Rautatiemuseopäivää vietetään tänä vuonna sunnuntaina 13.8.2023 Suomen Rautatiemuseossa Hyvinkäällä. Kaikenikäisille suunnatussa tapahtumassa voi kokea rautatietunnelmaa monelta aikakaudelta. Liikkeellä ovat lättähatut, resiinat, puistojunat sekä höyry- ja dieselveturit.   

Museoalueella pääsee kokeilemaan höyryjunakyytiä, puistojunaa ja pumppuresiinaa. Kääntöpöytänäytöksissä voi seurata, kuinka iso höyryajan kuningasveturi Ukko-Pekka käännetään lihasvoimalla. Ulkonäyttelyalueella on esillä lättähattuja ja dieselvetureita. Väyläviraston rautatieraivausyksikön työnäytöksissä voi seurata, kuinka kiskoiltaan suistunut vaunu nostetaan takaisin raiteille. Mukana on myös rautatiealan kauppiaita ja pienoisrautatie. Museoalueella on useita ruokarekkoja ja museon kesäkahvila. 

Lättähattujen eli Dm7-kiskoautojunien kyydissä voi matkustaa sekä Tampereelta että Porvoosta Rautatiemuseopäivään ja takaisin. Tampereelta lähtevä juna pysähtyy Toijalassa, Hämeenlinnassa, Turengissa ja Riihimäellä. Vanhan ajan lättähattujen tapaan Porvoosta tuleva juna pysähtyy myös pienillä asemilla ja seisakkeilla. 

Perinnejuna Valtterilla voi matkata Rautatiemuseopäivään Helsingistä. Menomatkalla junaa vetää höyryveturi Ukko-Pekka nro 1021 ja paluumatkalla dieselveturi Dr13 nro 2349 Ahlstom. Matka alkaa Helsingin rautatieasemalta, jonka lisäksi kyytiin voi nousta Tikkurilasta ja Järvenpäästä. 

Tämän lisäksi Vemppu-dieselveturit kuljettavat kaksinvedossa yleisöjunia reitillä Lohja–Hyvinkää. Junat pysähtyvät Nummelassa, Otalammella ja Rajamäellä. Rautatiemuseolta on mahdollista tehdä myös lyhyt museojuna-ajelu Riihimäelle ja takaisin.

Museojunaliikenne järjestetään yhteistyössä VR:n, Haapamäen Museoveturiyhdistyksen, Porvoon Museorautatien, Museoveturiseuran, Keitele-Museon ja Pohjois-Suomen Rautatieharrastajat -yhdistyksen kanssa.  

Lisätietoja tapahtumasta: www.rautatiemuseo.fi/tapahtumat