Lauantaiaamu 27.4. valkeni kauniina Lohjanharjun ulkoilureitillä, kun koiravaljakkourheilijat saapuivat Lohjalle. Kilpailukauden toiseksi viimeiseen kilpailuun oli kerääntynyt valjakkourheilijoita ympäri Suomea. Suomalainen Siperianhuskyseura järjesti kilpailun nyt ensimmäistä kertaa Lohjalla.

Lohjalaista Trailwinds Huskies -tiimiä edustava Jukka-Pekka Ahonen starttasi kilpailun suurimmassa, neljän koiran kärryluokassa harjun reitistöön merkitylle, viiden kilometrin reitille. Siperianhuskyjen Mokan, Windyn, Paten ja Priiman vetämänä rata kierrettiin ajassa 14:11, ja sijoitukseksi tuli kahdeksas sija. Trailwinds Huskies -tiimiä edustava lohjalainen, 4-vuotias Elsa Hirvilammi starttasi pienten lasten koirajuoksuluokassa sijoittuen viidenneksi.

–Saavutimme kilpailussa omat tavoitteemme eli saimme kahdelle nuorelle koirallemme ensimmäiset viralliset kilpailusuoritukset. Oli hienoa nähdä, että nuoret koirat juoksivat ilolla ja työhönsä keskittyen, totesi Ahonen maalissa.

Trailwinds Huskies kilpailee sulanmaan luokkien lisäksi myös talvella ja tiimi on siirtynyt viime kaudella lyhyemmiltä sprinttimatkoilta keskipitkille matkoille.

–Uusimman pentueemme myötä meillä on nyt todella lupaavia koiria. Uskon, että nykyisellä kokoonpanollamme on hyvä aloittaa syksyllä harjoittelu kohti kymmenien kilometrien päivämatkoja. Ensi vuonna tavoitteena on päästä keväthangille kilpailemaan pohjoisessa, Ahonen kertasi tiimin suunnitelmia.

Lauantain aikana kilpailtiin kaikkiaan kuudessa kilpaluokassa, yhdessä harrasteluokassa sekä kahdessa lasten luokassa. Juoksuluokkien lisäksi kilpailuvälineenä olivat kolmipyöräiset kärryt ja potkulaudat yhden ja kahden koiran luokissa.

Neljän koiran kärryluokassa oli suunniteltu ajettavaksi iltapäivän puolella toinen kierros, jolloin voitto olisi määräytynyt yhteisajan perusteella. Lämpötila kuitenkin nousi yli 18 asteen, jolloin toinen kierros peruttiin sääntöjen mukaisesti ja ensimmäisen kierroksen tulokset jäivät voimaan. Kilpailussa tuomarina toimi Kari Tolkkila.

Jukka-Pekka Ahonen starttaamassa neljän koiran kärryluokassa avustajiensa
tukemana. (Kuva: Anna Hirvilammi)


Koiravaljakkourheilun suosio on kasvussa

Lohjalla ei ole järjestetty aikaisemmin lajin kilpailuja, mutta Lohjan kaupunki ja erityisesti liikuntatoimi on suhtautunut lajiin positiivisesti jo pitkään. Talvella koirahiihtäjät pääsevät harjoittelemaan koirien kanssa parina iltana viikossa ja erityisluvalla hoidetuilla laduilla on päästy treenaamaan myös koiravaljakoilla.

Kaunis sää houkutteli paikalle mukavasti yleisöä, ja satunnaiset ohikulkijatkin suhtautuivat kilpailuun positiivisesti ja mielenkiinnolla. Lohjan kilpailu sai kilpailijoilta ja järjestäjiltä hyvän arvosanan ja tapahtumalla on erinomaiset edellytykset kehittyä Lohjalla isommaksikin nyt, kun ensimmäiset kokemukset on saatu ja reitti ja alue tukipalveluineen on hyväksi todettu.

Koiravaljakkourheilu on Suomessa kasvava laji, jossa kilpaillaan ympäri vuoden. Viime vuosina erityisesti sulanmaan lajit ovat kasvattaneet suosiotaan, perinteisempien talvilajien eli koirahiihdon ja valjakkoajon rinnalla.

Teksti: Anna Hirvilammi

Elsa Hirvilammi juoksee Pate-koiran kanssa nuorten lasten koirajuoksuluokassa isänsä Jukka-Pekka Ahosen avustamana. (Kuva: Anna Hirvilammi)