Lohja täyttää 700 vuotta ensi vuonna. Merkkivuoden juhlistamiseksi on jo paljon suunnitelmia. Pääjuhla pidetään 10.8.–13.8., mutta merkkivuoden tapahtumia riittää ympäri vuoden.

Lohjalla on varsin pitkä historia Suomen paikkakuntien joukossa. Kirjallisissa lähteissä Lohja on mainittu paikkakuntana ensimmäisen kerran vuonna 1323. Sitä varhaisempia kirjallisia merkintöjä löytyy vain neljästä maaseutupaikkakunnasta Varsinais-Suomesta sekä yhdestä kaupungista eli Turusta.

Lohja700-juhlavuoden projektikoordinaattori Jenni Annanolli kertoo, että juhlavuoden ohjelma sisältävät mm. historiaa ja kulttuuria monessa muodossa. Tarkempia teemoja ei ole, vaan kaikkea toimintaa yhdistää Lohja 700 vuotta -teema.

–Erilaisia tapahtumajärjestäjiä on niin paljon, että kaikki voivat järjestää ohjelmaa omien alojensa ja näkökulmiensa kautta. Ihmiset ovat olleet hyvin motivoituneita juhlavuoden järjestelyihin, Annanolli iloitsee.

Luvassa on mm. marttojen valmistamia käsitöitä, puihin tulevia koristeita, luentoja eri aiheista ja pakopeli kirkossa. Juhlavuoden kunniaksi tehdään omatoimisesti sovelluksen avulla kierrettävä historiareitti Lohjalle ja kunnostetaan Virkkalassa sijaitseva Petter Forsströmin puisto. Lohjan nuorisotyön järjestämä lasten ja nuorten kuukausi kääntää katseet historiasta tulevaan.

–Lapsia ja nuoria pyydetään piirtämään kuvia tulevaisuuden Lohjasta ja kuvista tehdään näyttely Lohjan pääkirjastoon, Annanolli kertoo.

Myös nuoriso- ja moottoripajoilla on luvassa juhlavuoden ohjelmaa, ja Länsi-Uudenmaan musiikkiopisto suunnittelee pop up -bändikiertuetta ympäri Lohjaa. Lohjan Museon pitää näyttelyn siitä, miten aikoinaan on viestitty ja maanmittarit oman kartta- ja maanmittausaiheisen näyttelynsä. Kaupunginorkesteri puolestaan aikoo pitää kartanokonserttikiertueen. Myös paikallisissa teattereissa on luvassa juhlavuoteen liittyviä esityksiä.

–Tarkoitus on, että juhlavuoden tapahtumia järjestetään muuallakin kuin Lohjan keskustan alueella, Annanolli sanoo.

Hän kertoo, että lohjalaiset yritykset ja yhdistykset ovat lähteneet innokkaasti mukaan juhlavuoden suunnitteluun. Luvassa on mm. kahviloiden valmistamia Lohja700-leivoksia. Myös järvi ja omena on totta kai huomioitu. Ne näkyvät niin leivoksissa, omenamehuna kuin järviaktiviteetteinakin.

Myös kuntalaisia on aktivoitu Lohja700-ideakilpailulla, johon tuli yhteensä 84 ehdotusta. Niiden joukosta jatkosuunnitteluunvalittiin neljä: Lohja700-somekampanja ja 700 lohjalaisen esittely, historiaan ja keskiaikaiseen elämään keskittyvä teemaopastus Lohjan Pyhän Laurin kirkossa, seinämaalausten esittelykierros Pyhän Laurin kirkossa ja näyttely muodin kehityksestä 100 vuoden aikana.

700-vuotiasta Lohjaa juhlitaan ympäri vuoden mm. historian ja kulttuuritapahtumien merkeissä. Myös omenat ja järvi ovat totta kai osa juhlavuotta.

Pääjuhlassa kulkue ja musiikkia

Ensi kesänä järjestettävä pääjuhla on ulkoilmatapahtuma, jossa esiintyy niin lohjalaistaustaisia kuin paikallisiakin esiintyjiä. Osana pääjuhlaa nähdään mm. keskiaikainen kulkue 11.8. Myös 100 vuotta sitten vietetyissä Lohjan 600-vuotisjuhlissa nähtiin kulkue. Paikalla ovat mm. Espoon hiippakunnan piispa Kaisamari Hintikka sekä ministeritason puhuja.

