Tänään: 12.07.2024

valon kone Linden ja Wikström_www

Päätoimittaja

Lohjalta löytyy kansainvälinen, kehittyvä yritys: Valon Kone

konepaja

valon kone Linden ja Wikström_www

Kuvassa tuotantopäällikkö Jari Lindén ja toimitusjohtaja Henrik Wikström

Moni lohjalainen on varmasti kuullut Valon Koneen nimen, mutta kuinka monta tietää, mitä Valon kone tekee, ja minkälainen yritys on kyseessä? Meidän lehtemme sivuilla olemme vuosien varrella esitelleet monenlaisia yrityksiä, pieniä ja suurempia, ja Valon Kone on Lohjan mittakaavassa merkittävä tekijä kansainvälisestikin. Me kävimme tutustumassa tähän yli sata henkilöä työllistävään lohjalaiseen yritykseen.

Valon Koneen historia on yli 70- vuotias, ja yrityksen juuret ja sydän ovat Lohjalla. Hiidensalmesta 40-luvulta lähtenyt toiminta on muuttunut vuosikymmenten aikana nykymuotoonsa ja muuttanut samalla Lohjan Honkatielle, missä sen tuotantotilat ovat juuri uudistuneet ja samalla kasvaneet.

– Emme ole jääneet vain tuottamaan hyviä tuotteita, vaan olemme lähteneet kehittämään ja kasvattamaan tuotantoamme. Samalla itse tuotanto on voimakkaasti automatisoitunut ja digitalisoitunut ja konepajasta on tullut paikka, missä vanhat konepajan tuotantolaitteet kohtaavat nykyajan robotiikan sekä digitaalitekniikan, kertoo toimitusjohtaja Henrik Wikström.

– Vahva lohjalaisuus, joka on tulosta yli 70 vuoden toiminnasta Lohjalla on luonut pohjan laadukkaalle tuotannolle. Vaikka yritys on ollut kohta jo 20 vuotta amerikkalaisessa omistuksessa, on koko tuon ajan yrityksen toimintaa kehitetty ja kasvatettu, eikä suinkaan ajettu alas, kertoo varatoimitusjohtaja Tomi Hassinen.

Hiljaa julkisuudesta mutta vahvasti kansainvälisesti

Valon Kone ei ole hirveästi ollut paikallisessa mediassa esillä jo siitä syystä, että suuri osa sen tuotannosta menee vientiin ympäri maailmaa. Tämä artikkeli on itseasiassa ensimmäinen artikkeli Ykkös-Lohjassa Valon Koneesta ainakin kymmeneen vuoteen.

– Valon Kone on nyt historiassaan tilanteessa, missä sen tuotantoa, varastoa ja logistiikkaa on kehitetty voimakkaasti, ja tämä on nostanut esille tarpeen kertoa yrityksestä ja sen toiminnasta myös paikallisille, niillekin, joita yrityksen toiminta ei ole aiemmin kiinnostanut. Valon Kone tuottaa metsäteollisuudelle isoja kuorimakoneita, jotka ovat tärkeitä osatekijöitä uusien miljoonainvestointien mukana sahoilla, kertoo Wikström.

Yhteistyötä Luksian kanssa

Perinteiseen konepajateollisuuteen pohjautuvalla Valon Koneella on ollut hyvä yhteistyö Luksian kanssa jo vuosia. Valon Kone on saanut Luksiasta työssä oppijia, joista osa on myös löytänyt työpaikan yrityksessä. Konepajan uusissa laitehankinnoissa on pyritty suosimaan kotimaisia valmistajia ja toimijoita mahdollisuuksien mukaan. Hankinnat sisältävät muun muassa FASTEMSin automaattilinjaston ja siihen liittyvät BURKHARDT+WEBERin työstökonekeskukset sekä robottipanostuksella olevan DMG-MORIn automaattisorvin.

– Yhteistyötä on kehitetty vuosien aikana, ja varsinkin nykyään, kun moderni konekantamme sisältää laitteita, joita Luksialla ei ole, voimme oikeasti tarjota opiskelijoille mielenkiintoisen oppimispaikan, sekä mahdollisuuden työllistyä, kertoo tuotantopäällikkö Jari Lindén.

