Vuoden 2021 alussa Lohjalla alkoi uusi kotitarveviljelyyn keskittyvä hanke, jossa tutustutaan siihen, miten puutarhan herkkuja voi kasvattaa, jatkojalostaa ja säilöä itse. Kotitarveviljelyn kehittäminen Lohjan alueella -hanke on kaikkia niitä varten, joita kiinnostavat puutarhanhoito, lavaviljely, parvekepuutarha tai vaikkapa yrttien kasvatus. Mukaan mahtuu, oli osallistuja sitten kokenut viherpeukalo tai henkilö, jonka peukalo sijaitsee ainakin vielä toistaiseksi keskellä kämmentä. Hanke keskittyy nimenomaan viljeltyihin kasveihin, mutta keittiössä hyödynnetään myös puutarhan villiyrttejä.

Kotitarvetuotantoon tarvittavien tietojen ja taitojen aktivointi, ylläpitäminen ja edistäminen lisäävät kansalaisten omaehtoista ruokaturvaa. Hankkeessa pyritään lisäämään kuluttajien tietoa kotitarveviljelyn erilaisista mahdollisuuksista, neuvotaan viljelyn aloittamisessa, lajikevalinnoissa, ravinteiden kierrätyksessä, saatavan sadon käsittelyssä ja säilönnässä sekä kannustetaan kasvisten monipuoliseen käyttöön. Hankkeella halutaan tuoda esille myös ravitsemuksellinen puoli.

Oma kasvimaa on ihanteellinen paikka viljelyksille, mutta pienemmässä mittakaavassa satoa voi tuottaa vaikkapa parvekelaatikossa. (Kuva: Suvi Malin)

Kiinnostus ruoan alkuperää kohtaan on kasvanut

Ruoka-asiantuntija Suvi Malin (Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset/ ProAgria Etelä-Suomi) kertoo, että ihmisten kiinnostus kotitarveviljelyyn on lisääntynyt merkittävästi viime vuosina ja ruokaa halutaan kasvattaa myös itse.

–Ihmisiä kiinnostaa, mistä ruoka tulee. Myös ekologisuus ja eettisyys ovat tätä päivää. Mitä lähempää ruoka tulee, sitä helpompaa on jäljittää ruoan alkuperä. Kun itse kasvattaa ja käyttää raaka-aineet ruoanlaittoon, on kierto mahdollisimman lyhyt. Kotitarveviljely tukee tätä ajatusta, Malin sanoo.

Nostetut sipulit. (Kuva: Jenni Kunnaala)

Viljellä voi monella tapaa. Kotitarveviljely onnistuukin niin kaupungissa kuin maaseudullakin. Pientä vihreää voi kasvattaa jopa keittiössä, muualla sisätiloissa tai kerrostalon parvekkeella tai katolla. Pihalle voi rajata tilan kaupunkikasvimaalle tai hedelmätarhalle. Siirtolapuutarhat ja palstaviljelmät ovat vuosikymmeniä vanha perinne, joka yhdistää hyötykasveja harrastavat sukupolvet tehokkaasti.

–Osalla on isot puutarhat ja pihaa halutaan hyödyntää ruoan kasvatukseen, mutta ymmärretään myös, että pienikin palsta tai jopa parveke voi tuottaa mm. yrttejä ja pieniä määriä kasviksia. Aina puutarhaharrastukseen ei tarvita suurta alaa, Malin sanoo.

–Kaikkein helpoimmin alkuun pääsee vaikka omassa keittiössä. Voi hankkia yrtin siemeniä ja multaa ja kasvattaa niitä koti-ikkunalla tai esimerkiksi parvekkeella. Myös kaupasta ostetun valmiin yrtin voi istuttaa multaan, jolloin se tuottaa satoa pidempään, Malin vinkkaa.

–Jos ei omista omaa puutarhaa, niin kaupungilla on myös vuokrattavana viljelypalstoja, jossa voi kokeilla erilaisia kasveja. Lisäksi esimerkiksi taloyhtiöillä ja kylätaloilla on erilaisia yhteisöllisiä puutarhoja.

Malin kertoo, että korona-aika on lisännyt ihmisten vapaa-aikaa ja ”kotoilua”, mikä näkyy osaltaan myös puutarhainnostuksessa. Esimerkiksi oman äidin tai isoäidin oppeja kotitarveviljelystä halutaan ottaa käyttöön ja soveltaa tähän päivään.

