Lohjalaiset pelastivat viime vuonna 25 000 kiloa ruokaa ja kuluttajatuotteita hävikiltä. Samalla säästyi 22 000 kiloa hiilidioksidia, mikä vastaa 2,7 miljoonan matkapuhelinlatauksen päästöjä.

Hävikkiruokaa ja -tuotteita verkossa myyvän Matsmartin lohjalaisasiakkaat pelastivat viime vuonna jo 25 000 kiloa ruokaa ja kuluttajatuotteita hävikiltä, mikä merkitsee 31 prosentin kasvua edellisvuoteen.

Eniten hävikkiä vähennettiin Helsingissä (225 000 kg), Espoossa (91 000 kg), Vantaalla (63 000), Oulussa (49 000 kg) ja Kuopiossa (46 000 kg). Lohja löytyy sijalta 14 eniten ruokahävikkiä torjuneiden ja hiilidioksidipäästöjä säästäneiden kaupunkien listalla.
–Arjessa ruoan pelastaminen on yksi helpoimmista tavoista vaikuttaa ympäristöön – ja samalla hyvä keino säästää rahaa. Olemme iloisia, että lohjalaiset ovat jälleen lisänneet hävikkituotteiden pelastamista viime vuonna, kertoo Matsmartin maajohtaja Michaela Böckelman.

Pelastettujen tuotteiden määrästä voidaan nyt myös laskea, millainen ympäristövaikutus saatiin aikaiseksi. Lohjalaiset Matsmartin asiakkaat säästivät pelkästään viime vuonna 22 000 CO2-ekvivalenttikiloa, mikä vastaa 2,7 miljoonaa matkapuhelimen latauskertaa.

Yksi tilaus Matsmartilta painaa keskimäärin 9,3 kiloa ja säästää 8,8 CO2-ekvivalenttikiloa. Perinteisistä ruokakaupoista tehtyjen ostosten hiilijalanjälkeä on myös laskettu viime vuosina, ja keskimäärin 10 kg ostosten arvioidaan aiheuttavan noin 20 kilon hiilipäästöt.

–Jokainen tilaus hävikkikaupasta on itse asiassa hiilinegatiivinen, sillä vastaavia tuotteita ei ole tarve valmistaa. Koska lähes jokainen meistä käy myös tavallisessa ruokakaupassa ostoksilla, tai tilaa ruokaa kotiinkuljetuksella sieltä, on hävikkiruoan pelastaminen hyvä tapa kompensoida perinteisen kaupassa käynnin hiilijalanjälkeä, jatkaa Böckelman.

Matsmart on 2014 perustettu kestävän kehityksen verkkokauppa. Se myy tuotteita, jotka muutoin voisivat päätyä hävikkiin monesta eri syystä, kuten sesonkivaihteluiden, ylituotannon, pakkausten vaihtumisen tai lyhyiden parasta ennen -päiväysten takia. Matsmart on Pohjoismaiden suurin hävikkiverkkokauppa. Suomeen se rantautui kesäkuussa 2017. Tuotteita myydään alennetuin hinnoin verkkokaupassa kaikkialle Suomeen, Ruotsiin, Tanskaan ja Saksaan.