Lohja ja Vihti ovat, kuten tiedämme, naapurikuntia, ja Nummela ja Lohja ovat nykyään myös kilpailijoita, mitä tulee tulevaan junarataan, Länsirataan – jos sitä nyt sitten lopulta tuleekaan. Tuleva rata tarkoittaa samalla myös sekä Vihdille että Lohjalle kasvupaineita, liittyen mahdollisiin uusiin asemapaikkoihin radan varrella.

Lohjalla on Lohjansolmun suunnitelmat ja Vihdissä Vihti-Nummelan asemanseutu. Lohjalla puhutaan yli 10 000 uuden asukkaan asuinalueesta ja Vihdissä 7000 – 9000 uuden asukkaan alueesta. Vihdin suunnitelmissa on muun muassa asuinkerrostalokortteleita, pienkerrostaloja, townhouse-tyylisiä kaupunkirivitaloja, perinteisiä rivitaloja, paritaloja ja pientaloja. Molemmilla on siis tulevina vuosina melkoiset tavoitteet näiden uusien asuinalueiden asuttamisessa, ja molemmat tähyävät pääosin pääkaupunkiseudulle – Lohjalaiset ”elämästä nauttivien ihmisten”-kaupungilla ja Vihti omilla seikkailu- ja rakkausteemoillaan. Eli kuin kaksi keskikokoista suomalaista metsämarjaa…

Vihti – seikkailujen koti

Vihti on ennakkoluulottoman seikkailijan koti. Paikka jossa omatoimimatkaajaa vuoroin hemmotellaan ja haastetaan. Vihdissä seikkailut rakentuvat 500 vuotta vanhan kulttuurin, dramaattisen luonnon, modernien palveluiden ja innostavien tapahtumien yhdistelmän varaan. Kun vastaavasti Lohjalla luotetaan järvikaupungin lumoon, jossa on mahdollista elää suomalaista asumisen unelmaa.

Vihti vs Lohja – vai yhteistyötä

Tässä viikolla meillä on myös artikkeli Lohjan matkailusta, ja sen tästä vuodesta. Samaisessa aamutapahtumassa puhuttiin myös alueiden yhteistyöstä, mutta Lohjan ja Vihdin välillä on vuosikymmenten kestänyt eripura poliittisella ja päätöksentekotasolla, onko tulevasta Länsiradasta rauhantekijäksi, vai käykö niin, että Lohjan ja Vihdin välit tulevat entistä vaikeammiksi – meidän piti kysyä asiaa Vihdin kunnanjohtjaja Erkki Eerolalta, mutta hän ehti jäädä vanheimpainvapaalle neljäksi kuukaudeksi ennen vastaustaan meille.

Sanovat poliittiset päättäjät lopulta mitä tahansa, tosi asia on, että nämä kaksi aluetta tulevat myös lähivuosina kamppailemaan keskenään toisiaan vastaan tulevan Länsiradan asema-alueiden parissa – pyrkien samalla saamaan omat uudet tuhannet asukkaansa muuttamaan kuntaan.
Vai näemmekö jopa näiden kahden alueen lähestymisen sitä kautta, että lohjalainen diplomi-insinööri Mika Herpiö siirtyy Riihimäeltä Vihdin uudeksi elinvoimajohtajaksi aloittaen ensi kuussa. Mika asuu Lohjalla ja on aiemmin osallistunut myös lohjalaiseen kuntapolitiikkaan.

Molemmat kunnat ovat kehittämässä omia palveluitaan kovaa vauhtia, ja Vihdissä ollan rakentamassa mm. noin 50 ammattilaisen kattavaa elinvoimapalvelukeskusta. Vastaavasti Lohjalla on juuri avattu www.yrityslohja.fi sivusto tarjoamaan menestymisen avaimia alueelle tuleville ja täällä jo oleville yrityksille.
Jäämme mielenkiinnolla odottamaan tämän tarinan seuraavia vaiheita.

KO