Kahvakuulamaratonin EM-kilpailut käytiin Tanskan Nyborgissa 27.4.–28.4. Sieltä Lohjan kahvakuulaurheilijoiden matkaan lähti neljä EM-kultaa ja yksi EM-hopea. Lohjan kahvakuulaurheilijoista Suomen maajoukkueeseen valittiin Taina Riihimäki ja aikuisten puolelle sekä Sofia Jossfolk, Alina Pesonen ja Isla Tuominen lasten ja nuorten sarjoihin. Yhteensä Suomen joukkueessa oli kuusi aikuis- ja neljä juniorinostajaa.

Maratonlajien kilpailuissa nostaja nostaa kilpailuajan valitsemaansa lajia (tempaus, työntö, puolitempaus, rinnalleveto-työntö) laskematta kuulaa alas. Kuulan paino määrätään arvokilpailuissa sarjan ja nostoajan mukaan. Eniten hyväksyttyjä toistoja omassa painoluokassaan tehnyt nostaja voittaa.

Kilpailujen ensimmäisenä päivänä nostettiin 30 minuutin puolimaratonit ja lasten 15 min nostot. Lohjalaisista lauantaina nostamassa olivat Sofia Jossfolk (junior 1 / 30 min), Alina Pesonen (kids2 / 30 min) ja Isla Tuominen (kids 2 / 15 min). Lohjalaisten kisaurakan aloittivat ensimmäisessä erässä 9-vuotias Tuominen lajinaan puolitempaus 4 kg:n kuulalla ja 11-vuotias Pesonen lajinaan työntö 6 kg:n kuulalla.

Tuomisen noston kesto oli 15 minuuttia ja hän teki siinä ajassa hienot 279 toistoa. Tulos oikeutti EM-kultaan. Vasta vajaan vuoden kahvakuulaurheilua harrastaneen Tuomisen kilpailutahti alkaa olemaan maksimivauhti, joten tulevaisuudessa hänet tullaan näkemään joko 30 min suorituksessa tai painavammalla kuulalla.

Pesonen on Lohjan kahvakuulaurheilijoiden juniorien kokenein nostaja. Hän nosti 30 min kuuden kilon kuulalla lajinaan työntö. Hänen tuloksensa 527 oikeutti myös EM-kultaan. Pesosen kehitys lajissa on ollut hienoa. Vuosi sitten Irlannin EM-kilpailuissa hän sai tuloksen 525 neljän kilon kuulalla, nyt siis kaksi toistoa enemmän kaksi kiloa painavammalla kuulalla.

Kolmas lohjalainen juniori Sofia Jossfolk, 13 v, nosti 30 min puolitempauksen 8 kg:n kuulalla. Hän paransi omaa ennätystään huimalla 81 toistolla saaden lopputulokseksi 448 toistoa ja EM-kultaa. Jossfolkilla on erittäin hyvä tekniikka, joten myös tulevina vuosina voimme odottaa häneltä hienoja suorituksia kisalavalla.

Pesonen ja Jossfolk tekivät samalla se-tulokset.

Alina Pesonen, Sofia Jossfolk ja Isla Tuominen.

Kulta ja hopea aikuisille

Aikuisten puolella Taina Riihimäki debytoi avoimessa sarjassa nostamalla tunnin työnnön 16 kiloisella kuulalla. Riihimäki on vet 2 ikäinen ja on kilpaillut tähän saakka veteraanisarjassa kevyemmällä kuulalla. Tanskassa hän nosti hienosti avoimessa sarjassa 909 toistoa, mikä oikeutti EM-hopeaan. Tulos on samalla Master of Sport -tasoa, joka on kahvakuulaurheilun ranking-systeemin toiseksi korkein taso. Riihimäen suoritus on erittäin kovatasoinen, nostettuja kiloja tuli tunnin aikana 14 544 kg.

Vet 1 sarjassa tunnin työnnön nostanut Merja Jossfolk, 42, saavutti tuloksella 1 103 EM-kultaa. 12 kilon kuulalla nostanut Jossfolk jäi omasta ennätyksestään kolme toistoa, mutta oli erittäin tyytyväinen suoritukseen. Tavoitteena oli 1 000 toistoa, joten se saavutettiin kirkkaasti. Jossfolkin saavuttama tulos on myös samalla Master of Sport World Class -tasoa veteraanisarjassa.

Merja Jossfolkin ja Taina Riihimäen seuraavat haasteet ovat kuuden tunnin ultimate maraton elokuussa APCON-tapahtumassa Helsingissä. Ultimate maratonia ennen Jossfolk aikoo yrittää Kalkkipetteri Ultra Runin yhteydessä 18.5. neljän tunnin supermaratonia.

Merja Jossfolk ja Taina Riihimäki.