Tänään: 17.07.2024

Toimittaja

Lohjalaiskeksijä kehitti näppärän lisälaitteen kyynärsauvoihin

apuvälineet, hyvinvointiteknologia

Kun lohjalainen Mikael Järvenkylä joutui itse käyttämään kyynärsauvoja, alkoi tuotekehittäjän erikoisammattitutkinnon omaavan miehen päässä kehittyä idea sauvoihin liitettävästä lisälaitteesta. Vaikka kyynärsauvoja ei olisi itse käyttänyt, moni meistä on nähnyt, kuinka tarkkaa puuhaa niiden asettelu esimerkiksi seinää vasten on, kun kädet tarvittaisiin vapaiksi vaikkapa kassalla asiointia varten. Tarkan asetteluprosessin jälkeenkin lopputulos voi olla se, että kohta sauvat rämähtävät lattialle komean kolinan saattelemina. Sieltä niitä voikin sitten olla vaikeampi saada takaisin pystyyn, jos jalat eivät ole huippukunnossa eikä selkä taivu notkeaan kumarrukseen. Tähän ongelmaan Järvenkylä kehitti ratkaisun.

–Kaivinkone ajoi jalkani yli joulukuussa 2017. Se oli pysäyttävä hetki. Makasin ensin 2,5 kuukautta sängyssä jalka pystyssä ja liikkumiseen tarvitsin kyynärsauvoja.

Pian hän havaitsi kyynärsauvojen ongelmallisen puolen.

–Tammikuussa 2018 idea lisälaitteesta alkoi syntyä, kun huomasin tämän ongelman. Melkein järjestäen toinen tai molemmat sauvat kaatuivat kumoon, kun esimerkiksi tiskasin. Tällainen hankaluus harmitti.

Paljastui, ettei Järvenkylä ollut suinkaan yksin hankalien sauvojensa kanssa.

–Kun kävin ortopedi Juha Nevalaisen vastaanotolla, laitoin sauvat seinää vasten ja istuin alas. Sauvat kaatuivat saman tien. Juttelimme hänen kanssaan siitä, että tämä on iso ongelma. Kun sauvat kaatuvat, kaatuu huonosti liikkuva ihminenkin helposti yrittäessään saada sauvat ylös lattialta, Järvenkylä toteaa.

Helsingin Keksijöihin toistakymmentä vuotta kuulunut mies ei jäänyt tuskailemaan ongelmansa kanssa, vaan keksi siihen ratkaisun.

–Asia jäi mietityttämään. Meni joitakin viikkoja, kunnes yhtenä päivänä lamppu syttyi. Ajattelin, että kokeilenpa tehdä apuvälineen, jolla sauvat pysyvät pystyssä. Minulla oli kotona tarvikkeet, joista tein ensimmäisen version, Järvenkylä kertoo.

Muutama versio myöhemmin valmiina oli Drop not -lisälaite. Kyseessä on niskan taakse asetettava nahkavyön kaltainen hihna, johon sauvat saa kiinni. Kun sauvat ovat kiinni lisälaitteessa, niistä voi asioinnin ajaksi päästää turvallisesti irti, ja sauvat jäävät roikkumaan käden ulottuville.

Järvenkylä kertoo, että lisälaitteelle löytyi yllättävän helposti valmistaja ja niin alkoi yhteistyö lohjalaisen Nahka-Arzin kanssa. Lisälaitteen myyntikin on jo aloitettu ja tällä hetkellä Drop not -lisälaitteen voi ostaa Tuulentuvasta tai Nahka-Arzin verkkokaupasta. Tuulentuvassa laitteeseen voi myös tutustua paikan päällä. Järvenkylä on valmis tulemaan itse paikan päälle ohjaamaan lisälaitteen käytössä, jos se on tarpeen. Tavoitteena on, että lisälaite tulisi Suomessa laajemminkin ihmisten tietoisuuteen ja käyttöön. Sama lisälaite sopii sekä yhden että kahden kyynärsauvan käyttäjille.

Drop not -lisälaitteen avulla kyynärsauvat pysyvät helposti käden ulottuvilla esimerkiksi tiskaamisen ajan.

Toimiva apuväline

Järvenkylä kertoo, että lisälaitetta kokeilleilta saatu palaute on ollut hyvää.

–Ihmiset ovat pitäneet tätä hyvänä, toimivana ja näppäränä lisälaitteena.

Myös ortopedi Nevalaisen on tutustunut hänen ja Järvenkylän keskustelun pohjalta syntyneeseen apuvälineeseen.

–Lääkärin vastaanotolla huomaa usein apuvälineiden käyttäjän vaikeudet terveille suunnitellussa elinympäristössä. Kyynärsauvat kaatuvat helposti, koska niille ei ole yleensä luontevaa säilytyspaikkaa vastaanottohuoneissa. Asioitaessa tiskeillä tarvitaan molempia käsiä ja sauvoille ei ole sielläkään yleensä suunniteltu luontevaa säilytyspaikkaa. Ongelma yleistyy väestön vanhetessa ja silti hoitaessa itsenäisesti asioitaan, tätä itsenäisyyttähän on kaikin keinoin kannustettava ja tuettava. Sauvojen käyttö odottaa melkein kaikkia meitä jossain vaiheessa elämää, Nevalainen sanoo.

–Järvenkylän kehittämä kyynärsauvojen lisälaite todennäköisesti tekee nämä sauvojen kaatumiset harvinaisemmiksi. Hienoa on, että laitteen käyttöohjeissa on huomioitu sauvojen asettelu autoon menossa, ne voivat olla huomattava riskitekijä väärässä paikassa turvatyynyn lauetessa, hän jatkaa.

Lisälaitteen kehittämisellä on ollut Järvenkylälle suuri merkitys.

–Olen saanut tehdä jotain hyödyllistä. Toipilaana ja siten toimettomana oleminen turhauttaa minua raskaasti. En millään haluaisi jäädä yhteiskunnan elätiksi, joten koetan nyt työllistää tällä keksinnöllä itse itseni, hän kertoo.

–Olen myös halunnut lapsesta saakka tehdä hyvää muille ja koen, että tämä lisälaite on tarpeellinen apu ihmisille, jotka käyttävät kyynärsauvoja.

Ideointi ei lopu, sillä testikäytössä on myös Drop not -lisälaitteeseen kiinnitettävä apuväline, johon ostoskorin saisi kiinni.

Drop not -lisälaitteella on CE-merkintä, Fimean rekisteröinti ja EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus. Lisälaitteen käyttöohjeet löytyvät verkkokaupasta sekä suomeksi että ruotsiksi.

SMS

Drop not -lisälaite on niskan taakse asetettava nahkavyön kaltainen hihna, johon kyynärsauvat saa kiinni.
Drop not -tuotteen 3D-mallinnus.