Lohja ja Lohjanseutu on paljon muutakin kuin vain Lohjan keskusta. Lohjan eri alueet tarjoavat monipuolisesti palveluita alueen asukkaille ja keskusta täydentää alueiden omaa palvelurakennetta.

Ajat muuttuvat

Monesti keskustan ulkopuoliset alueet kokevat tulevansa väärinkohdelluiksi menettäessään kunnan tuottamia palveluita, mutta valitettavasti nykyinen yhteiskunta ja sen rakenteet ja kustannukset pakottavat kunnat yhdistämään useita palveluita isommiksi kokonaisuuksiksi täysin kustannusnäkökohdista. Me emme useinkaan tiedä kaikkea, miksi jotkut epäloogiselta tuntuvat päätökset tehdään. Joidenkin takana voi olla ihan politiikka, toisen resurssit ja jonkun se raha.

Kuntavaalit 2021

Me voimme kaikki muodostaa oman mielipiteemme asiasta, mutta tulevan kevään kunnallisvaalit ovat taas paikka saada mahdollinen poliittinen muutos Lohjankin alueelliseen toimintaan. Suomessa kuitenkin kunnalla itsellään on todella paljon valtaa päättää asioistaan oman kuntansa alueella. Totta kai kuntalaki kertoo, mitä kunnan pitää tuottaa asukkaille, mutta se ei kerro eikä määrää tapaa, millä se tulee tehdä.

Mitä sitten kuntalaiset voivat tehdä oman kuntansa puolesta? Yksi hyvä tapa on tietenkin käyttää oman kunnan yritysten palveluita. Joskus saattaa jopa olla, että vaikeammin saatavilla oleva paikallinen palvelu on laadultaan parempi, kuin se nopeammin netistä saatu palvelu, mutta nykyään on monesti nimenomaan nopeus se ratkaiseva tekijä. Toinen on sitten hinta. Isot operaattorit ja yritykset voivat välillä tuottaa palveluja edullisemmin kuin pienet paikalliset, ja kuluttajana ostamme helposti tätä edullisempaa.

On myös luonnollista, että aivan kaikkea ei paikallisestikaan saa, ja silloin meistä monet lähtevät joko verkkokauppoihin tai pääkaupunkiseudun satoihin eri kauppoihin, joissa on parempi valikoima kuin paikallisesti. Se vain, että mitä enemmän käytämme omaa ostovoimaamme kuntamme ulkopuolella, vaikeutamme oman kuntamme tulevien vuosien maksuvelvoitteita.

Me saatamme ajatella, ettei se minun yksi ostos mitään tarkoita, mutta niitä edullisempia ostoksia tulee nopeasti koko kunnan alueelta satoja tuhansia vuoden aikana, mikä tarkoittaakin jo melkoista rahapottia ulos alueelta.

Osta paikallisesti

Ostamalla paikallisista liikkeistä ja tilaamalla paikallinen osaaja paikalle, varmistamme paikallisen elinkeinotoiminnan aktiivisuuden ja elinvoimaisuuden. Jos me emme sitä tee, kuka sitten? Vaikka tämä vuosi on ollut isolle joukolle yrittäjiä todella vaikea, ja valtiokin on tullut apuun tukirahoineen, ei valtion tehtävä kuitenkaan ole jatkuvasti tukea yrittäjiä.

Me kaupunkilehti Ykkös-Lohjassa teemme työtämme jo yli 30 vuotta paikallisten yrittäjien kanssa, emmekä ole näinä vaikeinakaan aikoina lähteneet vähentämään jakeluamme – vaan yhä tuotamme tälläkin viikolla 44 000 lehteä luettavaksi Siuntiosta Karkkilaan.

KO