Lohjan Aurlahdessa vietettiin viime viikonloppuna Jääkarusellifestivaaleja myrskyisissä tunnelmissa. Sää saavutti jo absurdejakin piirteitä, sillä ei riittänyt, että paukkupakkaset, hohtavat hanget, aurinko ja jää puuttuivat, vaan tilalle saatiin vetinen talvimyräkkä. Aurinkokin paistoi kyllä sekä ennen festareita että niiden jälkeen, mutta itse tapahtuma-aikana festarikansaa hellittiin lähinnä kaatosateella ja kovalla tuulella. Periksi ei silti annettu, nimittäin karusellihan pyörii, jos niin on päätetty, ja veistokset tehdään vaikka puusta, jos jäätä ei ole saatavilla.

Erikoinen sää yllytti myös tapahtuman markkinoinnin osin hulvattomiin mittoihin. Esimerkiksi lauantaiaamuna mainostettiin, kuinka sää vain paranee edellispäivään verrattuna, vaikka sadetta ja tuulta oli luvassa entistäkin enemmän. Lisäksi todettiin, että vain festareille uskaltautuvilla on oikeus käyttää #IsurvivedTheIcecarouselfestival2020-merkkiä.

Myös lohjalaiset itse osallistuivat markkinointiin sosiaalisessa mediassa kannustamalla toisiaan käymään festareilla, kun tapahtuma kerran järjestettiin. Moni lähtikin liikkeelle juuri sen takia, mikä lämmitti järjestäjien mieltä sateen ja tuulenkin keskellä. Hyvä niin, sillä eivät onnistuneet tai epäonnistuneet festarit lopulta ole kiinni vain säästä, vaan myös ihmisten asenteista. Oikeissa varusteissa ja oikealla asenteella liikkeellä ollessa sade ja tuulikaan eivät haittaa niin paljon, kun pysyy kuivana ja lämpimänä.

Keksijä Janne Käpylehdon suunnittelema ilmastokaruselli.

Sää verotti kävijöitä, mutta positiivista näkyvyyttä saatiin silti paljon

Lohjan kaupungin markkinointipäällikkö Evita Malm kertoo, että tapahtuma sai kurjasta säästä huolimatta valtavasti positiivista näkyvyyttä valtakunnallista mediaa myöten ja yhteishenki paikalla oli kova.

–Melkein kaikki mukaan ilmoittautuneet yritykset pysyivät mukana loppuun saakka, vaikka heidän olojaan koeteltiin todella paljon. Lohjan positiivinen tunnettuus kasvoi ja saimme sitkeän ja rohkean järvikaupungin leiman. Sää kuitenkin verotti huomattavasti kävijämäärää, mikä oli suuri menetys paikalla olleille myyjille, joiden myynnit olivat todella huonot, Malm kertoo.

Vaikka rohkeimmat festarikävijät löysivätkin paikalle, kävijämäärä jäi arvioilta noin 4 000 – 5 000 ihmiseen.

–Kävijöistä suurin osa oli perheitä, jotka tulivat katsomaan ohjelmaa ja karuselleja, mutta eivät kuitenkaan syöneet paikalla.

–Ottaen huomioon todella hurjan säätilanteen, tapahtuma-alueen infra toimi todella hyvin. Myös myyjät olivat erittäin hyvin ottaneet huomioon säätilanteen ja telttojen painoja oltiin vahvistettu. Pahimman haasteen toi kovan tuulen lisäksi suuri vesimäärä, jonka johdosta jouduimme mahdollisuuksien mukaan siirtämään telttojen paikkoja tai kaivamaan pieniä ojia. Suuri kiitos sponsorien ja myyjien lisäksi kuuluu paikalla olleille apuvoimille; JusaTeamille, Ideaviihtelle, Lohjan Oppaille ja Lohjan Seudun Työttömille sekä vapaaehtoisille, Malm kiittää.

Sään hurjistuessa entisestään, tapahtuma jouduttiin keskeyttämään turvallisuussyistä lauantai-iltana kuuden aikaan, joten ohjelmasta jäivät pois Dj Tuottaja Jääskeläinen sekä tulishow. Myös vihkiminen ilmastokarusellissa peruuntui. Malm kertoo, että se oli hääparille kova paikka, mutta yhteistyökumppaneiden avulla he saivat kauniin vihkimisen Tytyrissä. Se lähetettiin myös suorana Jääkarusellifestivaalin Facebook-sivulle, josta tilaisuutta on seurannut jo yli 22 000 katsojaa.

Festariohjelmassa oli mm. Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton ja Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen pintapelastusnäytös.

Uusia Jääkarusellifestivaaleja suunnittelemaan

Kurjasta säästä ei ole kuitenkaan lannistuttu, vaan katseet on käännetty jo kohti seuraavaa Jääkarusellifestivaalia.

–Tapahtuma oli menestys usealla mittarilla, ja toivon, että kesällä 2020 pystymme jo aloittamaan vuoden 2021 tapahtuman suunnittelun. Tämä kuitenkin riippuu niin lohjalaisten asukkaiden kuin yritystenkin toiveista. Meillä kyllä ideoita riittää, Malm sanoo.

Niin Suomen kesä, kuten kaikki muutkin vuodenajat, ovat pukeutumiskysymyksiä. Suomessa tuskin voisi järjestää yhtäkään ulkoilmatapahtumaa ikinä, jos pelättäisiin kurjaa säätä. Tänä vuonna Jääkarusellifestivaalit kohtasivat sekä myrskyn että historiallisen surkean talvisään. Lohjanjärvi on tähän aikaan talvesta ollut jäätön viimeksi vuonna 1925, joten melko harvinaiseksi tilanteen voi todeta. Ensi vuonna ehkä nautitaan taas pakkasesta, lumesta ja jäästä. Silloin voi tosin valitella palelevia varpaita ja sormia, jos tapahtumasta saadaan nauttia kunnon pakkasesta, kuten kaksi vuotta sitten.