erikoista, että toteutusvaiheesta päätetään ennen kaavan vahvistumista. Rakennuslupaahan ei voi vielä hakea. Mitä sitten, jos joku valittaa kaavasta? mitä silloin tehdään, jos tilaus tehdään jo nyt? Tallqvist kysyy.
Perussuomalaisten valtuutettu Piritta Poikonen kannatti Tallqvistin vastaesitystä.
-Laurentiustalon valmisteluprosessi on ollut varsin epäselvä. Valtuustolle tuotiin maaliskuussa 2017 hyväksyttäväksi tarveselvitys, jota koskevan esittelytekstin mukaan rakentamisen kokonaiskustannuksia ei pysty vielä tarkasti arviomaan. Kuitenkin selvityksessä haarukoitiin hinta 15 – 23 miljoonaan. Silloin, kun valtuusto hyväksyi tarveselvitystä, päätettiin, että suunnitelmat tuodaan valtuuston käsittelyyn ennen vuoden 2018 talousarvion hyväksymistä. Tällaisia suunnitelmia ei ole tuotu valtuustolle käsiteltäväksi, mutta vuoden 2018 talousarvion investointiosiosta kyllä näkee, että tälle hankkeelle on varattu yhteensä 17 miljoonaa eli valtuuston tahto on ollut selkeästi lähempänä tarveselvityksen hintahaarukan alarajaa kuin ylärajaa. Nyt kuitenkin tässä vaiheessa meille tuodaan päätettäväksi megasuurihanke, jonka hinta on arviohaarukan yläpäässä ja aivan varmasti tulee ylittymään. Missään vaiheessa valtuusto ei ole hyväksynyt maksimimäärään tähtäämistä vaan päinvastoin. Olen tiedustellut asiasta vastaavilta virkamiehiltä, että millä valtuuksilla rakennusta valmistellaan vain kalleimman mukaan ja ensin minulle väitettiin kirjallisesti, että valtuustohan on päättänyt hinnaksi 20 – 25 miljoonaa tarveselvityksen yhteydessä. Kun sitten kerroin, että ei muuten ole päätetty, niin lopulta myönnettiin, että eipä niin olekaan. Tämä asenne selittää sitä, miksi on nyt menty ylihintaisen vaihtoehdon mukaan, kun on ajateltu, että ne rahat on myönnetty jo, vaikkei oikeasti ole, Poikonen sanoi.