Lauantaina 12.8. Aurlahden rannassa järjestetään koko kansan juhla, jossa Lohjan kaupunginorkesterin muusikoiden kanssa esiintyvät Juha Lehti, Antti Ketonen ja Elias Kaskinen. Sir Elwoodin hiljaiset värit -yhtyeestä tuttu Juha Lehti on asunut pitkään Lohjalla. Ketosella ja Kaskisella puolestaan on lohjalainen tausta. Pääjuhlan pääesiintyjänä nähdään niin ikään lohjalaistaustainen laulaja Sanni. Luvassa on myös paikallisen Safetybox-bändin musisointia sekä lapsikuoron ja Akroteam Lohjan esiintymisen. Musiikkia on luvassa jo matkalla Aurlahteen, sillä Länsi-Uudenmaan musiikkiopisto viihdyttää koivukujaa pitkin kulkevia ihmisiä pop up -esityksillä.

Pääjuhla on kaikille avoin ja maksuton tapahtuma.

Lohjalaisten tarinat talteen

Juhlavuoden eri toiminnot on tarkoitus kerätä sekä kaupungin tapahtumasivulle että omalle verkkosivulleen.

–Siitä tulee monitahoinen alusta, jossa kerrotaan Lohjan tarinaa. Eri-ikäiset ja eritaustaiset pääsevät kertomaan heille tärkeistä asioista Lohjalla, Annanolli sanoo.

Hänellä on jo tiedossaan lohjalaisia, jotka haluavat jakaa tarinansa. Joukossa ovat mm. sotaveteraanin, nuorisotyöntekijän, yrittäjän ja monen muun tarinat.

–Kaikki ihmiset ovat erilaisia. Tämä on kiva tapa tutustua lohjalaisiin.

Tarinat toteutetaan parin minuutin videoina, jotka julkaistaan sosiaalisessa mediassa. Jos haluaa kertoa oman tarinansa, voi olla yhteydessä Annanolliin. Kun hän on keskustellut ihmisten kanssa, esille on noussut kotiseudun tärkeys.

–Juuria kaivataan etenkin tässä maailman menossa. Paikkaa, jossa on hyvä olla ja jossa juuret ovat. Samalla juhlimmekin myös sitä, että meillä on hyvä kotiseutu. Tuntuu, että ihmiset kaipaavat yhteisöllisyyttä ja osallisuutta.

Juhlavuoden pääjuhla järjestetään ensi kesänä. Osa sitä on Aurlahdessa pidettävä, kaikille avoin juhla, jossa kuullaan niin paikallisia kuin lohjalaistaustaisiakin esiintyjiä. Kuva parin vuoden takaa Elastisen keikalta Aurlahtipäivästä.

Juhlavuoden logo yrityksille ja palveluntuottajille

Lohja700-juhlatyöryhmä käsitteli edellisessä kokouksessaan 31.10. paikallisilta toimijoilta saapuneita anomuksia Lohja700-juhlavuoden logon käyttöoikeuteen liittyen. Työryhmä on päättänyt myöntää logon käyttöoikeuden seuraaville yrityksille: Vaahterateatteri (kesän 2023 näytelmä), Teatteri Aploodi (Teatterifestivaalit 2023), Tytyrin Trekooli Oy, Lohjan Pallo ry, Coffee Box (omenanmakuinen kuplatee), KühlTuli Productions ry (Tyynelä Galleryn kesänäyttely ja lohjalaisten nuorten kanssa toteuttava yhteisötaideteos), Anne-Mari Vainio, Pauliina Kallio ja Pia Sävelkoski trio (konserttisarja), Hilman Herkku (omenamehu ja omenalimppu), Virkkalan Kulttuurin Ystävät-Virkby Kulturvänner ry (yhdistyksen juhlavuoden tapahtumat), sopraano Heidi Laakso ja pianisti Kaj Ekman (Omenankukat -konsertti).

Tällä hetkellä mukana on yhteensä 35 yrittäjää ja palveluntuottajaa, joille on myönnetty juhlavuoden logon käyttöoikeus. Yritykset ja palveluntuottajat voivat edelleen hakea logon käyttöoikeutta omalle tuotteelleen tai palvelulleen. Tuoteideat osoitetaan sähköpostitse kulttuuri- ja vapaa-aikajohtaja Merja Lonkaiselle merja.lonkainen@lohja.fi. Tuotteet voivat olla elintarvikkeita, esineitä tai palveluita. Erityisesti toivotaan juhlavuoteen ja paikkakunnan imagoon sopivia, paikallisia tuotteita. Lohja700-työryhmä käsittelee jokaisessa kokouksessaan kokoukseen mennessä saapuneet uudet anomukset.

SMS