Lohjalainen projekti suomiesports.fi lähti pienestä liikkeelle tänä syksynä. Projektin aloituksen syynä on yksinkertaisesti se, että suomalainen e-urheilu kasvaa ja tarvitsee kasvulleen tukea. Yleensäkin e-urheilu eli kilpailullinen tietokone-ja konsolipelaaminen ovat kasvussa maailmanlaajuisesti ja monissa maissa pelaaminen on ohittanut harrastajamäärissä monet perinteiset lajit. E-urheilulle on tyypillistä sama kehitys, kuin monessa perinteisessä lajissa, suurin osa harrastajista pelailee omaksi ilokseen, mutta sitten on se kilpailutaso.

Kansainväliset eSports eli e-urheilu tapahtumat vetävät online suoratoistokanavilleen miljoonia katsojia, ja tästä syytä eSports alasta on tullut käytännössä tärkein kansainvälisen markkinoinnin kanava, kun tavoitteena on nuoret aikuiset eli 17-26 vuotiaat. Se mainonta, mikä on vähennetty televisiosta ja radiosta ja muista perinteisistä kanavista, on siirtynyt digitaalisille alustoille ja siellä on löydetty e-urheilun pelaajat, fanit ja tapahtumat. Suomessa tämä on näkynyt esimerkiksi Elisan ja Telian kaltaisten yritysten vahvana läsnäolona alan tapahtumien suomalaisessa kehityksessä. Suomalainen e-urheilu on nyt kasvuvaiheessaan oleva kehittyvä ja yhä uusi laji.

Vaikea vuosi 2020

Mennyt vuosi ei ollut helppo pelialallekaan, jonka yksi suurimmasta kasvualustoista ovat erilaiset areenatapahtumat, joihin saatiin paikalle kymmeniä tuhansia pelien seuraajia. Tänä vuonna näitä tapahtumia ei ole ollut, vaan turnaukset on pelattu online peleinä, ja kansainvälisissäkin turnauksissa yksittäiset pelaajat ovat voineet osallistua peliin kotoaan käsin – jopa tiimeissä, missä yksittäiset jäsenet voivat tulla esimerkiksi Suomesta, Tanskasta, Englannista, Venäjältä, USA:sta tai vaikkapa Kroatiasta tai Puolasta, laji on todella kansainvälinen.

Ala saavutti kuitenkin jo vuonna 2019 yhden miljardin dollarin arvon rahapyykin ja ala on kasvanut myös koko menneen vuoden, myös Suomessa, mutta Suomessa laji on vielä alkutekijöissään. Ja kuten muissakin kamppailulajeissa, vain ammattilaiset voivat oikeasti pärjätä kansainvälisissä kisoissa.

Suomalaiset maailmalla

Suomalaisista joukkueista tänä vuonna maailman tantereilla on nähty ENCE, HAVU, KOVA ja mm SJ Gaming. Näistä menestynein ja suurin on reilun kolmen miljoonan liikevaihdollaan ENCE, joka on kokenyt viimeisten kuukausien aikana kovia. ENCE:n CS:GO joukkue esimerkiksi päätti kautensa kymmeneen perättäiseen tappioon ja sisäisiin ristiriitoihin, jotka ovat leimanneet joukkueen ja samalla koko organisaation ja jopa koko suomalaisen e-urheilukentän tilan. Yksi iso joukkue ja sen ongelmat on täyttänyt e-urheilun uutisoinnin ja monet pienemmät asiat kuten suomalaiset ejalkapallon ja ejääkiekon SM-turnaukset jäivät taka-alalle. Sillä vaikka kuink hienoja nämä kaksi turnausta olivatkaan, eivät ne yllä ammattilaistasolle lähellekään samaan kuin missä ENCE:n CS:GO joukkue ehti olla.

Menestyneimmät suomalaiset e-urheilijat pelaavatkin kansainvälisissä joukkueissa ja ovat tienanneet miljoonia. Näillä organisaatioilla on yhtä hyvät kokonaispalvelut kuin isoilla urheilujoukkueilla, eli kyse ei ole enää vain pelaamisesta, vaan pelaajien kunnosta ja hyvinvoinnista, taktisista kuvioista ja psyykkisesta valmennuksesta – näitä kaikkia osa-alueita pitää suomalaisessa e-urheilussa alkaa kehittää ja vaalia, ja vain sitä kautta saadaan lisää ammattimaisuutta koko alalle.

Lohjalainen SuomieSports.fi

Lohjalainen hanke lähtee kehittämään asioita monitahoisesti. Samalla kun tulevalle vuodelle on tulossa pelaajille turnauksia, on katselijoille ja faneille tarjolla uutisia, kilpailuja ja arvontoja sekä mahdollisuus pelailla ja olla yhteyksissä sivuston oman Discord palvelun kautta.

SuomieSports.fi on jo ollut mukana sponsoroimassa ensimmäistä online turnaustaan nyt joulukuussa ja ensimmäinen kävijäarvonta päättyy itseasiassa tänään 16.12.2020 ja voittajille arvotaan poikkeuksellisesti joulun aikaan toisaalla pelihiiri ja toisaalla VINK-peli.

Tavoitteet ovat sivustolla korkeat, mutta vähintäänkin hauskaa tullaa sivuston ohessa pitämään ja kertomaan suomalaisten menosta maailmalla ja Suomessa e-urheilun parissa. Sivuston kehittäjät kutsuvat kaikki peleistä kiinnostuneet seuraamaan sivuston uutisia ja tapahtumia niin kotisivuilla www.suomiesports.fi kuin sivuston omilla Facebook, Twitter ja Twitch kanavilla.