Lohja on viimeiset vuodet ollut asukaslukunsa puolesta miinusvoittoinen. Tämä tarkoittaa käytännössä, että kunnan asukkaiden määrä vähenee ja kunnan tulot pienenevät, mutta kulut eivät välttämättä pienene samassa suhteessa. Tästä seurauksena kunnalla on ollut kulujen talouden matokuuri, minkä kautta on kunnan taloutta laitettu kuntoon lakkauttamalla kyläkouluja ja ihmisille tärkeitä paikallisia palveluita. Kirjasto, lääkäri, neuvola, hammashoito – nämä ovat sellaisia nykyaikaisia kunnan palveluita, joita luulisi saavan kuntamme kaikista kyläkeskuksista, tai ainakin entisten itsenäisten kuntien keskuksista.

Talouden luvut ovat olleet kuitenkin Lohjalla sellaiset, että nämä peruspalvelut ovat sellaisia, joita on alettu poistaa ja rakentaa keskustaan entistä suurempia palvelukokonaisuuksia, koulurakennuksia ja sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita. Siinä missä eurot saattavat huveta hieman hitaammin, niin nopeammin hupenee paikallisten ihmisten usko oman alueensa tulevaisuuteen ja alueen tarjoamiin mahdollisuuksiin.
Alenevat tonttien hinnat, heikkenevä asuntojen ja kiinteistöjen hintakehitys sekä alueiden putoaminen pois kehityksen kelkasta eivät ole ainoastaan Lohjan ongelma, mutta lohjalaisia ei kiinnosta muiden kaupunkien tai kuntien ongelmat, vaan omat.

Mistä raha palveluihin?

Mikä neuvoksi? Millä Lohjasta saa houkuttelevan asuinpaikan nuorille aikuisille, ja sitä myöten myös uusille yrityksille ja liikkeille. Onko Lohjasta seutukeskukseksi, joka saa luokseen lähialueen kuluttajat ja yrittäjät?
Onko mahdollista tarjota sekä palveluita, että sirkushuveja koko Lohjalle, sillä nyt tuntuu, että tämä laiva seilaa ilman selkeätä määränpäätä ,ja ilman selkeätä johtonäkemystä tarjoten sekalaisia elämyksiä ilman ratkaisuehdotuksia tulevaisuudelle.

Me kuntalaiset näemme eri palstolla juttuja Virkkalasta, Karjalohjalta ja Saukkolasta, mistä milloinkin. Siitä kuinka palvelut vähenevät, yritykset lopettavat ja nuoriso muuttaa pois. Kohta on niin, että näillä entisillä kuntakeskuksillakaan ei enää asu kuin eläkeläisiä.

Moni iäkäs suomalainen sinnittelee vanhassa, kunnostusta vaativassa omakotitalossa kaukana palveluista ja lähiomaisistaan. Joskus vanhuksella ei ole rahaa muuttaa lähemmäs palveluita, koska omaisuus on kiinni asunnossa, jolla ei ole kysyntää ja joka on mennyt kehnoon kuntoon. Tähän senioreiden asumisongelmaan on jo lähdetty Suomessa mm. Lapinjärvellä kehittämään uutta palvelempaa vuokra-asumismuotoa.
Raha valitettavasti ratkaisee monessa kuntapalvelukysymyksessä, ja jos rahaa ei ole, eikä kunta kykene saamaan tekemisillään lisärahoitusta, on palveluita vähennettävä.

Yritykset laittavat oviaan kiinni

Ei riitä, että lohjalaiset käyttäisivät oman alueensa yritysten palveluita, sekin kyllä auttaisi. Mutta niin helppoa on tilata Kiinasta tai Saksasta tuotteita, ja keitä me olemme sellaista kieltämään. Mutta eivät yrittäjätkään tyhmiä ole, yritystoiminta on mahdollista vain voitollisena, ja voitolliseen yritystoimintaan pääsee vain jos on asiakkaita. Mitä on Lohjan kaupunki tehnyt mahdollistaakseen elinkelpoisen yritystoiminnan keskustan ulkopuolisissa kunnan osissa?

KO