Tällä viikolla Lohjalla on todettu ensimmäinen koronatartunta kuukauteen. Terveydenhuolto on tavoittanut altistuneet henkilöt, jotka määrätään karanteeniin. Karanteeni kestää 14 vrk altistumispäivästä.

Kuntalaisia muistutetaan huolehtimaan hyvän käsi- ja yskimishygienian toteutumisesta, turvaväleistä sekä maskin käytöstä suositusten mukaisesti. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on antanut 24.9.2020 päivitetyn suosituksen maskien käytöstä. Koronaepidemian kiihtymis- ja leviämisvaiheessa suositellaan joukkoliikenteen lisäksi maskien käyttöä laajemmin. Koronaepidemian kiihtymisvaiheeksi määritellään tilanne, jossa alueellinen ilmaantuvuus on noin 10–25 tapausta per 100 000 asukasta per 14 vuorokautta.  Leviämisvaiheessa koronavirustartunnat leviävät alueellisesti tai laajemmin. Taudin ilmaantuvuus on noin 18–50 tapausta per 100 000 asukasta per 14 vuorokautta.

Lohjalla ei olla tässä vaiheessa. Uudenmaan tilanne pääkaupunkiseudulla on kuitenkin huolestuttavampi. Tämän johdosta suositellaan maskien käyttöä julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää. Lisäksi suositellaan, ettei yli 20 hengen yksityistilaisuuksia järjestettäisi. Lohjan kaupungin tartuntatautiyksikkö seuraa tilanteen kehittymistä ja yhdessä pandemiajohtoryhmän kanssa määrittelee ajankohdan, jolloin kiihtymis- tai leviämisvaiheen suositusten käyttöä laajennetaan.

Jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan, voit varata ajan itsellesi koronatestiin Koronabotti-nettipalvelusta osoitteesta: https://koronabotti.hus.fi/. Koronavirustestiin HUSin alueella pääsee edelleen myös soittamalla oman kunnan ohjeiden mukaisesti koronaneuvontapuhelimeen, terveysasemalle, Päivystysapuun tai Omaolo-palvelun kautta. Muistathan pysyä maltillisesti kotona testituloksia odottaessasi.

Kuntalaisen on mahdollista myös ladata älypuhelimeen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuottama Koronavilkku -sovellus, jonka avulla saa tiedon, jos on sovelluksen arvion mukaan altistunut koronavirukselle. Sovelluksen voi ladata omaan puhelimeen sovelluskaupasta.

Kuntalaisia muistutetaan huolehtimaan hyvän käsi- ja yskimishygienian toteutumisesta, turvaväleistä sekä maskin käytöstä suositusten mukaisesti.