– Luksia on ilmaissut mielenkiintonsa tulevaisuudessa jopa modifioida kurssikokonaisuuksia, jotta opiskelijat saisivat täyden hyödyn uudistuksemme mukana tulleista mahdollisuuksista, kertoo Hassinen.

Tälläkin hetkellä Valon Koneelle haetaan kehitysinsinööriä, laitoshenkilöä sekä manuaalikoneistajaa.

– Vaikka tuotanto on pitkälti automatisoitua ja tietokoneet ovat tulleet mukaan arkeemme, on paljon töitä, jotka yhä tehdään vanhojen sorvien ja jyrsinkoneiden parissa. Valon Kone tuottaa kaikki varaosat toimitettuihin kuorimakoneisiin, ja ne myös varastoidaan kaikki Lohjalla ja lähetetään täältä käsin ympäri maailmaa, kertoo Lindén.

Modernisti ja digitalisaatiota lisäten historiaan tukeutuen: Valon Kone

Valon Kone on vuosikymmenten aikana tullut sadoille lohjalaisille tutuksi sekä työpaikkana, että yhtenä alueen suurimpana työllistäjänä. Valon Kone tekee yli 30 miljoonaa euroa liikevaihtoa ja on yksi Lohjan suurimmista veronmaksajista vuosittain, vaikka sen omistus onkin nykyään amerikkalaisen pörssiyhtiön käsissä.

– Ulkomainen omistus ei ole heikentänyt yritystä tai vähentänyt suomeen jääviä veroja, vaan päinvastoin, kertoo Wikström.

– Omistuspohjamme mahdollistaa meille todella kansainvälisen toimintaympäristön, joka tarkoittaa myös jokaiselle Valon Koneen työntekijälle kansainvälisiä mahdollisuuksia. Meillä monet työntekijät ovat viihtyneet vuodesta toiseen ja vaihtuvuus on pientä – ja työssä on todellinen mahdollisuus etenemiseen uralla, kertoo Hassinen.

Uusin investointi, tehdaslaajennus, toi lisätilaa yli 3000 m2, ja sen myötä sekä tuotanto että varasto voivat kehittyä edelleen. Tehdas saa uuden koneistushallin, hitsaamon, uusitun varaston sekä laajennetun kokoonpanoalueen (kaksinkertaistuu vanhasta). Tämä kaikki mahdollistaa mm. uusien VK-tuotteiden valmistuksen.

valon kone

– Tehtaan kehitys näkyy luonnollisesti monessa paikassa, mutta se näkyy myös tuotannon lastujen käsittelyssä, kuten tässä uuden koneistuslinjan yhteydessä olevaan lastunesteen erottelu- ja brikettilaitteessa. Lastut on tiivistetty tällaisiksi teräsbriketeiksi, jotka ovat puhtaampia ja arvokasta raaka-ainetta uudelle teräkselle, esittelee Wikström.

Tulevaisuus: kehitystä jatketaan

Sahateollisuus pohjautuu vihreään energiaan eli puuhun. Se kuinka hyvin sitä käsitellään, ja kuinka tehokkaasti esimerkiksi juuri Valon Koneen tyyppiset yritykset kehittävät entistä parempia ratkaisuja, voivat merkitä isoja asioita tulevaisuudessa. Metsä on kuitenkin uusiutuva luonnonvara, jota hyödynnetään ympäri maailmaa monipuolisesti. Valon Koneen kuorimakoneet tekevät työnsä nopeasti ja varmuudella, auttaen näin metsäomaisuuden hyötykäyttöä optimaalisesti. Valon Koneessa yhdistyvät paikallinen osaaminen, kansainvälisyys sekä laadukas tuotanto laitteissa, jotka ovat tonneja painavia isoja ja moderneja teollisuuslaitteita. Voisiko Valon Kone olla sinun tulevaisuuden työpaikkasi?