Lohjalla mökkimarkkinasta odotetaan vilkasta. Viime vuonna tällä markkinalla tehtiin Etuoven tilastojen mukaan 84 mökkikauppaa. Kiinnostusta on erityisesti kohteisiin, joissa on sähköt ja juokseva vesi ja
tietysti se kaunis näkymä rannasta. Hintataso Lohjalla on yleisesti noin 135 000 euron molemmin puolin, myyntipäällikkö Jukka Hillner SKV Kiinteistönvälityksestä kertoo.

SKV Kiinteistönvälityksen perinteisen Mökkibarometrin mukaan tulevan kevään ja kesän mökkikauppa tulee kauppamääriltään ja hinnoiltaan noudattelemaan Suomessa viime vuoden lukuja. Hyväkuntoiset mökit omalla rannalla ja sähköllä ovat edelleen kysytyimpiä, varsinkin jos liikenneyhteydet ovat hyvät ja hinta kohdillaan. Vaikein saada kaupaksi on huonokuntoinen kuivan maan mökki, jossa liikenneyhteydet ovat huonot. SKV:n välittäjien mukaan nuorempi mökkisukupolvi arvostaa myös hyvää varustelutasoa ja talviasuttavuutta.

Mökki halutaan ostaa entistä lähempää omaa kotia

Vuoden aikana Suomessa tehdään lähemmäs 5 000 mökkikauppaa*. Polarisaatiota eli asuntokaupan maantieteellistä eriytymistä on näkyvissä myös mökkikaupassa, sillä nykypäivän mökkeilijä haluaa, että mökille pääsee kotoa nopeasti ja helposti. Vuonna 2018 mökkikauppojen pääpaino kohdistuikin isojen keskusten lähistölle Varsinais-Suomeen (11 %), Pirkanmaalle (10 %), Etelä-Savoon (10 %) ja Uudellemaalle (8 %). Isot vesistöt ja niiden ranta-alueet houkuttavat edelleen. Vuonna 2018 73 % mökkikaupoista tehtiinkin rantakohteista ja sama kehitys jatkunee tänäkin vuonna.

Mökkikauppamäärien kehitys on ollut positiivista Suomessa viime vuosina. Koko Suomen alueella mökkikauppamäärien vuosikasvu on ollut noin +4 % vuosien 2014–2018 aikana. Voimakkainta mökkikaupan kasvu oli viime vuonna Kymenlaaksossa (+19 %), Satakunnassa (+14 %), Pohjois-Savossa
(+13 %), Keski-Suomessa (+11 %) sekä Etelä-Savossa (+10 %). Sen sijaan Etelä-Pohjanmaalla (-15 %), Varsinaissuomessa (-7 %) ja Keski-Pohjanmaalla (-3 %) mökkikauppojen määrät olivat vuonna 2018 laskussa edeltävään vuoteen verrattuna.

Mökkien hinnoissa vaihtelua – korkeimmat hinnat Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Päijät- Hämeessä

Mökkien hinnat vaihtelevat suuresti mökin sijainnin, koon ja varustelun mukaan. Vaihtelua nähdään paljon myös alueiden välillä. Myyntihinnat ovat korkeimmat Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Päijät-Hämeessä, missä keskiarvohinnat vaihtelevat 115 000 euron ja 145 000 euron välillä. Edullisimmin mökin löytää viime vuotisten toteumahintojen mukaan Kainuusta ja Lapista, missä mökki maksaa keskimäärin noin 60 000 euroa.
Koko Suomen alueella mökkien keskiarvohinnat ovat viimeisen viiden vuoden aikana laskeneet maltillisesti, noin 1,2 % vuodessa. Vuonna 2018 hinnat nousivat Keski-Suomessa, Satakunnassa, Varsinais-Suomessa, Kanta-Hämeessä, Keskipohjanmaalla, Lapissa, Pohjois-Savossa sekä Etelä- ja
Pohjois-Karjalassa. Hinnat laskivat eniten Kainuussa, Päijät-Hämeessä ja Pohjanmaalla.