Lohjalla on todettu joukkoaltistumisia joukkueurheilussa. Altistumiset koronavirukselle ovat tapahtuneet HaKi 08 -joukkueen harjoituksessa 20.10.2020. Yhteensä altistuneita on 34 pelaajaa ja 9 toimihenkilöä. Altistumiset eivät liity aiemmin viime viikolla tiedotettuun altistumiseen joukkueurheilussa.

Lohjan kaupunki on saanut joukkueenjohtajalta kaikkien nimet ja yhteystiedot. Pelaajia ja toimihenkilöitä on Lohjan lisäksi Vihdistä, Kirkkonummelta ja Espoosta. Altistuneet henkilöt asetetaan kotikaranteeniin kunkin kunnan tartuntataudeista vastaavan lääkärin määräyksestä. Yhteensä karanteeniin asetetaan siis 43 henkilöä.

Tapauksen tartuntaketjut jäljitetään huolella, jotta uusia tartuntoja saadaan ehkäistyä mahdollisimman tehokkaasti. Karanteenin aikana tulee huolehtia hyvän käsi- ja yskimishygienian toteutumisesta. Myös lähikontakteja tulee välttää. Lisäksi kaikkien altistuneiden on seurattava korostetusti infektio-oireita. Koronavirustartunnan oireita ovat esimerkiksi lämpöily, kuume, yskä, päänsärky, lihaskipu, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus, haju- tai makuaistin menetys, pahoinvointi, ripuli ja poikkeava väsymys.

Oireisena ei tule lähteä kodin ulkopuolelle kouluun, työpaikalle ja harrastuksiin. Tartuntojen leviämisen estämiseksi tulee noudattaa hyvää käsi- ja yskimishygieniaa ja turvavälejä, ja jos turvavälien pitäminen ei onnistu, käyttää kasvomaskia.

Jos epäilet saaneesi tartunnan, ota yhteys terveydenhuoltoon, virka-aikana omalle terveysasemalle 044 369 2901, muuna aikana palvelee päivystysapu p. 116117. Lisäksi voi tehdä sähköisen oirearvion koronavirusoirearvion ja varata ajan koronavirusnäytteenottoon osoitteessa www.koronabotti.hus.fi. On tärkeää, että kaikki koronavirusepäilyt tutkitaan laboratoriotestillä. Jos sinulla todetaan koronavirusinfektio, on tärkeää selvittää, mistä olet saanut tartunnan ja ketkä ovat mahdollisesti saaneet sinulta tartunnan. Tätä jäljitystyötä tehdään jatkotartuntojen tunnistamiseksi ja epidemian leviämisen estämiseksi.