Leipomo J. W. Virtanen Oy on pääkaupunkiseudun vanhimpia leipomoita, joka on tunnettu niin tuotteistaan kuin joustavasta palvelustaankin. Toukokuussa perinteikäs leipomo täytti jo kunnioitettavat 103 vuotta.

Monelle yritys saattaa olla tuttu esimerkiksi päivittäistavarakaupoista löytyvien täytettyjen bageleiden ja sämpylöiden kautta.

Taisto Räsänen perheineen osti leipomon Virtasen perikunnalta vuonna 1987. Juha Räsänen otti leipomon haltuunsa vuonna 2004. Leipomoalalta kokemusta löytyykin jo yli 40 vuoden edestä.

Leipureita jo neljässä sukupolvessa

-Leipomoalalla olemme jo neljännessä sukupolvessa. Isoäitini oli leipurina, isäni on leipurina, minä olen leipurina ja nyt myös vanhempi poikani Valtteri Räsänen on mukana leipomoalalla, Räsänen naurahtaa.

Virtasen leipomo löytyy Lohjalta Immulantieltä, ja sieltä sen lukuisat tuotteet toimitetaan ympäri Etelä-Suomen aluetta.

-Leipomomme on perustettu Helsingissä yli sata vuotta sitten, ja se on sijainnut Lohjalla viimeiset 30 vuotta.  Leipomo oli alun perin nimeltään Mureleipomo, mutta perheemme osti sen ja nimesimme sen uudelleen. Meillä oli myös Hangon Pulla-niminen leipomo Hangossa, jonka siirsimme myöhemmin tänne Lohjalle, Räsänen kertoo.

Täytettyjä sämpylöitä ja bageleita

Leipomon valikoimiin kuuluvatkin esimerkiksi leivät ja sämpylät, täytetyt sämpylät, pasteijat ja lihapiirakat, kahvileivät, kakut ja leivokset sekä erilaiset kausituotteet.

Suosituimpia tuotteita ovat munkit, leipä ja täytetyt sämpylät. Räsäsen mukaan myös bagelien suosio on kasvanut viime aikoina reilusti.

-Aivan valtavasti. Olemme tuotantomäärissä kasvaneet komeasti alkuajoista.

Pääasiassa asiakkaana ovat S- ja K-kaupat sekä kahvilat ja ruokalat Uudellamaalla. Lisäksi leipomo valmistaa pakasteita, joita toimitamme valtakunnallisesti.

-Lohja on mielestämme hyvä sijainti leipomolle, ja olemme huomanneet, että kaupunki on erittäin yrittäjäystävällinen, Räsänen kehuu kaupunkia.

Henkilökunta leipomolla on Räsäsen mukaan todella ammattitaitoista ja pitkäaikaista, ja tietotaito siirtyy uusille työntekijöille heidän kokeneemmilta kollegoiltaan. Yhteensä työntekijöitä on tällä hetkellä 16.

-Osa työntekijöistämme ovat olleet mukana jo alusta asti. Suurin osa varmaankin jo 20 vuotta, Räsänen kertoo.

-Työrytmi on porrastettu siten, että aloitamme aamulla klo 6 ja viimeiset työntekijät saapuvat illalla.

Työntekijöillä on mahdollisuus tuoda ehdotuksia ja ideoita tuotteisiin ja kehitystyöhön. Leipomo pyrkii alati kehittämään uusia tuotteita. Sen lisäksi löytyvät perinteiset kausituotteet, kuten joululeivät, tähtitortut ja piparit, sekä vappuna munkit ja Runebergin päivän runebergintortut, tosin niitä leipomo valmistaa ympäri vuoden.

-Porukassa aina mietitään, ja se onkin tärkeää, että kaikki saavat osallistua siihen hommaan, Räsänen kertoo.

Myös asiakkailta tulee aina jonkin verran toiveita ja elintarvikealalla trendejä on muutenkin seurattava jatkuvasti.

-Kuluttajat ovat nykyään erittäin tietoisia, ja he arvostavat kotimaisuutta ja paikallisuutta. He myös lukevat tuotteiden energiapitoisuudet ja suolapitoisuudet tarkasti. Me emme esimerkiksi käytä säilöntäaineita missään tuotteissamme.

Uunituoreet tuotteet toimitetaan asiakkaille kuusi kertaa viikossa. Räsäsen mukaan esimerkiksi tällä hetkellä suosiossa on terveellisyys, kuten kaura.

-Me teemmekin kauraleipää, johon käytämme ainoastaan kauramaitoa ja kauraa, hän kertoo.

Leipomo suosii raaka-aineissaan suomalaisia ja paikallisia tuotteita mahdollisimman paljon.

-Esimerkiksi kananmunat ja jauhot ostamme aina Suomesta. Ulkomailta saisi tietty halvemmalla, mutta se on enemmänkin periaatekysymys.

Tulevaisuudessa uusi paikka leipomolle

Inflaation myötä myös tuotantokustannukset ovat nousseet. Esimerkiksi jauhojen hinta ja kaasun hinta ovat aiheuttaneet yrittäjälle päänvaivaa, mutta onneksi tilanteeseen on pystytty sopeutumaan.

Leipomon tulevaisuutta on jo suunniteltu aktiivisesti. Lohjan alueelta onkin etsinnässä sopiva paikka, johon uuden leipomon voisi tulevaisuudessa rakentaa. Nykyinen leipomorakennus, joka on jo yli 50 vuotta vanha, on monin paikoin korjausta vailla ja kaipaisi myös lisätilaa, jota onkin ajan myötä hankittu laajennusten muodossa. Uuden leipomon suunnitelmissa on myös mahdollisesti omien tuotteiden myyntiin keskittynyt kahvila.

Lopuksi mikä on parasta työssäsi?

-Varmaankin se, ettei ole koskaan kahta samanlaista päivää, Räsäsen toteaa.