Viljelyn lisäksi perehdytään myös sadon hyödyntämiseen. (Kuva: Suvi Malin)

Kotitarveviljely tukee luonnonmonimuotoisuutta

Kotitarveviljely tuo itse viljeltyjä herkkuja viljelijänsä ruokapöytään, mutta lisää samalla myös luonnon monimuotoisuutta niin kaupunki kuin maaseutualueilla. Monimuotoisessa ympäristössä viihtyy laaja eliöstö; monipuolinen kasvisto, hyönteiset, perhoset ja pölyttäjät. Malin kertoo pari esimerkkiä.

–On tärkeää, että puutarhoissa on monipuolisia hyötykasveja ja kukkia, jotta erilaiset pölyttäjät ja hyönteiset viihtyvät. Moni kasvi ei tuottaisi satoa, jos pölyttäjiä ei olisi. Kotitarveviljelyssä voidaan myös suosia erilaisia maatiaislajikkeita, jolloin kasvien perimä on monipuolisempaa. Monipuoliset ja rehevät puutarhat, kasvilavat ja kasvimaat tarjoavat suojaa myös pienille eläimille, kuten siileille, jäniksille ja myyrille. Ne eivät ole välttämättä toivottuja vieraita harrastelijan silmissä, mutta kuitenkin osa luonnon monimuotoisuutta.

Taimet kasvihuoneessa. (Kuva: Jenni Kunnaala)

Hankkeesta innostusta kotitarveviljelyyn

Hanketta toteutetaan koko Lohjan alueella mm. asiantuntijaluentojen ja opintomatkojen puitteissa. Talkoopäiviä viljelypalstoilla on suunnitteilla eri vuodenaikoina. Toiminta tulee tapahtumaan niin etäyhteyksin kuin läsnä puutarhoissakin sen mukaan, miten koronatilanne sallii.

–Aloitamme keväällä pitämällä etänä infoja eri kasvatusvaiheista. Kesällä pyritään pitämään myös erilaisia live-tapahtumia, jotta päästään näkemään, kokemaan ja oppimaan aitoja asioita paikan päällä puutarhoissa, kaupunkipalstoilla ja kylätaloilla sekä jatkojalostusta keittiöissä. Kasvien käyttö ja säilöntä ovat myös tärkeä osa hanketta, Malin kertoo.

Viljelytaitojen kartuttamisen lisäksi tavoitteena on auttaa paikallisia puutarha-alan harrastajia ja asiasta kiinnostuneita löytämään toisensa. Harrastajat voivat jakaa vinkkejä toisilleen, ja samalla yhteisöllisyyskin lisääntyy.

–Saadaan samasta asiasta kiinnostuneet henkilöt ja yhdistykset/yhteisöt saman asian äärelle, Malin tiivistää.

Korona-aika luo omat haasteensa hankkeen toteutukselle, mutta voi toisaalta myös helpottaa osallistumista.

–Viime vuonna erilaiset etäyhteydet ovat tulleet tutuiksi. Uskoisin, että ne voivat osaltaan jopa helpottaa osallistumista eri tapahtumiin ja myös Lohjan ulkopuoliset henkilöt voivat helposti ottaa osaa verkon kautta tapahtuviin tilaisuuksiin. Keväällä ja kesällä toivottavasti pystytään toimimaan ulkona luonnossa ja puutarhoilla melko väljästi ja näin koronaturvallisuutta noudattaen.

Hankkeessa käsitellään kotitarveviljelyä lajikevalinnoista sadon käsittelyyn ja säilömiseen. (Kuva: Suvi Malin)

Malin kertoo, että kotitarveviljely on tarkoitus nostaa esille myös Lohjan asuntomessuilla, joten aihe tulee tutuksi messuvieraillekin.

–Yhteistyöstä on puhuttu alustavasti. Esimerkiksi alueen tulevia asukkaita voitaisiin opastaa lavapuutarhan saloihin, Malin sanoo.

Kotitarveviljelyn kehittäminen Lohjan alueella -hanketta toteuttaa ProAgria Etelä-Suomi/ Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset ja rahoittaa Maaseuturahasto Leader YkkösAkseli. Hanke päättyy syksyllä 2022. Vastaavanlainen hanke on parhaillaan käynnissä myös Salossa. Maa- ja kotitalousnaisilla on menossa myös valtakunnallinen Pieni pala maaseutua -kampanja, jossa  kannustetaa ja opastetaa tekemään konkreettisia ympäristötekoja luonnon monimuotoisuuden lisäämiseksi ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

SMS