Lohja Soi –festivaaleilla kuullaan perjantaina 17.8.2018 teos, joka sai heti ensiesityksessään erittäin suosiollisen vastaanoton. Händelin oopperoiden unohtuessa – kunnes ne löydettiin 1900-luvulla uudestaan – Messias-oratorio säilyi suosittuna musiikin muotivirtausten vaihtuessa läpi vuosisatojen.

Messias-oratorio esitettiin Lontoossa ensimmäisen kerran maaliskuussa 1743. Tällöin alkoi perinne, joka on Britanniassa jatkunut nykypäiviin saakka. Halleluja-kuoro-osan alkaessa kuningas Yrjö II nousi tahtomattaan seisomaan aitiossaan liikuttuneena. Muu yleisö seurasi esimerkkiä ja kaikki seisoivat, kunnes kuoro-osa päättyi. Vielä nykyisin brittiläinen konserttiyleisö seisoo aina Messias-oratorion Halleluja-kuoron ajan. Kun Händel itse johti Messias-oratorion esitystä huhtikuussa 1759, hän sai yllättäen sairauskohtauksen, josta hän ei enää toipunut. Säveltäjä kuoli kahdeksan päivää myöhemmin.

Georg Friedrich Händelin elinaikana (1685–1759) Messiaan esityksissä oli 20–30 laulajan kuoro, pieni jousisto ja hillitty määrä puhaltimia. Säveltäjän kuoleman jälkeen Englannin valtasi kuitenkin Messias-buumi, jossa alkuperäistä partituuria muokattiin surutta ja esityskokoonpanot kasvoivat toinen toistaan suuremmiksi. 1800-luvulta on todisteita jopa 2 000 hengen jättikuoroista.

Tässä konsertissa palataan lähelle Händelin alkuperäistä visiota Messiaasta. Kamariyhtyeen ja pienen kuoron voimin oratorion ydin ei peity jättimäisyyden alle.

SUOMALAINEN BAROKKIORKESTERI (FiBO)

Tilausteoksia periodisoittimille, tulkintoja perinteisestä ohjelmistosta, rohkeita ja innovatiivisia työskentelytapoja, ainutlaatuisia konsepteja, jotka houkuttelevat erilaisia yleisöjä – FiBO tarjoaa kaiken tämän ja on samalla vaikutusvaltainen toimija pohjoismaisella kulttuurikentällä.

Vuonna 1989 perustettu Suomalainen barokkiorkesteri (FiBO) on vakiinnuttanut asemansa osaksi suomalaista orkesterikenttää. FiBO on vuosien saatossa työskennellyt alan merkittävimpien solistien ja liidereiden kanssa monipuolisen ohjelmiston parissa. Ytimessä on barokkimusiikki, mutta orkesteri tarttuu usein myös muiden aikakausien teoksiin varhaisbarokista aina varhaisromantiikkaan asti. FiBO soittaa myös barokkiorkesterille sävellettyä uutta musiikkia ja on kantaesittänyt useita tilaamiaan teoksia. Ydinkokoonpanon muusikot esiintyvät usein myös kamarimuusikkoina. Laajimmillaan orkesteria kuullaan sinfoniaohjelmiston parissa tai oopperaesityksissä.

Suomalaisella barokkiorkesterilla on oma konserttisarja Helsingin Ritarihuoneen juhlavassa ympäristössä, mutta se kiertää lisäksi laajasti ympäri Suomea. FiBO on esiintynyt useaan otteeseen kaikilla Suomen merkittävimmillä festivaaleilla, kuten Helsingin juhlaviikoilla, Kuhmon kamarimusiikissa ja Turun musiikkijuhlilla. Kansainvälisistä konserttiareenoista tutuimmiksi ovat tulleet saksalaiset, itävaltalaiset ja pohjoisen alueen salit.

Suomalainen barokkiorkesteri on ollut koko historiansa ajan monella tavalla edelläkävijä. Kuudennen kerroksen orkesteri -nimellä perustetulla orkesterilla oli aluksi tärkeä rooli barokkiliikkeen tuomisessa Suomeen. Orkesterin taidokkaat esitykset, luova ohjelmistosuunnittelu ja kekseliäät konseptit, kuten FiBO Collegium -yleisötyöryhmän työ, ovat herättäneet konserttijärjestäjien huomiota Suomessa ja ulkomailla. Lisääntynyt taloudellinen tuki kotimaassa, suosion kasvu ja huomionosoitukset, kuten Vuoden musiikkiteko- ja Vuoden levy -palkinnot, rohkaisevat FiBOa kulkemaan entistäkin innokkaammin omaa polkuaan.

HÄNDEL: MESSIAS

pe 17.8.2018 klo 19 Lohjan kirkko

FiBO Singers:

Tuuli Lindeberg ja Kajsa Dahlbäck, sopraano

Teppo Lampela ja Katariina Heikkilä, altto

Jussi Salonen ja Martti Anttila, tenori

Jussi Lehtipuu ja Sampo Haapaniemi, basso

FiBO Players:

Antti Tikkanen ja Irma Niskanen, viulu

Markus Sarantola, alttoviulu

Lea Pekkala, sello

Maria Vahervuo, kontrabasso

Miikka Saarinen,ja Inka Pärssinen, trumpetti

Tuija-Maija Nurminen, patarummut

Annamari Pölhö, urut

Eero Palviainen, luuttu

www.netticket.fi/lohjasoi

Liput: 20 € / 25 € / 30 €

(alennettu lipunhinta eläkeläiset, opiskelija, työttömät ja varusmiehet)