Yksi Suomen hyvin uniikeista matkailukohteista, Tytyri Elämyskaivos uudistuu ja matkailukohdetta operoiva Lohjan matkailu valjastaa kehitykseen alueen matkailutoimijat. Uusi konsepti pyritään avaamaan heinäkuussa

Tytyri Elämyskaivos on ympärivuotinen matkailukohde Lohjalla, noin 30 minuutin ajomatkan päässä Helsingistä. Vanha kalkkikivikaivos on toiminut museona ja taidenäyttelyiden sekä yritystapahtumien areenana. Kaivos uudistuu kevään 2023 aikana, jolloin Tytyrin kokous- ja juhlatilapuitteita uudistetaan, taidenäyttelyaluetta kehitetään ja museoaluetta monipuolistetaan. Kesälle 2023 näiden rinnalle Tytyriin pyritään avaamaan myös aivan uusi lapsiperheille suunnattu kokonaisuus.

Uudistus tehdään yhteistyössä Lohjan Oppaat ry:n kanssa ja kuunnellen paikallisia matkailutoimijoita.

-Parhaat ideat harvoin asuvat yhdessä päässä ja olisi hassua olla hyödyntämättä sitä valtavaa tietoa ja osaamista, joka alueen toimijoilla jo on. Mielestäni on myös luontevaa, että esimerkiksi kaivoksen toiminnassa vahvasti mukana olevat kohdeoppaat pääsevät itse mukaan sen kehittämiseen,sanoo Lohjan kaupungin matkailupäällikkö Jarkko Koskenmäki.

Osallistavalla mallilla tavoitellaan toiminnallisesti laadukkaampaa toteutusta. Matkailupäällikön rooliksi jää osallistavassa mallissa projektin ja ideoinnin johto sekä resurssien hallinta.

Lohjan Oppaat Ry on aktiivisesti mukana kehittämisessä, mutta toivotamme mielellämme tervetulleeksi kaikki halukkaat mukaan kehittämään tätä uniikkia matkailukohdetta.

Parhaat ideat jalostuvat nopeasti upeiksi, kun näkökulmia on useita.

Esittelemme projektia tarkemmin ja kuulemme laajasti matkailutoimijoita Lohjan matkailun järjestämässä matkailutoimijoille suunnatussa tilaisuudessa loppukuusta. Haastavaa tässä on tällä hetkellä aikataulu, joka on vähintäänkin kunnianhimoinen, jotta kesällä meillä olisi jo jotain konkreettista, Koskenmäki kertoo kehityksessä mukana oleviin toimijoihin liittyen.

-Ideoinnissa on hyvä pitää jalat maassa sekä konkretia, resurssit ja asiakas mielessä, kiteyttää Koskenmäki.

Idea ei ole uusi, sillä Lohjalla on tänä keväänä kokeiltu myös osallistavaa budjetointia hyvin kokemuksin. Osallistava malli tulee olemaan jatkossa arkinen osa myös Tytyrin päivittäistoimintaa, sillä suunnitelmiin kuuluu, että uudistuvaan elämyskaivokseen varataan tilaa myös taideyhteistyölle ja sen kehittämiselle.

– Lohja on vahva kulttuurin ja taiteen kaupunki, jota haluamme edelleen vahvistaa tarjoamalla

veloituksettoman näyttelytilan kautta taiteilijoille mahdollisuuden tuoda teoksiaan esille. Tämä toteutetaan avaamalla taiteilijoille avoin näyttelyhaku Tytyrin varsin ainutlaatuiseen miljööseen, kertoo Koskenmäki.

Avoimen näyttelyhaun on tarkoitus avautua toukokuussa.

Lohjan kaupunki saattaa tulevaisuudessa hyödyntää osallistavaa malliamatkailun kehittämiseen myös muissa alueen matkailukohteissa.

– Matkailu koskettaa laajasti sekä kaupunkilaisia, että alueen yrityksiä. Jotta sidosryhmien lähestymiskulmat tulisivat hyvin huomioiduksi niin on luontevaa, että he ovat mukana myös tulevaisuudessa matkailun kehittämisessä, Koskenmäki toteaa.