Kun Lohjan elinvoimajohtaja Pekka Puistosalolta kysyy, mitä Lohjalle kuuluu, vastaus on varsin positiivinen.

–Loistavaan suuntaan ollaan menossa. Lohja on lupaavassa nousukiidossa, Puistosalo iloitsee.

Viime vuosina on puhuttu paljon säästötarpeista, mutta tällä hetkellä Lohjalla näyttää taloudellisestikin varsin hyvältä.

–Viime vuosi oli ylijäämäinen ja muuttovoittoinen. Näkymät ovat myönteiset. Sote-uudistus tulee kuitenkin ensi vuonna, joten senkin vuoksi tarvitaan taloudellista tarkkuutta, Puistosalo sanoo.

Kun lohjalaisilta kysyy, mitä kaupungistamme puuttuu, nousee joukkoliikenne usein esille. Puistosalo toteaa, että joukkoliikenteen kehittäminen onkin kaupungin kärkitavoitteiden joukossa. Toinen esille nouseva asia ovat tontit. Puistosalo toteaa, että kaavoittamalla tontteja erilaisia asumismuotoja varten, luodaan edelleen potentiaalia asukasluvun kasvulle.

–On pidettävä huolta siitä, että tonttivarantoa riittää. Se ylläpitää myös kaupallista rakennetta ja lähipalvelujen säilymistä.

Esimerkiksi Vohloisiin ollaan rakentamassa kunnallistekniikkaa uusille alueille, Pitkäniemeen suunnitellaan kerrostalotonttivarantoa ja Paloniemen alueenkin kehittäminen on työn alla. Gunnarlassa on tulossa uusia tontteja myyntiin jo syksyllä ja Muijalassa ensi vuonna.

Asuntomessualuekin kehittyy edelleen. Tarkoituksena on, että myös Karstuntien toiselle puolelle tulee asuinrakentamista. Nykyään alueella on parkkipaikka. S-ryhmä rakennuttaa Hiidensalmeen myös uuden päivittäistavarakaupan myymälän.

Lohjalla on edessä myös liikuntatilainvestointeja. Taimiston liikuntapuiston rakennustyöt ovat parhaillaan käynnissä. Suunnitteilla on myös Tennarin liikuntahallin peruskorjaus ja uudisrakentaminen. Edessä on myös uuden uimahallin kohtalon ratkaiseminen. Näillä näkymin tarkoituksena on rakentaa uusi uimahalli harjulle vanhan remontoimisen sijaan.

Isoista kouluinvestoinneista suurin osa on jo valmiina, ja Järnefeltin koulun remonttikin valmistuu syksyllä. Sen jälkeen enää Mäntynummen alueen kouluratkaisu on avoinna.

Asuntomessut tulivat ja menivät, mutta messualue kehittyy edelleen ja uutta rakennetaan.

Lempola, Gunnarla ja Tynninharju kehittyvät

Viime vuosina etenkin Tynninharjun, Gunnarlan ja Lempolan alueet ovat kehittyneet voimakkaasti. Alueille on asuinrakennusten lisäksi tulossa myös uusia liikkeitä. Tynninharjun entiselle raviradalle rakennetaan Bilteman myymälä. Lempolaan puolestaan on suunnitteilla Lidlin myymälä ja McDonaldsin ravintola. Myös Lempolan K-Supermarketia aiotaan laajentaa.

–Isotkin teollisuus- ja logistiikka-alan toimijat ovat lähestyneet meitä. Lohjasta ollaan kiinnostuneita, Puistosalo sanoo.

Tunnin juna huomioidaan vahvasti Lempolan alueen suunnitelmissa.

–Radan suunnittelu jatkuu ja Lohja on siinä osaltaan mukana. Alueen kaavoitus on käynnissä. Aseman seudun rakentamista ei voida kuitenkaan aloittaa ennen kuin radan ja asemalaiturien rakentaminen on aloitettu. Rakentumisen käynnistyminen menee 2030-luvulle. Sitä ennen kehitämme Lohjan keskustan aluetta ja kyliä. Hyvistä palveluista on pidettävä kiinni niin keskustassa kuin palvelutaajamissakin eri puolilla Lohjaa, Puistosalo sanoo.

Taimiston liikuntapuiston rakennustyöt ovat parhaillaan käynnissä. Muitakin liikuntaan liittyviä investointeja on edessä.

Rohkeutta tuoda hienoa kaupunkia esille

Puistosalo toteaa, että seutukaupunkien vetovoimatutkimuksessa vetovoimatekijöinä nousivat esille mm. turvallinen asuinympäristö ja viihtyisyys. Nämä ominaisuudet löytyvät Lohjastakin.

–Lisäksi meillä on järvi. Lohja on luonnonläheinen kaupunki. Myös järvinäköala-asumista aiotaan kehittää edelleen. Lohjan pitää myös erottua brändinä muista kaupungeista. Meidän pitää luoda omalla toiminnallamme Lohjalle positiivista mainetta. Vetovoimatutkimuksessa korostuivat myös ne kaupungit, jotka ovat matkailullisesti aktiivisia. Matkailulla voidaan lisätä positiivista imagoa.

Puistosalo toteaa, että Lohja tarjoaa hyvät asumisen mahdollisuudet ja kaikki perusasiat ovat kunnossa. Ne pitää vain osata tuoda rohkeasti esille.

–Lohjalla on tarjolla pääkaupunkiseutua väljempi ympäristö. Etätyön lisäännyttyä ei tarvitse pendelöidäkään enää niin paljon. Pitää erottua ja brändätä Lohjaa positiivisesti, aitoihin asioihin perustuen eikä keinotekoisesti. Meidän pitää osata tuoda hienoa kaupunkiamme esille, Puistosalo tiivistää.

SMS

Pekka Puistosalo muistuttaa, että meidän pitäisi tuoda hienoa kaupunkiamme rohkeasti esille. Yksi Lohjan komeimmista puolista on Uudenmaan suurin järvi. Kuva Pähkinäniemestä Virkkalasta.