Jo monen kuukauden ajan on puhuttu siitä, että etenkin ensi talven energiatilanne voi olla haastava. On puhuttu jopa mahdollisista sähkökatkoista sähkön riittävyyden takaamiseksi. Parin tunnin sähkökatkoilla haastavaa tilannetta voitaisiin tasapainottaa.

Myös Lohjalla on tehty toimia haastavaan energiatilanteeseen varautumiseksi. Tarkoituksena on hillitä kuluja, edesauttaa energian riittävyyttä ja välttää sähkökatkoja. Kaupunki onkin tehostanut toimiaan energiansäästön vauhdittamiseksi.

Kaupungilta kerrotaan, että muutoksia ja toimenpiteitä on tehty kaikissa tulosyksiköissä, kuten liikuntatoimessa, kaupunkihallinnossa, kaupungin kiinteistöissä, tie- ja valaistusverkostossa sekä kouluissa ja päiväkodeissa. Toimintatapojen muutosten lisäksi energiatehokkuutta parantavia investointeja on nopeutettu ja niiden määrää lisätty. Kaupungin koko henkilökuntaa ja erityisesti kiinteistöhuollon henkilöstöä on ohjeistettu kiinteistöjen mahdollisimman energiatehokkaaseen käyttöön.

Kaupungin säästötoimet yksiköittäin

Valaistuksen osalta katuvalot himmennetään öisin ja kesäisin. Valoverkostoa huolletaan ja päivitetään energiatehokkaampiin LED-valoihin. Jouluvalojen päälläoloaikaa lyhennetään. Turhat valot esim. käyttämättömissä kiinteistöissä sammutetaan silloin, kun se on turvallisuus ja ilkivalta huomioiden mahdollista.

Liikuntatoimen osalta saunojen kiukaiden käyttöaikoja supistetaan porrastamalla. Suihkutiloissa kannustetaan veden säästämiseen suihkuaikoja lyhentämällä. Liikuntahallien, salien ja muiden sisäliikuntapaikkojen lämpötiloja lasketaan 18 asteeseen. Ulkoilureittien valaistua aikaa supistetaan.

Kaupunginhallinnon osalta lasketaan huonelämpötiloja kaupungin hallinnollisissa tiloissa +20 asteeseen. Lämpimän veden käyttöä vähennetään. Ikkunoita ei avata kuin lyhyesti tarvittaessa. Valot ja isot laitteet sammutetaan, kun niitä ei tarvita. Pattereita tai termostaatteja ei säädetä omin päin.

Päiväkoteja, kouluja ja kirjastoja kannustetaan osallistumaan 1.1.2023 alkavaan energiansäästön 50/50-malliin, jossa vähennetään sähkön, lämmön ja veden kulutusta vuoden ajan. Vuoden kulutustietoja verrataan aiempien vuosien keskiarvoon. Osallistuva yksikkö saa pitää puolet energiansäästöstä syntyneestä rahallisesta säästöstä.

Teknisen toimen saralla on myös luvassa useita toimenpiteitä. Rakennuskannan ikkuna- ja ovitiivisteitä parannetaan, jotta lämpövuotoja ei synny. Oheistilojen lämpötiloja lasketaan (esim. varastot, käytävät ym. passiivisemmassa käytössä olevat tilat). Automaattivalaistuksien ohjaukset tarkastetaan, jotta turha käyttö vähenee. Pidemmällä aika välillä lisätään aurinkopaneeleja useisiin kaupungin rakennuksiin ja päivitetään liikennevalot LED-valoihin. Ohjeistus kiinteistöjen energiatehokkaasta käytöstä välitetään kaikkien kiinteistöjen käyttäjille. Lämmityslaitteita päivitetään energiatehokkaampiin vaihtoehtoihin.

Kuntalaiset mukaan energiansäästötalkoisiin

Osana Hinku-verkostoa ja Astetta alemmas -kampanjaa, Lohjan kaupunki kokee tärkeäksi kannustaa myös kaupunkilaisia osallistumaan yhteisiin energiansäästötalkoisiin. Kaupunkilaisia kannustetaankin ryhtymään energiansäästötoimiin mm. tarkkailemalla sisälämpötiloja, säästämällä sähköä ja huoltamalla ja uudistamalla lämmityslaitteita. Esimerkiksi kodin sisälämpötilaa pudottamalla ja lämpimän veden käyttöä vähentämällä voi säästää sähköä ja vaikuttaa samalla positiivisesti sähkölaskuunsa. Liian alas lämpötiloja ei kuitenkaan kannata pudottaa, etteivät talon rakenteet kärsi. Energiansäästövinkkejä niin omakotitalouksille, taloyhtiöille kuin yrityksillekin löytyy mm. Motivan verkkosivuilta.

SMS