Viime sunnuntain ja maanantain välisenä yönä pelattiin Super Bowl, joka on Amerikan ammattilaissarjan NFL:n mestaruusottelu. Mistään pienestä tapahtumasta ei ole kyse, sillä Super Bowl on maailman toiseksi katsotuin vuosittainen urheilutapahtuma. Ainoastaan UEFA Mestareiden Liigan finaali yltää suurempiin katsojalukuihin.
Tänä vuonna Philadelphia Eagles voitti New England Patriotsin 41-33. Peliä seurasi ravintola Royal Raidersissa Lohjalla parikymmentä innokasta katselijaa. Yön valvominen kannatti, sillä tämän vuoden Super Bowl osoitti jälleen jenkkifutiksen hienouden. Pelissä nähtiin uskomattomia urheilusuorituksia, fyysistä peliä, jännitystä ja draamaa, sekä luonnollisesti voiton huumaa ja tappion karvasta kalkkia.
Peli itsessään päätyy historian kirjoihin hyökkäyspelaamisen ilotulituksena. Vanha sanonta ”hyökkäys myy lippuja, puolustus voittaa mestaruuksia” sai ison kolauksen. Tällä kertaa kummankaan joukkueen puolustus ei yltänyt sille tasolle mitä ennakkoon odotettiin. Mutta kun molempien joukkueiden puolustus petti, jäljelle jäi hyökkäysten kaksintaistelu. Ja siinä taistelussa molemat olivat vuorotellen niskan päällä. Ja kirsikaksi kakun päälle peli ratkesi vasta kirjaimellisesti viimeisellä sekunnilla.
Super Bowl osoitti myös hyvin miten monta kerrosta amerikkalaisen jalkapallon taktisessa puolessa on. Siihen sisältyy mm. yksittäisten pelaajien saaminen tiettyä vastustajaa vastaan, oman pelisuunnitelman mukauttaminen vastustajaan sekä kellon käyttäminen. Peliaikahan ei ole juoksevaa aikaa, vaan tietyt tapahtumat pysäyttävät pelikellon. Täten vaikka kellossa olisi näennäisesti vain vähän aikaa, voi joukkue taktisilla päätöksillä saada tehtyä paljonkin. Mitä syvemmälle pelin taktiseen puoleen pääsee sisään, sitä enemmän otteluissa on seurattavaa ja spekuloitavaa. Kannattaa siis tutustua lajin sääntöihin ja Lionsin tuottamaan materiaaliin ensi kesää varten. Silloin on helpompi spekuloida peliä katsomossa vieruskaverin kanssa.